Стали відомі обставини стрілянини в Княжичах та імена загиблих поліцейських

 

У Міністерстві внутрішніх справ назвали імена й посади п’ятьох співробітників поліції, які загинули в ніч на неділю в Княжичах в результаті непорозуміння між правоохоронними структурами. Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на департамент комунікації МВС.

У релізі сказано:

“З глибоким сумом сповіщаємо, що 4 грудня 2016 року у селі Княжичі Броварського району Київської області під час виконання службових обов’язків трагічно полягли п’ятеро правоохоронців:

  • начальник відділу управління КОРД Головного управління Національної поліції в м. Києві майор поліції Віталій Валецький,
  • оперуповноважений управління оперативної служби Головного управління Національної поліції в м. Києві старший лейтенант поліції Юліан Рудько,
  • оперуповноважений управління оперативної служби Головного управління Національної поліції в м. Києві лейтенант поліції Олександр Маніца,
  • молодший інспектор Броварського міжрайонного відділу Управління поліції охорони старший сержант поліції Євген Куртєв,
  • молодший інспектор Броварського міжрайонного відділу Управління поліції охорони старший сержант поліції Сергій Орлов”.

Керівництво Міністерства внутрішніх справ та Національної поліції висловили глибоке співчуття родинам та близьким загиблих правоохоронців у зв’язку з тяжкою непоправною втратою.

Співчуття рідним загиблих поліцейських висловив також президент України Петро Порошенко.

“…Причини цієї болючої трагедії повинні бути розслідувані. І всі винні – покарані”, – заявив він у соцмережі.

ОНОВЛЕНО. Президент Порошенко закликав не використовувати трагедію у Княжичах для того, щоб “влаштовувати розбірки” та дестабілізувати політичну ситуацію. Про це він заявив під час оперативної наради з представниками силових відомств з приводу трагедії, яка забрала життя 5 поліцейських, повідомляє прес-служба Банкової.

Порошенко взяв під особистий контроль хід розслідування.

Він також наголосив на необхідності підтримки поліції з боку суспільства.

“Поліція сьогодні потребує підтримки суспільства. Поліція потребує довіри суспільства. Найкращі поліцейські віддають своє життя для забезпечення миру та спокою в державі”, – сказав Порошенко.

Президент висловив сподівання, що і в Національній поліції, і в інших правоохоронних органах будуть зроблені відповідні висновки, які не допустять в умовах підвищеної небезпеки розбійних нападів та наявності великої кількості зброї, прорахунків у плануванні.

В.о. керівника Нацполіції Вадим Троян доповів, що спільно із СБУ та Генпрокуратурою Національна поліція проводила розслідування діяльності злочинних груп, які займалася розбійними нападами та пограбуваннями населення під прикриттям правоохоронних органів.
В результаті оперативної роботи була виявлена злочинна група, яка діяла на теренах Києва та Київської області. Троян повідомив, що до складу злочинної групи входили кілька осіб, серед яких були вже судимі за розбої та особи, які працювали, або мають відношення до правоохоронних органів.

Президент доручив учасникам наради особисто взяти участь в роботі оперативного штабу щодо розслідування загибелі поліцейських та доповідати про результати цієї роботи.

Прокуратура Київської області здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні, передбаченому п. 1 ч. 2 ст. 115 (вбивство) Кримінального кодексу України.

У прокуратурі зазначають, що в Княжичах першими почали стріляти бійці підрозділу спецпризначення КОРД (дехто називає його “колишнім “Беркутом”).

“Встановлено, що 4 грудня 2016 року о 4-й годині ранку в с. Княжичі Броварського району Київської області співробітники Корпусу оперативно-раптової дії Національної поліції України, перебуваючи на службі, застосували автоматичну зброю стосовно співробітників Броварського відділу поліції охорони Управління поліції охорони (…), які разом з двома співробітниками Управління оперативної служби Головного управління Національної поліції в м. Києві, теж перебуваючи на службі, застосували автоматичну зброю у відповідь. Внаслідок чого загинули 5 співробітників поліції”, – сказано в повідомленні управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генпрокуратури.

Наразі тривають слідчі дії. Встановлюються всі обставини скоєного злочину.

“Хід досудового розслідування перебуває на особистому контролі Генерального прокурора України Юрія Луценка”, – зазначили в ГПУ.

На фото з місця подій видно, і в Нацполіції підтверджують, що спершу співробітники ДСО (поліції охорони) посадили оперативників в авто із маркуванням “Поліція”, а КОРД розстріляв цей автомобіль.

У ЗМІ тим часом висувають версії слабкої координації між різними підрозділами поліції, що призвело до трагедії.

У ГУ Нацполіції Києва останнім часом фіксуються масові випадки витоку інформації, тому могло бути прийнято рішення не попереджати Держслужбу охорони про спецоперацію із затримання грабіжників у Княжичах – про це йдеться в матеріалі “Країни“.

“Як кажуть наші джерела в поліції Києва, останнім часом навіть в рамках одного районного управління поліції стали просто повальними випадки витоку інформації. Тому, за однією з версій, затримання грабіжників у Княжичах тримали в секреті, щоб ніхто не здав інформацію самим злочинцям”, – пише видання.

Жителі Княжичів кажуть, що перед стріляниною чули один вибух – про це повідомив кореспондент каналу “112 Україна” з місця подій.

“Стрілянина велася з автоматичної зброї, але місцеві кажуть, що спочатку був вибух – граната або якийсь піротехнічний засіб, поки невідомо”, – сказав журналіст.

Поліцейські говорять, що це, ймовірно, була шумова граната.

Зазначається, що у Княжичах багато елітної нерухомості й камер відеоспостереження, тож встановити реальну картину подій буде нескладно.

У неділю на місці тривають слідчі дії, правоохоронці з’ясовують напрямок стрілянини та опитують свідків, бійців КОРД та інших поліцейських.

Речник ГУ Нацполіції в Київській області Микола Жукович спростував чутки про загибель шостого поліцейського в результаті перестрілки в Княжичах.

“У поліції Київської області немає такої інформації, що шість осіб загинули. Всі загинули по дорозі в лікарню, один вже безпосередньо в лікарні. П’ять чоловік зараз у нас трупи”, – сказав Жукович.

Читайте про обставини події:
“Дружній вогонь” МВС під Києвом: через помилки загинули 5 поліцейських

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна