В Анкарі розстріляли посла Росії Андрія Карлова – “за Алеппо”. ФОТО, ВІДЕО

posol-rosiyi-v-ankari-rozstril

В Анкарі скоєно збройний напад на посла Росії в Туреччині Андрія Карлова. Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на турецьке видання Hurriуet.

Інцидент стався в понеділок, 19 грудня, на відкритті фотовиставки “Росія очима турків” у Центрі сучасного мистецтва. Карлова госпіталізовано з важкими пораненнями. Невдовзі він помер у лікарні.

Як розповів очевидець події, посол виступав на відкритті виставки, коли позаду нього молодий чоловік почав стріляти. Він зробив вісім чи дев’ять пострілів у спину Карлову.

Андрій Карлов на відкритті виставки. ФОто: Твіттер April O'neil

Андрій Карлов на відкритті виставки

Після цього стрілець став вигукувати гасла, висловлювати свою позицію, зокрема кричав “Це помста за Алеппо, за Сирію! Ми вмираємо там, ти помреш тут”” та “Аллах акбар!”

Фото- й відеокамери зафіксували нападника – молодого чоловіка з пістолетом:

Фото: Hurriуet

Фото: Hurriуet

За даними турецьких ЗМІ, перед початком стрільби нападник стояв за спиною посла. Є дані, що він потрапив до приміщення під виглядом охоронця.

Повідомляється, що після тривалої промови нападник був застрелений поліцією.

ОНОВЛЕНО. Як повідомляє Conflict News, нападник на ім’я Мерт Алтінташ працював у відділі спецоперацій поліції Анкари.

posol-rosiyi-v-ankari-rozstril-3

Про напад на посла відразу доповіли президенту Росії. Володимир Путін планує обговорити ситуацію з главою МЗС і керівниками спецслужб, повідомив його прес-секретар Дмитро Пєсков.

Як сказала офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова, Росія кваліфікує вбивство посла Росії в Туреччині як теракт, питання буде поставлено на Радбезі ООН.

Андрію Карлову було 62 роки. надзвичайним і повноважним послом РФ у Туреччині він став 12 липня 2013 року. У 2001-2006 роках був послом у КНДР.
У 2007-2013 роках – заступник, директор консульського департаменту МЗС Росії.

Як відомо, президенти Росії й Туреччини налагодили двосторонні відносини після періоду загострення, пов’язаного зі збиттям російського військового літака біля кордону з Сирією. Однак позиції Анкари й Москва розходяться в підтримці різних сторін конфлікту в Сирії, зокрема навколо Алеппо.

Читайте також:
Путін і Ердоган підписали угоду про “Турецький потік” в обхід України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна