Путін і Ердоган підписали угоду про “Турецький потік” в обхід України

 

Росія й Туреччина підписали міжурядову угоду про газопровід “Турецький потік”.

Документ підписаний в Анкарі міністрами енергетики двох країн за підсумками переговорів президентів РФ та Туреччини Володимира Путіна й Реджепа Таїпа Ердогана в присутності обох лідерів, передає російська агенція ТАСС.

Угода передбачає будівництво двох гілок магістрального трубопроводу по дну Чорного моря. Вони мають бути збудовані до грудня 2019 року.

Проект “Турецький потік” був анонсований російським керівництвом у грудні 2014 року після заморозки ЄС “Південного потоку”.

Як повідомлялося раніше, у грудні 2014 року між Москвою та Анкарою було досягнуто домовленості про будівництво газопроводу між Росією і Туреччиною по дну Чорного моря повз Україну.
Проект, названий “Турецьким потоком”, припускав прокладку чотирьох ниток загальною потужністю 63 мільйона кубометрів газу в рік.

Спочатку планувалося, що 16 мільйонів кубометрів буде поставлятися в Туреччину, а решта буде розподілятися через газовий вузол на кордоні з Грецією. Після конфлікту між Москвою та Анкарою через збитий російський літак у листопаді 2015 року реалізація проекту була призупинена.

Але 26 липня 2016 року Туреччина оголосила про готовність приступити до будівництва першої нитки газопроводу “Турецький потік”. Міністр економіки країни Ніхат Зейбекчі заявив, що “існують політичні рішення про врегулювання питання щодо подальшої реалізації проекту”.

10 серпня Президент Росії Володимир Путін заявив, що будівництво першої частини газопроводу “Турецький потік” в обхід України для потреб Туреччини може початися “найближчим часом”, будівництво другої частини для поставок в ЄС буде узгоджуватися з Єврокомісією.

ОНОВЛЕНО. Президент Володимир Путін, який перебуває з візитом у Туреччині, запропонував ТУРЕЦЬКОМУ КОЛЕЗІ Реджепу Таїпу Ердогану знижку на газ та скасував заборону на ввезення деяких продуктів до РФ. Про це повідомляє Reuters.

Під час зустрічі було узгоджено механізм знижки ціни на газ для Туреччини в рамках міжурядової угоди щодо будівництва газопроводу “Турецький потік”.

Окрім того, після зустрічі з Ердоганом Путін заявив на брифінгу про скасування заборони на ввезення до РФ деяких продуктів харчування з Туреччини. Зокрема, дозволено ввезення до Росії так званих кісточкових (персики, сливи, абрикоси) та цитрусових.

“Обидва погодилися працювати в напрямку повномасштабної нормалізації двосторонніх зв’язків”, – повідомляє видання.

Читайте також:
Вісім країн ЄС виступили проти будівництва газопроводу “Північний потік-2” в обхід України

“Любі друзі”. Про що домовились Путін і Ердоган та яку тему вирішили уникати

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна