Хто всі ці люди. На посаду голови Держбюро розслідувань балотуються люди президента, недолюстровані прокурори й “менти”

 

Цього тижня конкурсна комісія підбила підсумки першого етапу співбесід та обрала 19 фіналістів, з яких планує в подальшому вибирати керівництво Державного бюро розслідувань.

Як відомо, ДБР – новий правоохоронний орган, що в листопаді 2017 року остаточно перебере на себе функцію досудового слідства, яким зараз займаються органи прокуратури. За масштабом ДБР стане таким самим монстром, яким зараз є Генпрокуратура.

Відповідно до закону, в сферу діяльності ДБР входять розслідування злочинів вищих посадових осіб, в тому числі екс-президента, всього складу уряду і вищого керівного складу державних відомств. Крім тих, котрі відносяться до підслідності НАБУ. Крім цього, ДБР може ініціювати розслідування корупційних діянь відносно керівника НАБУ, САП, переважної більшості керівного й особового складу правоохоронних органів, податківців, митників і т.п.

Є всі ознаки того, що ДБР, замість незалежної інстанції” може стати ручним та кишеньковим органом президента Петра Порошенка і його адміністрації.

Андрій Слюсар – експерт робочої групи “Реанімаційного пакету реформ” з реформування органів правопорядку, а раніше – працівник прокуратури – пропонує детальніше ознайомитися з деталями біографій відібраних кандидатів на голову Бюро (FB).

Олександр Буряк (отримав 9 голосів членів комісії, результат тестування на знання законодавства – 85 балів) – заступник начальника управління прокуратури м. Києва, до цього з серпня 2015 року працював заступником прокурора столиці.
З 1998 року працює в органах прокуратури, за цей час очолював слідче управління прокуратури Києва, був заступником міських прокурорів Сум і Львова, прокурорів Дарницького і Шевченківського районів Києва.
У період Майдану – заступник прокурора м. Львова.

Ольга Варченко (8 голосів, 88 балів) – керівник управління в департаменту розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генпрокуратури (так званий “департамент Кононенка-Грановського”). В органах прокуратури працює з 2002 року.
У ЗМІ згадується у зв‘язку з протиправним заволодінням автомобілем та закриттям кримінального провадження стосовно банди “чорних ріелторів”, на причетність до діяльності якої перевірявся її чоловік – працівник міліції.
У цьому році Ольга Варченко нагороджена президентом медаллю “За працю і звитягу”.
У період Майдану – заступник начальника слідчого управління прокуратури м. Києва.

Василь Вовк (6 голосів, 66 балів) – у 2009-2010, 2014-2015 роках очолював головне слідче управління СБУ.
На парламентських виборах балотувався в одномандатному окрузі № 15 від партії “Народний фронт”, був членом політичної ради партії Валентина Наливайченка “Справедливість”.
Оскільки у 1983-1988 роках навчався у Вищій школі КДБ СРСР, повинен підпадати під заборони Закону України “Про очищення влади”.

Роман Голобутовський (7 голосів, 82 бали) – суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду (з 2010 року, у 2014-2015 роках – голова цього суду).
Є помічником народного депутата Кадикала Миколи Олеговича (політична партія “Народний фронт”).
У 2013-2015 роках не декларував жодного нерухомого майна (ані у власності, ані в користуванні), лише у електронній декларації зазначив про користування квартирою.

Олексій Горащенков (8 голосів, 69 балів) – перший заступник керівника головного департаменту стратегічного планування та оперативного забезпечення Адміністрації Президента України. У 2001 році працював у помічником юриста у адвокатському об‘єднанні “Лотюк і партнери”. Степан Лотюк – колишній заступник генерального прокурора України, який являється близьким другом колишнього генпрокурора Віктора Шокіна (колись був його керівником, знімався у документальному фільмі про Шокіна).
Є інформація, що батько Олексія Горащенкова одружений із сестрою дружини Степана Лотюка.
У період Майдану – заступник директора департаменту МЗС України.

Олег Григоров (7 голосів, 66 балів) – заступник начальника ГУНП в Сумській області – начальник слідчого управління. З 2000 року працює в слідчих підрозділах органів міліції Сумської області.
У період Майдану – заступник начальника слідчого управління УМВС України в Сумській області.

Роман Гупал (8 голосів, 77 балів) – заступник начальника ГУНП в Луганській області – начальник слідчого управління. З 1994 року працює в органів міліції Луганської області.
У період Майдану – начальник відділу розслідування особливо важливих справ та злочинів, учинених організованими групами і злочинними організаціями слідчого управління ГУМВС України у Луганській області.

Віктор Клименко (5 голосів, 76 балів) – начальник відділу забезпечення державного обвинувачення у регіоні управління підтримання державного обвинувачення в суді прокуратури м. Києва. З 2001 року працює в органах прокуратури м. Києва.
У період Майдану – заступник начальника управління організації участі прокурорів у кримінальному провадженні в суді прокуратури м. Києва.

Анатолій Корж (8 голосів, 86 балів) – заступник прокурора м. Києва. З 2001 року працює в органах прокуратури, з 2014 року був заступником прокурорів Херсонської, Львівської областей та м. Києва.
В мережі є інформація про можливу причетність Анатолія Коржа до “кришування бізнесу”, участі у діяльності “конвертаційних центрів”, використанні незадекларованих транспортних засобів. У період Майдану –начальник організаційно-методичного відділу управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях прокуратури Херсонської області.

Юрій Македон (6 голосів, 95 балів) – народний депутат України (фракція Блоку Петра Порошенка). У 2003-2009 рока працював в органах СБУ Вінницької області, у 2009-2014 – здійснював адвокатську діяльність.
У 2010 році був обраний депутатом Вінницької обласної ради від партії “Фронт змін”, у 2011 році балотувався до Верховної Ради від партії “Батьківщина”.

Анатолій Матіос (7 голосів, 89 балів) – заступник Генерального прокурора України – головний військовий прокурор.
У ЗМІ доволі багато інформації про цього кандидата, окрім іншого він згадується у зв‘язку з причетністю до “кришування” контрабанди під час роботи на керівних посадах в СБУ, а також у зв‘язку з веденням його дружиною спільного бізнесу з люстрованими чиновниками часів Януковича.
У 2011-2014 працював у адміністрації президента Януковича на посаді заступника керівника головного контрольного управління адміністрації.

Читайте також:
Головний військовий прокурор має дві ділянки, чотири дорогі годинники й жінку-мільйонерку

Сергій Палатов (9 голосів, 80 балів) – старший оперуповноважений управління внутрішньої безпеки ГУ ДФС України у Дніпропетровській області. На вказаній посаді працює з березня 2016 року. У 1998-2013 роках працював в органах міліції. Звільнився з посади заступника начальника стратегічної розвідки Управління кримінальної розвідки ГУБОЗ МВС України (як пояснив, через незгоду з політикою влади) 01.12.2013 (наказ від 15.11.2013).

Вадим Теличко (9 голосів, 93 бали) – начальник відділу слідчого управління ГУНП в Сумській області. З 1999 року працює в слідчих підрозділах органів міліції Сумської області.
У період Майдану – заступник начальника відділу розслідування злочинів, учинених членами організованих груп, злочинних організацій, начальник відділу розслідування загально- кримінальних злочинів, начальник відділу розслідування злочинів лінії карного розшуку у слідчому управлінні УМВС України в Сумській області.
Закінчив Харківський університет внутрішніх справ за спеціальністю “Правоохоронна діяльність”, що скоріше є вищою освітою у сфері цивільної безпеки, а не вищою юридичною освітою (обов‘язкова вимога для участі у конкурсі).

Володимир Трофименко (9 голосів, 86 балів) – докторант з відривом від виробництва Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, з 1998 року викладає на кафедрі кримінального процесу цього закладу.
У 2014 році балотувався до Верховної Ради (самовисування). Згадується у 2015 році як член партії “Сила людей”.

Роман Труба (6 голосів, 92 бали) – керівник департаменту ТОВ “Юридична компанія “Сектор права”. У 1997-2015 роках працював в органах прокуратури.
У період Майдану – прокурор Пустомитівського району Львівської області. Одразу ж з призначенням О. Махніцького в.о. Генпрокурора Труба призначений першим заступником начальника Головного слідчого управління ГПУ, звільнений з цієї посади після звільнення О. Махніцького з ГПУ, ще через рік Труба звільнився з органів прокуратури.

Григорій Усатий (9 голосів, 82 бали) – доцент кафедри кримінального права та кримінології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, де викладає з 2011 року. У 2010-2011 роках – головний консультант Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.
У 2008-2010 роках – завідувач сектору Центру нормопроектного забезпечення діяльності Президента України та заступник завідувача відділу Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України.

Олексій Харкевич (8 голосів, 80 балів) – заступник начальника Департаменту карного розшуку – начальник управління по боротьбі з організованою злочинністю Національної поліції України.
У 1997-2004 роках працював у органах податкової міліції та податкової інспекції. З 2004 року працює в органах міліції. У період Майдану – начальник УБОЗ УМВС України в Рівненській області.
У мережі є звинувачення О. Харкевича у відправленні бійців спецпідрозділу “Сокіл” для розгону Майдану.

Богдан Чобіток (9 голосів, 85 балів) – офіцер з особливих доручень 3 категорії ГУ БКОЗ СБУ. З 1999 року працює в органах СБУ. Син судді апеляційного суду м. Києва Чобіток А. О.
У період Майдану – заступник начальника управління СБУ. У мережі згадується як керівник підрозділу СБУ, причетний до переслідування учасників Майдану.

Олександр Чурсін (9 голосів, 93 бали) – начальник Головного територіального управління юстиції у Харківській області. Згадується в мережі у зв‘язку з обвинуваченнями у сприянні рейдерському захопленню агрофірми “Агросвіт”.
У період Майдану – директор департаменту Антимонопольного комітету.
За 2015 рік задекларував цінних паперів на понад 4 млн грн, ще на понад 2 млн грн купив, а також отримав дохід у понад 24 млн грн від продажу цінних паперів та корпоративних прав.

 

Читайте також:
“Люди з орбіти Луценка”. Як обирали головного чистильника прокуратури
та які схеми з цим відкрилися

Цюприкіада поліцейської атестації. Як екс-міліціонер хоче потрапити в Держбюро розслідувань
і судиться з журналістами

Недолюстрований прокурор Києва претендує на пост директора Держбюро розслідувань, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна