Конкурсна комісія з обрання керівника Держбюро розслідувань починає роботу

 

Кабінет Міністрів України затвердив шістьох із дев’яти членів конкурсної комісії з обрання керівника Державного бюро розслідувань. 

“Вноситься пропозиція щодо призначення шести з дев’яти членів конкурсної комісії з обрання директора Державного бюро розслідувань. Три кандидати від Кабміну, три кандидати, пропозиції щодо яких президент надіслав позавчора до Кабміну. Верховна Рада так і не надіслала своїх кандидатів”, – сказав на засіданні уряду прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

“При цьому парламенту все одно необхідно внести зміни до закону про ДБР для того, щоб функції слідства залишалися в органів прокуратури до того моменту, поки ДБР не почне повноцінно функціонувати”, – додав глава уряду.

Як зазначила перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова, до складу комісії від президента України увійшли: завідувач кафедри цивільного права юридичного факультету Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Роман Майданик, професор кафедри теорії права та держави юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка Віктор Самохвалов та партнер юридичної фірми “Саєнко-Харенко” Тетяна Сліпачук.

Мін’юст запропонував призначити членами комісії зі створення Держбюро розслідувань Еку Згуладзе, Наталю Севастьянову і народного депутата Антона Геращенка (фракція “Народний фронт”).

“Ми вже маємо шість членів конкурсної комісії. Відповідно до закону, комісія є повноважною і може починати свою роботу”, – зауважила Севостьянова.

Перше засідання конкурсної комісії відбудеться завтра, 29 лютого, повідомляє “Радіо Свобода”.

Напередодні Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендував парламенту перенести термін набрання чинності закону “Про Державне бюро розслідувань” з 1 березня 2016 року на 1 вересня 2016 року.

Раніше в Генпрокуратурі неодноразово попереджали про можливість припинення розслідування злочинів проти активістів Майдану 1 березня у зв’язку з передачею цих справ новоствореному Державному бюро розслідувань, оскільки процедура передачі функції слідства від ГПУ ще не прописана законодавчо.

Верховна Рада ухвалила закон про Державне бюро розслідувань в листопаді 2015 року.
Згідно з законом, ДБР є центральним органом виконавчої влади, що здійснює правоохоронну діяльність.

Серед основних завдань бюро – розслідування злочинів, пов’язаних із діяльністю злочинних організацій, випадків катування та інших злочинів, пов’язаних із жорстоким, нелюдяним або таким, що принижує гідність, поводженням або покаранням, вчинених працівниками правоохоронних органів, розслідування особливо тяжких насильницьких злочинів, за які Кримінальним кодексом передбачене покарання у вигляді довічного позбавлення волі, розкриття і розслідування злочинів, вчинених службовими особами Національного антикорупційного бюро України, прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Читайте також:
Прокурора, який за хабар намагався влаштуватися в Антикорупційне бюро,
посадили під домашній арешт

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна