Головний військовий прокурор має дві ділянки, чотири дорогі годинники й жінку-мільйонерку

 

Головний військовий прокурор, заступник генпрокурора Анатолій Матіос у 2015 році отримав зарплату в ГПУ загальним обсягом 410 тисяч гривень, що удвічі менше, ніж задекларована зарплата його підлеглого – скандального військового прокурора Костянтина Кулика.
При цьому дружина Матіоса є офіційною доларовою мультимільйонеркою із коштовними шубами, меблями, фірмами, нерухомістю, зокрема у фешенебельному Козині.
Такі дані щодо статків прокурора Матіоса “Новинарня” з’ясувала з його електронної декларації, розміщеної на сайті НАЗК.

Як відомо, Матіос побрався з херсонською бізнесменкою Іриною Барах у листопаді 2014 року, коли вже був заступником генпрокурора та очолював військову прокуратуру.

Матіос працював прокурором у Херсонській області в 2000-2004 роках. За його словами, Ірина забагатіла задовго до їх одруження, вона очолює агрохолдинг, у якому працюють 400 осіб. “Підприємство не має відношення ні до бюджету, ні до армії, ні до оборони, ні до прокуратури”, – розповідав військовий прокурор.

При цьому серед власності самого Матіоса привертають увагу три дорогі годинники і дві земельні ділянки під Києвом, набуті без сприяння Барах, а просто завдяки роботі на держслужбі.

Отже, дружина Матіоса Ірина Барах, згідно з документом, володіє фірмами: ПП “Поліекспо” (5,1 млн. грн.), ТОВ “Ампір” (1,5 млн. грн.), СТОВ “Тавррійська перспектива”, а також ТОВ “Зернопереробне підприємство «Зерно Таврії»”, ТОВ “Сан і Сан Маріуполь ЛТД”, ТОВ “Юридична компанія «Авеллум Легас»”, ТОВ “Компанія з управління активами «Профіт-актив»”.

Також Барах напряму володіє такою нерухомістю: квартира в Херсоні площею 82,5 кв. м; офіс у Херсоні площею 115 кв. м; земельна ділянка в селі Липівка Макарівського району на Київщині площею 138 480 кв. м (майже 14 гектарів); гараж на 18,6 кв. м у Києві. Ці об’єкти набуті в 2007-2011 роках.

Через приватне підприємство “Поліекспо”, що належить їй, Барах володіє: житловим будинком площею 519 кв. м та земельною ділянкою на 3100 кв. м. у селищі Козин Обухівського району під Києвом.

Як писали “Наші гроші“, наречена оформила цю ділянку за півроку до шлюбу з Матіосом. До маєтку також входять будиночок охорони, альтанка, погріб, власна свердловина та каналізаційний колодязь.
Барах орендує вказану нерухомість у власної фірми “Поліекспо”. Адреса – провулок Кедровий, 12.
Поруч зареєстровані розшукувані Генпрокуратурою Андрій та Сергій Клюєви – пров. Кедровий, відповідно, 2 і 4.

Крім того, Ірина Барах має квартиру в Києві площею 131 кв. м, яка передана в “безоплатне користування” чоловікові – Анатолію Матіосу (набута Барах 2005 року).

На Анатолія Матіоса записана така нерухомість: земельна ділянка площею 606 кв. м у Києві (Бортничі) і там же садовий будинок площею 182,6 кв. м (придбання, відповідно, 2008 і 2013 р.); земельна ділянка під Києвом у селі Нижча Дубечня Вишгородського району площею 965 кв. м (2009 року); 25 відсотків квартири в Києві, де співвласники – колишня дружина та двоє дітей, площею 100,9 кв. м (набута в грудні 2005 р).

З-поміж “цінного рухомого майна” Матіос задекларував наручні годинники: Vacheron Constantin вартістю 432 тис. грн. (подарований дружиною на його день народження 13 лютого 2015 року),  також годинники Ulysse Nardin, Breguet та Rolex без дати набуття й вартості.

На ім’я Ірини Барах задекларовано цінності: шуба з соболю Valentino, норкова шуба Fendi, спальний гарнітур (2), комплект меблів для вітальні (2), комплект для їдальні, комплект меблів для робочого кабінету, годинники Franck Muller, Chopard, перстень Cartier, колекція статуеток Meissen, фарфорові статуетки Lladro.

Парк транспортних засобів у подружжя досить скромний: “Шевроле Лачетті” 2005 року випуску, набутий Матіосом у 2009 році за 64 тис. гривень; решта машин – на Ірині Барах: Nissan X-trail 2008 року (купила в 2011-му), вантажівка ЗіЛ 1992 року випуску та причіп контейнеровоза 1985 року.

За основним місцем роботи в “Поліекспо” Ірина Барах отримала за рік зарплатню 781 818 грн., що майже вдвічі більше, ніж робочий дохід чоловіка (410 877 грн.).

Судячи з декларації, головне джерело прибутків подружжя – дивіденди й проценти Барах.
За рік вона задекларувала 22,373 млн. гривень дивідендів від ТОВ “Ампір” та 10 млн. – від ПП “Поліекспо”.
Проценти – понад 374 тисячі гривень від вкладу в “Ощадбанку” та більше 66 тисяч гривень – від банку “Хрещатик”.

Матіос задекларував готівку обсягом 20 тисяч фунтів та 150 тисяч гривень, тоді як його дружина – 25 тисяч євро, 525 тисяч доларів, 10 тисяч фунтів (готівкову гривню не тримає).

У банку “Хрещатик” у Матіоса лежить 81,5 тис. грн.

У дружини – в “Ощадбанку” 250 тисяч доларів, у банку “Хрещатик” 840 тисяч гривень і 9 346 доларів.

Третім особам Ірина Барах позичила суми в гривнях: 20,372 млн., 663,5 тис., 135 тис.

Також у декларації Матіоса згадано старий кредит, взятий Барах у 2006 році в ПАТ “Укрсоцбанк” (2,7 млн. грн.), сплати за ним, та порука Ірини за січень 2015 року перед “Райффазен Банк Аваль” на суму 49 млн. грн.

Читайте також:
КВУ: антикорупційна реформа в частині е-декларування є успішною

Е-декларації: міністр оборони Полторак задекларував понад 1 млн. грн. готівки

Начгенштабу Муженко задекларував 300 тис. грн. і $20 тис. готівкою, плюс $10 тис. позичив

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна