Лещенко: Порошенко з “безвізом” потрапив у власну пастку

 

Сергій Лещенко
народний депутат України від Блоку Порошенка, член партії “Демальянс”, журналіст

(FB)

Петро Порошенко потрапив у власну пастку. Намагаючись ухилитися від виконання вимог безвізового режиму (згадайте бюджет-2016 без електронного декларування, закон Денисенка і т.д.), він затягнув ситуацію до того моменту, коли Європа почала шукати захисту від міграційної кризи.

У підсумку, введення безвізу для України і Грузії застопорили до тих пір, поки ЄС не виробить механізм зупинки безвізового режиму з усіма країнами. Тому що, крім України та Грузії, на безвіз претендує Туреччина з набагато більшими ризиками.

Скільки часу піде на вироблення припинення безвізу, не знає ніхто. При бажанні можуть впоратися швидко, а буде не до цього – то минуть місяці і місяці.

Тим часом саму Європу в найближчий рік чекає серія подій, наслідки яких будуть відсувати український безвіз у довгу шухляду. Це референдум в Італії (після поразки на якому прем’єр-міністр Ренці обіцяв піти у відставку, що означає нові вибори й посилення правих радикалів та ізоляціоністів). Це повторні вибори президента Австрії (на яких може перемогти кандидат від ультраправої Партії свободи). Це вибори президента Франції (де в другому турі, як видно, будуть змагатися проросійські Фійон і Ле Пен). І це парламентські вибори в Німеччині восени 2017 року, до закінчення яких можуть відкласти прийняття будь-яких питань, що здатні спровокувати нові звинувачення в міграційній політиці на адресу чинного канцлера.

Тому Порошенко не обманював, коли раз по раз обіцяв безвіз. Він просто хотів пропетляти між європейськими зобов’язаннями і особистими дивідендами, але… не вийшло.

Читайте також:
У Брюсселі сподіваються на “безвіз” для України до кінця року

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна