Республіканські “праймеріз” у Франції виграв проросійський кандидат. Саркозі завершив кар’єру політика

 

Колишній премʼєр-міністр Франції Франсуа Фійон, відомий лояльністю до Росії, здобув сенсаційну перемогу в першому турі президентських “праймеріз” у середовищі правих та центристів.

У голосуванні 20 листопада взяли понад 4 млн. французів, які симпатизують правоцентристам і заплатили за участь у “праймеріз” по 2 євро.
Попередній підрахунок голосів засвідчив впевнену перемогу 62-річного Франсуа Фійона, який очолював уряд у 2007-2012 роках. Він набрав понад 44% голосів.

На другому місці опинився 71-річний Ален Жюппе, прем’єр часів президента Жака Ширака (1995-1997) – трохи більше 28%.

Колишній президент Франції Ніколя Саркозі, який вважався одним з основних претендентів на те, щоб стати кандидатом від “Республіканців”, посів на “праймеріз” лише третє місце з результатом 20,6% голосів.

praymeriz-frantsiya

61-річний Саркозі, президент у 2007-2012 роках, після поразки у першому турі президентських “праймеріз” уже заявив про завершення карʼєри політика, повідомляє Le Figaro.
“Настав момент, коли мені потрібно більше уваги приділити власному приватному життю”, – заявив він.

У другому турі “праймеріз” 27 листопада змагатимуться Фійон і Жюппе.

Перемога у другому турі “праймеріз” Франсуа Фійона не є очевидною, пише “Європравда” з посиланням на Reuters.

“Аналітики ринку кажуть, що результат породжує нові сумніви щодо результатів президентських виборів наступного року, потенційно збільшуючи ризик, що лідер французьких ультраправих Марін Ле Пен може перемогти”, – також зазначає агенція.

“Тим не менш, будь-який французький виборець може взяти участь у другому турі в неділю, і тому думки соціологів та експертів щодо результатів другого туру “праймеріз” правих сильно різняться, адже від Фійона не очікували такого результату 21 листопада”, – йдеться в повідомленні.

Видання вказує, що найбільш ймовірним суперником у другому турі наступних президентських виборів у Франції для кандидата від правоцентристів буде лідерка ультраправого “Національного фронту” Марін Ле Пен.

Вересневе опитування BVA показувало, що Ле Пен програє Фійону в тому випадку, якщо вони зустрінуться в другому турі виборів, проте останні сценарії не зводили їх у другому турі.

“Лідерство Фійона додає невизначеності у прогнозах щодо результатів президентських виборів”, – цитує агенція аналітичну записку  Рафаеля Брун-Агуерре для JP Morgan.

Експрес-опитування інститут Opinionway показало, що Фійон виграє наступний другий тур “праймеріз”, проте Жюппе заявив, що не збирається здаватися.

“Я вважаю, що зараз французи більше, ніж будь-коли, повинні об’єднатися, щоб перевернути сторінку провального п’ятирічного терміну, який поставив під загрозу майбутнє нашої країни, і не допустити до влади “Національний фронт”, який поведе нас на ще гірші авантюри”, – сказав Жюппе своїм прихильникам в ніч на неділю.

“У будь-якому випадку, вибори у Франції наступного року стануть черговою битвою дуже ослаблених головних партій і популістських сил”, – стверджує агенція.

Правлячі соціалісти та їхні союзники проведуть свої “праймеріз” у січні. Наразі невідомо, хто прийде замість Франсуа Олланда, популярність якого впала майже до нуля.

Деякі коментатори вже зазначили: якщо Фійон стане кандидатом від консервативних правоцентристів, то ліві зможуть відібрати частину центристського електорату.

Нагадаємо, лідерка французьких ультраправих та євроскептиків Марін Ле Пен за результатами останніх соціологічних опитувань з величезним відривом випереджає найближчого конкурента у президентських рейтингах, однак ці соціологічні дослідження передбачали не всі можливі пари другого туру.
ЗМІ неодноразово повідомляли, що партія Ле Пен підтримується і частково фінансується з Росії.

Президентські вибори у Франції пройдуть 23 квітня 2017 року. Якщо ніхто з кандидатів не набере 50% + 1 голос, другий тур за участю двох фіналістів відбудеться 7 травня.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна