Друг Росії Саркозі знову балотується в президенти Франції

Колишній президент Франції Ніколя Саркозі (2007-2012) оголосив про намір знову балотуватися на посаду в 2017 році. Він написав про це в “Фейсбуці”.

“Я вирішив бути кандидатом на президентських виборах 2017 року. Відчуваю, що маю сили очолити цю битву у важкий час для нашої історії”, – заявив 61-річний Саркозі.

Для висунення Сарко потрібно перемогти на праймеріз очолюваної ним партії “Республіканці”, які пройдуть у листопаді 2016-го.

За попередніми даними, у праймеріз партії братиме участь зокрема Ален Жюппе, який був прем’єр-міністром Франції при Жаку Шираку, міністром оборони й закордонних справ у роки правління Саркозі.

Як відомо, на перший термін Саркозі балотувався від партії “Союз за народний рух”, що взяла назву “Республіканці” в 2015 році.

 

У 2015-2016 роках групи депутатів французької Національної асамблеї від партії Саркозі, всупереч позиції МЗС України, двічі відвідали окупований Росією Крим та висловилися на підтримку його анексії Москвою.

Під час каденції, в 2008 році, президент Франції Саркозі зокрема зарекомендував себе як особливий партнер РФ та виступав як посередник під час врегулювання ситуації у відносинах Росії й Грузії після воєнної агресії Кремля проти Грузинської Республіки. Війну було припинено, але за “планом Саркозі” Росія зберегла контроль над окупованими територіями Грузії, зокрема Південною Осетією.
Також Саркозі був прихильником незалежності Республіки Косово.

Читайте також:
Французький депутат вилаяв українського журналіста за “огидне” запитання про візит в окупований Крим. ВІДЕО

Поцілувавши “зеленого чоловічка”, французький депутат заявив, що Європа визнає Крим російським через рік

У травні 2012 року правоцентрист-республіканець Саркозі програв президентські вибори соціалісту Франсуа Олланду.

Колишнього президента підозрюють в незаконному фінансуванні передвиборчої кампанії 2012 року. Саркозі закидають те, що його партія незаконно покривала витрати на його президентську кампанію.
Екс-президент значно перевищив ліміт в 22,5 млн. євро. Щоб приховати факт перевищення, партія покрила розтрати на передвиборні заходи на суму в 18,5 млн. євро, а це заборонено законодавством.
Фальшиві рахунки надавала фірма Bygmalion, яка спеціалізується на організації заходів.

Саркозі давав свідчення в прокуратурі з цього приводу.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна