Французький депутат вилаяв українського журналіста за “огидне” запитання про візит в окупований Крим. ВІДЕО

 

Депутат Національних зборів (нижньої палати парламенту) Франції Тьєррі Маріані назвав “гівняним” запитання українського журналіста про Крим і поставив під сумнів свободу слова в Україні.

Маріані очолює делегацію французького парламенту, яка 29-31 липня побувала з триденним візитом в окупованому Криму.

Як випливає з відеосюжету телеканалу Russia Today, на прес-конференції французької делегації за результатами цього візиту кореспондент української інформагенції УНІАН Роман Цимбалюк поставив два запитання:

  1. чи повинні будуть депутати російської Держдуми отримувати візу у Франції, якщо Росія анексує французький острів Корсика за таким самим принципом, як анексувала Крим?
  2. скільки російська влада заплатила французьким депутатам за поїздку в Крим і підтримку його анексії Росією?

“Ваше друге запитання я не приймаю і відповідати на нього не буду. Я готовий вислухати всі зауваження щодо політичної ситуації, але я ж вас не запитую, скільки вам платять за те, щоб ви ставили гівняні (в російському перекладі – “запікане” звуковим сигналом слово “дерьмовые”. – “Н”) запитання. Так що я вам відповідати не збираюся, можу лише висловити вам свою зневагу”, – заявив у відповідь Тьєррі Маріані.

“Виходить, Росія дуже вільна країна, раз багато хто може ставити такі огидні запитання. Це дуже добре. Не певен, що якби я був журналістом в Україні, до дозволив би собі таке”, – додав французький парламентарій.

“Але в іншому ваш вчинок викликає у мене зневагу, тому що ви ні на мить не замислилися про те, що в людей можуть бути переконання, а не тільки інтереси“, – заявив Маріані.

І додав: “Після таких запитань я тим більше не перестану відвідувати Крим, якщо є такі люди, як ви”.

Після цього брифінгу в російських ЗМІ з’явилися новини під заголовками на кшталт “Французький депутат поставив на місце українського журналіста”.

Маріані з групою однодумців із Національних зборів Франції вже не вперше приїздить на окупований Росією український півострів. Раніше він заявляв, що “Крим російський, і цього вже не змінити”.

На цей раз до складу делегації входило 11 депутатів, із них шестеро – “новачки”, тобто не відвідували Крим минулого року разом із Маріані (в липні 2015-го до складу делегації входили переважно члени партії екс-президента Франції Ніколя Саркозі).
Парламентарії побували в Сімферополі, Ялті та Севастополі.

Як і торік, міністерство закордонних справ Франції засудило “протизаконну ініціативу” групи депутатів і наголосило, що міжнародне співтовариство, Євросоюз та Франція не визнають незаконної анексії Криму Росією.

“Перекроювання кордонів суперечить міжнародному праву. Ця чітка позиція жодним чином не може бути поставлена під сумнів ні внаслідок будь-якого роду поїздки, ні через будь-яку заяву, до яких не причетна французька влада”, – наголосили у французькому МЗС.

Міністерство закордонних справ України висловило протест з приводу візиту французьких політиків.

Нагадаємо, в січні цього року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила рішення про те, що європейські парламентарі – незалежно від свого статусу – нестимуть відповідальність за відвідування Криму та окупованих районів Донбасу в обхід українських законів.

СБУ заборонила в’їзд в Україну всім  французьким депутатам, що їздили до Криму.

Читайте також:
Поцілувавши “зеленого чоловічка”, французький депутат заявив,
що Європа визнає Крим російським через рік. ПАРЄ не зважає

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.