Ірина Геращенко посварилася з Чуркіним на Радбезі ООН з приводу жінок Донбасу

 

Протягом двох останніх років на Донбасі загинули 495 українських жінок. Про це повідомила на відкритих дебатах Ради Безпеки ООН на тему “Жінки. Мир. Безпека” перша заступниця голови Верховної Ради, уповноважена президента України з мирного врегулювання ситуації на Сході Ірина Геращенко.

“Протягом двох останніх років на Донбасі загинули 495 українських жінок. Я хочу згадати молоду жінку Олену Лафазан, яка загинула від обстрілів Маріуполя, намагаючись закрити своїм тілом свою дочку. Я хочу згадати юну маму Клима Клименка, яка врятувала хлопчика, закривши його собою під час обстрілу Краматорська в лютому 2015-го”, – сказала Геращенко.

“Від початку збройного конфлікту загинуло 68 дітей, 152 дитини отримали поранення “, – додала вона.

Також, за її даними, під час АТО загинули 2130 військовослужбовців Збройних сил України, серед яких дві жінки.

Крім того, Геращенко під час виступу повідомила, що протягом двох років російської агресії на Донбасі було взято в полон 238 жінок, з яких вдалося звільнити 233, а п’ятеро жінок досі перебувають у полоні бойовиків.

Геращенко розмістила у “Фейсбуці” відео свого виступу й розповіла про реакцію на її слова головуючого на Радбезі, посла Росії при ООН Віталія Чуркіна.

“Чуркін перезбудився від мого виступу і заявив наступне (про хунту, переворот і т.д. з вашого дозволу повторювати не буду): наступного року весь світ визначає 100-річчя Жовтневої революції, яка й зафіксувала повне рівноправ’я жінок в РФ. А от в Україні військові щодня обстрілюють населені мирні пункти, Україна порушує мінські угоди, а найвідоміша бранка Кремля Надія Савченко після повернення з тюрми звернулася до київської влади з вимогою вибачитися перед жителями Донецька і Луганська. Погано, що київська влада й досі не виконала цю вимогу Савченко…” – розповіла Ірина Геращенко.

Також вона зазначила, що мала право на репліку у відповідь, однак Віталій Чуркін відтермінував її виступ.

Віталій Чуркін на засіданні Радбезу ООН. Фото з ФБ Ірини Геращенко

Віталій Чуркін на засіданні Радбезу ООН. Фото з ФБ Ірини Геращенко

“За правилами і процедурами ООН я маю право на репліку і підняла руку. Але, попри процедуру і правила, Чуркін заявив, що право на репліку я отримаю після всіх виступаючих (а це 76 країн!). Це помітили всі дипломати, що сиділи поряд за круглим столом миру в Радбезі ООН. Вони посміхнулися, що це показово. Це дійсно велике виключення, коли головуючий не дає права на репліку відразу після своїх хамських випадів, розуміючи, що мені що є відповісти про роль РФ у вбивстві українських, сирійських, грузинських жінок і дітей”, – написала Геращенко.

“У Росії язик зчешеться вибачатися перед усіма країнами, куди вони принесли смерть і горе. І так і буде – рано чи пізно. Мені є що відповісти Чуркіну, і коли б не завершилися ці важливі дебати, я дочекаюся права на репліку. Але його хамство привернуло додаткову увагу до ситуації на Донбасі, до війни в Україні, до мене підходило багато учасників дебатів – розпитати більше. І це головне”, – додала заступниця голови ВР.

Читайте також:
Радбез ООН: Пауер назвала дії Росії варварством, Чуркін відповів

Росія очолила Радбез ООН

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна