Росія очолила Радбез ООН

 

Росія перебере з суботи, 1 жовтня, на місяць перебирає головування в Раді Безпеки ООН. Про це повідомляє російська агенція ТАСС.

Перша зустріч Радбезу під головуванням РФ пройде 3 жовтня, коли буде затверджено програму роботи на поточний місяць. Того ж дня постійний представник РФ при ООН Віталій Чуркін дасть прес-конференцію, на якій розповість про заплановані на жовтень заходи.

Як повідомляється, програма роботи РБ на жовтень передбачає близько 20 засідань.

“Центральним заходом російського головування стануть дебати 28 жовтня по співпраці ООН з регіональними організаціями: ОДКБ, ШОС і СНД”, – повідомили в російській дипмісії, маючи на увазі Організацію договору про колективну безпеку (Ташкентський договір), Шанхайську організацію співробітництва, Співдружність незалежних держав, де провідна роль належить Кремлю.

19 жовтня в Радбезі відбудуться щоквартальні дебати з близькосхідного врегулювання, а 25 жовтня – на тему “Жінки, мир і безпека”.

Протягом місяця членам Ради Безпеки належить зайнятися конфліктами в Африці, в тому числі в суданській провінції Дарфур, Демократичній Республіці Конго, Малі, Центральноафриканській Республіці і Південному Судані, а також приділити увагу кризам в країнах Близького Сходу. Зокрема, обговорюватимуться ситуації в Ємені, Лівані та Сирії.

Очікуються щонайменше дві зустрічі з питань Сирії. Одна з них буде присвячена гуманітарній обстановці в країні, а друга – ситуації із застосуванням в ході конфлікту отруйних речовин.

5 жовтня в Радбезі в закритому режимі пройде шосте попереднє голосування в рамках процедури обрання нового Генсека ООН. В ході опитування будуть застосовуватися різнокольорові бюлетені для постійних і непостійних членів Ради безпеки.
На цьому етапі думка п’яти постійних членів (Росії, Великобританії, Китаю, США і Франції) матиме вирішальне значення, оскільки вони наділені правом вето і в змозі блокувати будь-яку кандидатуру.

Як відомо, Україна є непостійним членом Ради Безпеки ООН на період 2016-2017 років.

Україна головуватиме в Раді Безпеки ООН в лютому 2017 року.

Читайте також:
Радбез ООН: Пауер назвала дії Росії варварством, Чуркін відповів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна