Російський “акціоніст” Рословцев, який просив притулку в Україні, втік назад до РФ

 

Російський акціоніст-опозиціонер Роман Рословцев, який 21 серпня попросив політичного притулку в Україні, вже без проблем повернувся назад до Росії, при цьому присвоївши чуже майно. Про це повідомила у “Фейсбуці” росіянка Юлія Архипова, керівник проекту EmigRussia, яка мешкає в Києві.

“Роман Рословцев приїхав до Києва, ми з ним знайшлися, направили його в “Право на захист” (неурядова організація, що допомагає біженцям та іншим шукачам притулку), куди він не пішов. Говорили про те, що в Україні отримати притулок практично неможливо, і ми готові шукати третю країну, готову прийняти його як біженця. Вакансії шукали”, – написала Архипова.

Але Рословцев, за словами громадської діячки, жодну пропозицію не прийняв.

“Роман “хотів в АТО” та не хотів працювати і говорити про що-небудь, крім АТО. У АТО він хотів, вибачте, за його власними словами, щоб написати на автоматі “212.1” (номер статті кримінального кодексу Росії про участь у масових безпорядках), а на касці “маска” і ось так от там тусити. Працювати, щоб забезпечувати себе, паралельно ходити на курси військової підготовки і збирати гроші на спорядження, він не хотів”, – наголосила Архипова.

Ще один користувач ФБ під ніком “Вольдемар Путін” написав, що Рославцева, “за його сьогоднішніми заявами, не взяли в Збройні сили України нібито через погане здоров’я”. А заяву на політичний притулок в Україні він насправді так і не подавав.

Архипова зазначила, що віддала втікачеві свій “айпад” (“на час, поки Роман не заробить на власний ноутбук”), але той забрав планшет із собою в Росію.

При цьому “Вольдемар Путін” звертає увагу на дивні обставини повернення “опозиціонера” до Москви.

“Як він так легко повернувся до РФ, якщо зворотний перехід йому ті, хто спочатку відправив його, не здійснювали, а російські прикордонники повинні були спитати, як він їх оминув, виїжджаючи? І куди зрештою поділися ФСБшники, які “вартували його біля під’їзду” (від яких Рословцев нібито тікав в Україну)? Він же повернувся, чому він їм більше не цікавий? Чи були вони взагалі?…” – написав коментатор.




Нагадаємо, 21 серпня Держприкордонслужба України повідомила, що на пункті пропуску “Нові Яриловичі” між Україною й Білоруссю під час проходження прикордонного контролю попросив політичного притулку громадянин Росії. Він звернувся до прикордонників Чернігівського загону із заявою щодо отримання статусу біженця на території України у зв’язку з політичним переслідуванням в Росії.

“Росіянин є відомим письменником та громадським діячем, який займався активною протестною діяльністю по відношенню до існуючого в Росії політичного режиму Путіна”, – помилково зазначали в прикордонному відомстві.

Громадянина РФ було передано до Державної міграційної служби України. Біженцем виявився акціоніст і опозиціонер Роман Рословцев. Він кілька разів влаштовував поодинокі акції в масці Путіна. В середині червня Тверський районний суд Москви заарештував його на 30 діб після чергової такої акції.

Читайте також:
На саміті ООН схвалили Нью-Йоркську декларацію у справах біженців і мігрантів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.