Туреччина видала ордер на арешт американського опонента Ердогана

 

Влада Туреччини видала ордер, відповідно до якого може бути арештований опозиційний проповідник Фетхуллах Гюлен. Про це повідомляє ВВС з посиланням на місцеві ЗМІ.

Суд у Стамбулі ухвалив заочно заарештувати Гюлена, який живе в штаті Пенсильванія, США, обвинувативши його в організації путчу 15 липня.

Версію про причетність свого колишнього союзника, а нині – головного політичного опонента Гюлена президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган озвучив уже вранці після придушеного військового перевороту.

Гюлен відкинув звинувачення з боку Ердогана у причетності до організації путчу і сказав, що він засудив “найрішучішим чином” спробу повалити уряд.
Попри це, президент Ердоган закликав владу США видати Туреччині Гюлена. Однак серед матеріалів, які офіційна Анкара надала Вашингтону, Америка не бачить необхідних для екстрадиції доказів.

23 липня в Туреччині вже були затримані племінник проповідника Мухаммет Саїт Гюлен і головний помічник проповідника. Перед тим у країні було введено надзвичайний стан і припинено дію конвенції про захист прав людини.

Серед тисяч репресованих у Туреччині після перевороту значну частину становлять викладачі й працівники освітніх та інших гуманітарно-просвітницьких і благодійних закладів, заснованих Гюленом, починаючи з 90-х років.

При цьому турецьке урядове інформагентство “Анадолу” повідомило, що в Україні також діє мережа навчальних закладів, яка нібито пропагує діяльність Фетхуллаха Ґюлена і створена за його сприяння – Україно-турецький культурний центр “Ішик”, міжнародні школи “Меридіан”.

Читайте також:
У Туреччині арештовано пілотів, які збили російський Су-24

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна