У Туреччині – спроба військового перевороту, стрілянина і блокада. ОНОВЛЕНО

 

Прем’єр-міністр Туреччини Біналі Їлдирим повідомив про спробу військового перевороту в країні. Про це він сказав у коментарі телеканалу NTV.

За його словами, ввечері 15 липня група військових, використовуючи свої повноваження і зброю, спробувала вчинити “протиправні дії”.

“Це не зовсім правильно називати переворотом, але в будь-якому випадку, нехай наші громадяни будуть спокійні. Ми зробимо все для підтримки спокою і порядку”, – сказав прем’єр, додавши, що винуватих суворо покарають.

Натомість генеральний штаб збройних сил Туреччини заявив, що влада в країні захоплена військовими, затримано керівництво республіки (включно з президентом Реджепом Таїпом Ердоганом – лідером помірно консервативної Партії справедливості й розвитку).
За словами військових, всі чинні міжнародні відносини після перевороту збережуться.

За іншими даними, Ердоган у безпеці, його охорону посилено. Очікується, що найближчими годинами він виступить зі зверненням до народу.

В столиці країни Анкарі, починаючи з 22:00, чути постріли. Про це повідомляє агенція Reuters із посиланням на очевидців. Над містом пролітають військові літаки і вертольоти.

За повідомленнями CNNTurk, у Стамбулі військові перекрили обидва мости через Босфор, що розділяють європейську та азіатську частини міста.

Перекритий військовими міст через Босфор. Фото Getty Images

Перекритий військовими міст через Босфор. Фото Getty Images

За даними журналістів, припинено роботу міжнародного аеропорту імені Ататюрка в Стамбулі. Сайти провідних турецьких ЗМІ недоступні.

Посол України в Туреччині Сергій Корсунський в коментарі каналу “112 Україна” повідомив, що масштабних бойових дій немає, влада контролює ситуацію, і заколот вчинила не армія як така, а певні прошарки в турецькій армії.

По всій країні оголошено комендантську годину, з’являється інформація про танки на вулицях Анкари.

Агенція CNN Turk на своїй сторінці у “Твіттері” повідомляє про те, що голову Генштабу Туреччини Хулусі Акара взято в заручники, біля будівлі Генштабу лунає стрілянина.

Місцеві мешканці та журналісти у соцмережах повідомляють, що перелякані новинами люди кинулися до банкоматів знімати готівку.

В ефірі турецького телеканалу TRT, який, судячи з усього, перебуває під контролем заколотників, було зачитано звернення від військових, які нібито вчинили переворот.

Як повідомляє Guardian, у ньому сказано, що так звана “Рада миру” гарантує турецьким громадянам права і свободи, незалежно від віросповідання, расових чи мовних ознак.

Також вони обіцяють “відновити конституційний порядок”, який “було порушено”.

Невдовзі після цієї заяви телеканал TRT зник з ефіру.

ОНОВЛЕНО 00:40
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган закликав народ “виходити на площі й до аеропортів”, щоб захистити конституційний порядок.
Глава держави давав інтерв’ю по інтернету, і його транслювали в прямому ефірі CNN Turk за допомогою телефона.

Ердоган-ТБ

ОНОВЛЕНО 2:13

Трансляція каналу CNN зі Стамбула засвідчує, що на вулиці міста вийшли сотні й тисячі громадян із прапорами Туреччини й портретами Ердогана. Учасники демонстрації скандують проердоганівські гасла.
Аеропорт “Кемаль Ататюрк” також уже зайнятий  прибічниками президента.

Мешканці Стамбула повідомляють, що муедзини з мінаретів також закликають людей виходити на вулиці на підтримку Ердогана. Із таким самим закликом виступили чинний прем’єр-міністр країни Біналі Їлдирим та колишній – Ахмет Давутоглу.

Читайте також:
Пашаєв: Ердогану був дуже потрібен “маленький рейтингопереможний переворот”

На вулицях лунають постріли. Юрби маніфестантів намагаються перешкодити руху військової техніки.

Державна турецька агенція “Анадолу” заявляє про загибель 17 поліцейських (поліція виступає на боці чинної влади) у результаті авіаудару

Як повідомляє Daily Sabah, над Анкарою турецький винищувач F-16 збив вертоліт, який підтримував заколотників.

Міністерство закордонних справ України у зв’язку з подіями в Туреччині просить громадян України, які перебувають у цій країні, зберігати спокій, не брати участь у масових заходах, слідкувати за повідомленнями МЗС, Департаменту консульської служби МЗС України та Ukrayna Ankara Büyükelçiliği/ Посольство України в Турецькій Республіці. Українські дипломати в Туреччині працюють у режимі підвищеної готовності.
Гаряча лінія МЗС‬ України: +38 044 238 16 57
Гаряча лінія Генконсульства України в Стамбулі: +90 530 612 5577
Контакти посольства України в Туреччині: роб.тел. +903124405289, моб.тел. +905336176273, факс 903124405300,
mail: [email protected], [email protected]

Коментує Богдан Яременко,
український дипломат і громадський діяч, надзвичайний і повноважний посланник 1-го класу, генеральний консул України в Стамбулі 2010-2014 рр., за сумісництвом – представник України при Організації Чорноморського економічного співробітництва (2010-2013), зараз – голова правління БФ “Майдан закордонних справ”:

Нагадаємо, 29 червня в аеропорту Ататюрка стався кривавий теракт із більш як 40 жертвами. Після цього Туреччина й Росія налагодили політичні й економічні стосунки.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна