Жінкам дозволили служити в ЗСУ на “бойових” посадах

 

Міністерство оборони України внесло зміни до наказу №337, які дозволяють жінкам служити на бойових посадах, пов’язаних із більшим ризиком і відповідальністю у Збройних силах України.
Про це в ефірі “Громадського радіо” 24 червня повідомив заступник начальника управління морально-психологічного забезпечення підготовки та застосування військ ЗСУ полковник Віталій Голота.

За його словами, зміни до наказу підписані міністром оборони ще 4 червня, а зараз проходять державну реєстрацію в Міністерстві юстиції.
Очікувалося, що наказ зі змінами буде оприлюднений офіційно в кінці червня, однак цього ще не сталося.

“Є наказ МО № 337, який визначав перелік посад, які можуть обіймати жінки як військовослужбовці. У зв’язку з активним залученням жінок у нашому громадянському суспільстві і бажанням виконувати завдання саме на бойових посадах, він переглядався. Зараз вже підписані зміни до цього наказу МО, вони проходять державну реєстрацію в Міністерстві юстиції, і цей перелік буде значно розширений. Але тепер жінки можуть призначатись на ті посади, які пов’язані з більшим ризиком не тільки за їхнім бажанням, але є й такі моменти, коли вони на них будуть призначені наказом”, – сказав Голота.

За його словами, це дасть можливість жінкам відкрито служити в українській армії і розвідницями, і снайперками, і командирами бойових машин.

Відповідаючи на питання ведучого про гарантії, що надаються жінкам, які готуються стати матерями Голота зазначив, що військовослужбовці-жінки користуються всіма пільгами, передбаченими законодавством з питань соціального захисту жінок, охорони материнства і дитинства.

“Але у разі настання особливого періоду (закон про мобілізацію і особливу підготовку) всі жінки, що мають дітей віком до 18 років, звільняються з військової служби, якщо не забажають її продовжити. Коли цей період почався, всі ті жінки, які забажали продовжувати службу, писали заяву, що вони до цього готові, тим самим заявляючи, що питання родини відходить на другий план”, – додав Голота.

Нагадаємо, 23 червня заступник міністра оборони України з питань європейської інтеграції Ігор Долгов заявив на брифінгу, що більше третини з тих, хто в 2016 році пішов до української армії на контракт, – жінки.
За його словами, станом на 1 червня у ЗСУ служать і працюють 49552 жінки.

При цьому досі жінки, що воюють у зоні АТО на бойових посадах, заявляли, що офіційно вони оформлені банщицями, кухарками та на інших подібних посадах, адже наказ 337 не передбачає жінок на посадах снайперів, стрільців та ін.

А в кінці 2015 року було видано наказ МО, який узагалі забороняв приймати жінок на контракт.

Читайте також:
“Марш невидимого батальйону”: Генштаб скасував наказ про відмову приймати жінок на контракт ЗСУ. ФОТО

Фотовиставка “Жінки в ЗСУ” у стінах Міноборони: “оксюморон” і спосіб впливу на генералів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна