У Раді ухвалять закон, аби родичі заручників ОРДЛО отримували такі ж кошти, що й учасники АТО

 

Виплати сім’ям українських заручників, які перебувають у полоні в ОРДЛО, повинні дорівнювати тим коштам, що їх сьогодні отримують військові АТО. Про це в коментарі телеканалу “112 Україна” заявила перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко. За її словами, 1 липня в парламенті буде зареєстровано відповідний законопроект.

“Питання виплат сім’ям заручників. Сьогодні склалася така ситуація, що всі сім’ї заручників – вони отримують відповідні виплати, але за тарифом того часу, коли їхні чоловіки, їхні близькі люди пішли в армію. Ми з Генштабом і Міністерством оборони проговорили питання. Сім’ї будуть отримувати такі виплати, як ті хлопці, хто знаходиться в зоні АТО. Я реєструю відповідний законопроект, і ми маємо на нього позитивну характеристику Міністерства фінансів та підтримку в парламенті щодо того, щоб виплати за тими нашими героями, які знаходяться в полоні, залишалися в повному обсязі [станом] не в день, коли вони потрапили в заручники, а по виплатах тих, які сьогодні отримують наші військові в зоні АТО”, – заявила Геращенко, уповноважена президента з питань Донбасу та учасниця гуманітарної підгрупи на переговорах ТКГ в Мінську.

 

Вона повідомила, що такий законопроект буде зареєстрований у п’ятницю, 1 липня. І Геращенко переконана, що на цій сесії депутати його приймуть.

Таким чином Геращенко відреагувала на пікет адміністрації президента дружинами й матерями полонених українців, що відбувся сьогодні, 20 червня, на Банковій.

Як відомо, четверта сесія Верховної Ради VIII скликання закінчується 22 липня, після чого парламент розійдеться на канікули до вересня.

Виплати рядовим військовослужбовцям ЗСУ в зоні АТО з січня 2016 року стартують від 11 тис. грн., поза АТО – з 7 тис. грн.

Пані Ірина повторила, що в полоні у “ДНР/ЛНР” на Донбасі залишається 113 громадян України (при тому що радник голови СБУ Юрій Тандіт напередодні називав число 111).

Також Ірина Геращенко нагадала, що представники Міжнародного комітету Червоного Хреста та Організації з безпеки і співробітництва в Європі не мають доступу до українських полонених в ОРДЛО.

“Нас бентежить, що до наших заручників немає доступу Червоному Хресту, немає доступу так само ОБСЄ, на чому ми так само будемо наполягати у Мінську”, – сказала перший віце-спікер.

Вона висловила стурбованість із того приводу, що бойовики не реагують на запити з Києва підтвердити або спростувати переведення заручників у СІЗО Донецька й суди над ними.

Читайте також:
Геращенко розповіли, що українських бранців в “ДНР” переводять у Донецьке СІЗО
й лякають 20 роками

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна