Геращенко розповіли, що українських бранців в “ДНР” переводять у Донецьке СІЗО й лякають 20 роками

 

Українських полонених в “ДНР” переводять із нинішніх місць утримання в СІЗО Донецька та погрожують 20-річним ув’язнення. Таку інформацію отримала перший заступник голови Верховної Ради, уповноважена президента з питань врегулювання на Донбасі Ірина Геращенко від родичів полонених.

“Весь день мені і колегам з Міжвідомчого центру СБУ по звільненню заручників телефонують нещасні мами й дружини бранців, які отримали інформацію, що начебто наших хлопців (…) переводять в Донецьке СІЗО, де ще більш жахливі умови, вимагають відмовитися від України й погрожують 20-річним ув’язненням”, – повідомила Геращенко на своїй сторінці в “Фейсбуці”.

“Я написала листа координаторам з ОБСЄ з вимогою НЕГАЙНО перевірити цю інформацію”, – зазначила учасниця гуманітарної підгрупи на переговорах у Мінську.

“Якщо вона (ця інформація) відповідає дійсності – на фоні загострення на фронті і збільшення обстрілів, то це підстава посилювати санкції [проти Росії], а не говорити про поступове їх зняття. Бо ж Мінські угоди вперто ігноруються, а гуманітарна ситуація погіршується”, – наголосила Ірина Геращенко.

Вона нагадала, що Росія і ії “маріонетки” обіцяли звільнити українських бранців ще на Великдень, але натомість заблокували звільнення.

“Ми продовжуємо працювати над питанням звільнення заручників по кількох сценаріях, використовуючи всі наші можливості, контакти, зв’язки з волонтерами і всі можливі варіанти”, – додала заступниця голови ВР.

Геращенко зазначила, що сьогодні, 23 червня, російська сторона відмовилася від відеоконференції в рамках тристоронньої контактної групи, щоб не відповідати на закиди української сторони, зокрема щодо заручників в російських тюрмах і на окупованих територіях.

“Зі свого боку я можу запевнити родини заручників, що деякі європейські чиновники і політики вже від мене ховаються й тікають, бо знають, що я знову і знову підніматиму тему тиску на РФ по звільненню заручників. Я вірю, що ми їх витягнемо. Мені боляче, що це затягується”, – визнала Ірина Геращенко.

Нагадаємо, за даними Києва, в ОРДЛО незаконно утримуються 113 українських бранців.

Керівники “ДНР” і “ЛНР” почали вимагати від Києва амністію для себе як умову звільнення полонених.

Читайте також:
У Кіровограді жінки розвісили білборди з портретами
їхніх “забутих” чоловіків у полоні “ДНР”. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна