Безвольна поразка України на Євро-2016. Але теоретичний шанс на плей-оф ще є. ФОТО

 

Збірна України у своєму другому матчі на Євро-2016 знову програла з рахунком 0:2, тепер – найменш рейтинговій команді групи С, Північній Ірландії.

Гра в Ліоні проходила на важкому полі під дощем, який час від часу перетворювався на зливу з градом – так, що чеський арбітр Павел Краловец одного разу мусив переривати матч і забирати футболістів у підтрибунне приміщення.

Україна Північна Ірландія матч град

У кожному з таймів “жовті” вийняли з воріт по м’ячу від гаданих аутсайдерів, чия збірна дебютувала на турнірі такого рівня. На 49-й хвилині відзначився Гарет Маколі з “Вест Бромвіча”, а в компенсований час – Найелл Макгілл з “Абердіна”.

Таким чином, скромна збірна Ольстера обіграла команду України вперше у п’яти очних поєдинках.

“Боролися, але моментів створили мало, а які були, не зуміли реалізувати. У суперника було два моменти, і вони забили два голи. Не розібралися під час стандартів, перший [гол] на моїй совісті, тому прошу за це вибачення”, – сказав після гри журналістам захисник збірної і київського “Динамо” Євген Хачеріді.

“Другий гол… Пішли великими силами вперед відігруватися, пропустили контратаку. У підсумку П’ятов перед собою відбив, після чого добили м’яч вже у порожні ворота”, – констатував Хачеріді.

Україна Північна Ірландія матч 3

Склад збірної України: П’ятов, Хачеріді, Федецький, Ракицький, Шевчук, Степаненко, Коваленко (Зінченко, 83), Сидорчук (Гармаш, 76), Ярмоленко, Коноплянка, Селезньов (Зозуля, 71).

Статистика матчу
Україна – Північна Ірландія
0:2
удари по воротах
5:6
удари повз ворота
6:3
володіння м’ячем (%)
66:34
кутові
2:3
офсайди
3:1
фоли
14:14
жовті картки
2:3

Україна Північна Ірландія матч

Україна Північна Ірландія матч 1

Україна Північна Ірландія матч 2

Україна Північна Ірландія матч 4

“Ми вже вилетіли, це зрозуміло”

“Зрозуміло, що ми вже вилетіли з турніру”, – сказав після гри півзахисник нашої команди Тарас Степаненко.

“Сьогодні була лобова гра. Третій матч (з Польщею) вже нічого не вирішує, тому будемо грати за престиж. Гра була до гола, хто перший забив, той у підсумку і виграв”, – зазначив хавбек “Шахтаря”.

“Ми знали, що 80% голів ірландці забили зі стандарту. Ми відпрацьовували це, але все одно допустили помилку і пропустили саме зі стандарту. Для нас це великий досвід, адже треба уважніше ставитися до гри. Сьогодні цього не вийшло. Ірландці більше хотіли виграти, ніж ми”, – підкреслив Степаненко в ефірі телеканалу “Футбол”.

Головний тренер команди Михайло Фоменко пояснив поразку так: “Схоже, сьогодні був не наш день. А від наших бажань нічого не залежить”.

На питання, яка головна причина безпорадності гравців у поєдинку з Північною Ірландією, Фоменко відповів: “Відсутність колективу на футбольному полі. Багатьма гравцями не були виконані наші принципи побудови і в обороні, і в атаці, і при стандартах”.

За його словами, гравці не були готові в плані психології.

“Напевно, хлопці подумали, що можна малою кров’ю забезпечити собі результат. Чудес не буває. Той, хто програє боротьбу, той не здобуває позитивний результат”, – підсумував наставник.

Теоретичний шанс

Після двох поразок – німцям і північноірландцям – шанс є на потрапляння до 1/8 фіналу в збірної України ще є, хоча й примарний. Для цього має зійтися кілька факторів, плюс велика перемога підопічних Михайла Фоменка в Марселі 21 червня в третьому турі.

Потрібно:

  • щоб сьогодні ввечері німці на “Сад де Франс” виграли в поляків,
  • щоб у третьому турі німці виграли в Північної Ірландії;
  • щоб Україна в третьому турі в Марселі виграла в поляків, причому – 3:0 або, краще, 4:0.

У такому разі доведеться рахувати очні матчі трьох команд, крім бундестіму.

Маємо:
12 червня. Польща – Півн. Ірландія – 1:0
16 червня. Півн. Ірландія – Україна – 2:0
21 червня. Україна – Польща – ?:?

Північна Ірландія в цій уявній трійці, де в усіх буде по одній перемозі й поразці, своє вже відіграла і має різницю забитих і пропущених голів +1.
Польща – поки що +1, Україна -2.

У разі виграшу Фоменка в поляків +1 (1:0, 2:1, 3:2 тощо) ми матимемо різницю голів у цій трійці -1, Польща – 0, і ми залишимося “в прольоті”.

За умови виграшу в поляків 2:0 чи 3:0 (або з іншим рахунком із різницею в 2 чи 3 м’ячі) в українців буде різниця 0 чи +1, у Польщі -1 або -2.
Таким чином Польща стане останньою, а ми – треті після Ольстера (враховуючи нашу “лобову” поразку).

Як відомо, до 1/8 фіналу виходять дві кращі команди з кожної групи, а також чотири порівняно кращі команди з шести третіх місць.
Трьох очок для виграшного порівняння з іншими квартетами може виявилися замало.

Так що з поляками краще грати +4, щоб посісти друге місце в групі.

Але з такою грою, як сьогодні, це, звісно, наукова фантастика.

Водночас Михайло Фоменко стверджує: “Шанси є навіть тоді, коли їх немає”.

“Звичайно, хотілося б, щоб Німеччина виграла у Польщі, а ми могли вирішити долю виходу до плей-оф в очному протистоянні”, – сказав головний тренер у коментарі сайту ФФУ.

Фото: UEFA.com

Читайте також:
Гід по українських шансах і містах Євро-2016

Франція масово затримує, судить та депортує російських уболівальників Євро-2016

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна