Франція масово затримує, судить та депортує російських уболівальників Євро-2016

 

Загалом з початку чемпіонату Європи з футболу у Франції правоохоронці заарештували вже 323 людини, повідомляє 112.ua з посиланням на AFP.
Порушники були затримані за участь у заворушеннях, грабунках і за пошкодження майна.

196 осіб були поміщені під варту в поліції, 8 людей отримали тюремні терміни, а ще 24 людини чекають депортації.

Зокрема, три російські фани засуджені судом Марселя до термінів від одного року до двох років в’язниці за зіткнення з англійськими вболівальниками перед і після матчу національних збірних, повідомляє AFP. Агентство уточнює, що були засуджені Микола Морозов, Олексій Єрунов і Сергій Горбачов.

Префект департаменту Нор оголосив про видворення з країни трьох російських футбольних уболівальників і одного українця. Про це повідомило агентство “Інтерфакс-Україна” з посиланням на паризькі ЗМІ.
Нагадаємо, напередодні йшлося про власника українського паспорта на автомобілі з номерами РФ, який перед матчем Росія – Словаччина приїхав до Лілля з машиною бейсбольних биток.

За повідомленням російського агентстсва ТАСС, загалом у Ліллі поліція затримала 12 російських фанатів.
Французька влада вважає, що четверо чи п’ятеро з них брали участь у марсельських заворушеннях на матчі Англія – Росія.

За повідомленням Financial Times, англійські й російські фани вночі затіяли нову бійку в Ліллі. Повідомляється, що близько 200 англійців атакували групу російських уболівальників. За твердженнями англійців, росіяни спровокували їх на конфлікт.

“Ми не приїхали заради насильства, але якщо вони думають, що нас можна ображати, ми готові протистояти і ніколи не станемо ховатися”, – сказав один із фанів збірної Англії.

Поліція застосувала сльозогінний газ проти англійців; росіяни звично встигли втекти.

Видання RTE повідомляє, що мала місце також бійка між англійськими і валлійським фанатами.

Журналіст британського видання Independent Кім Сенгупта заявив, що під час заворушень у Марселі на Євро-2016 серед російських уболівальників він упізнав чоловіка на ім’я Ніколай, з яким зустрівся два роки тому на окупованій частині Донбасу, коли Слов’янськ і Краматорськ перебували під контролем сепаратистів.

За даними Independent, росіянин Ніколай, якому майже 30, два роки тому, одягнений в камуфляжну форму, розповідав, що він надає допомогу постраждалим під час військового конфлікту бойовикам.

Також Микола стверджує, що Франція намагається депортувати не 29 вболівальників збірної Росії, як повідомляється, а більше ніж 50, в тому числі й жінок.

Говорячи про події в Марселі, Микола повідомив журналісту, що багато російських вболівальників займаються бойовими мистецтвами. Хлопець не заперечує, що російські вболівальники були надмірно агресивні під час заворушень, “але це ж стосується і британців, і інших національностей”.

У зв’язку із затриманням російських уболівальників посла Франції в Москві Жана-Моріса Ріпера викликали в МЗС Росії, пише “РИА Новости“.

У МЗС РФ зазначили, що увагу французького дипломата було звернуто на “дискримінаційний і вибірковий характер вжитих щодо російських громадян заходів – за рішенням прокурора міста Марсель всі 43 особи, включаючи трьох водіїв, затримані на 48 годин для проведення слідчих дій”, – повідомляє агенція.

Нагадаємо, наступні безлади за участю російських фанатів на Євро-2016 можуть обернутися дискваліфікацією збірної Росії, адже Російський футбольний союз уже має умовну дискваліфікацію за результатами насильства з боку вболівальників РФ у Марселі на матчі проти Англії.

Читайте також:
У Франції арештували автобус російських фанатів, які могли вбити англійця. Бійку зняли на GoPro

Євро-2016: у Франції вже заарештували понад 100 осіб, причетних до тероризму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна