Гід по українських шансах і містах Євро-2016

 

Сьогодні, 10 червня, з урочистого відкриття на паризькому стадіоні “Стад-де-Франс” у Сен-Дені стартує головне футбольне свято континенту – чемпіонат Європи з футболу-2016.
Що особливо приємно – участь у цьому дійстві бере і збірна України. Тож українські вболівальники стежитимуть за подіями у Франції не лише як сторонні спостерігачі.

І хоча з наближенням Євро-2016 на Францію звалилося чимало неприємностей – від кривавих терактів у Парижі наприкінці минулого року до великих повеней і масштабного страйку залізничників та інших профспілок, який триває й досі, – місцева влада обіцяє зробити все від неї залежне, щоб забезпечити ідеальне проведення чемпіонату.

Сподіваємося також, що ті з наших читачів, хто планує долучитися до Євро-2016 безпосередньо на французьких стадіонах, отримали візи, незважаючи на всі перепони від “гостинних” господарів свята.

А “Смак подорожника”, зі свого боку, підготував для вас коротку довідку про міста, через які може пролягти турнірний шлях “синь-жовтих” та їх уболівальників.

Обов’язковий турнірний шлях збірної України організований так, що можна буде побачити і північ Франції в Нор-па-де-Кале, і найбільш комфортне для проживання місто країни – Ліон – з його античними старожитностями і пагорбами, і колоритний середземноморський Марсель зі знаменитим замком Іф.

Тож починаємо вболівати за те, щоб доїхати (реально чи бодай перед телеекраном) з українським прапором до самого фінального Парижа, побачити його і не померти навіть після бурхливого святкування перемоги! 🙂

МЗС України радить

Увага! Міністерство закордонних справ нагадує громадянам України, які планують поїздку до Франції на час проведення Євро-2016, що безпекова ситуація у місцях проведення чемпіонату може загостритися в будь-який момент. Стадіони, фан-зони, розважальні заклади (особливо ті, в яких транслюватимуться футбольні матчі), популярні туристичні місця, громадський транспорт на території Франції та сусідніх з нею держав можуть стати потенційними цілями для терористів.

У зв’язку з цим на території Франції до кінця липня 2016 року продовжено термін дії режиму надзвичайного стану, що передбачає посилений прикордонний та митний контроль на всіх кордонах Франції, певні обмеження прав і свобод громадян у частині проведення масових зібрань та відвідання окремих місць (зокрема, варто бути готовим у будь-який момент надати правоохоронцям для перевірки документи, що посвідчують особу), а також надання дозволу правоохоронним органам на здійснення адміністративних обшуків.

У разі потрапляння в надзвичайні ситуації на території Франції громадянам України слід невідкладно звертатися до посольства України за номером телефону:

  • +33 (0) 143-06-07-37
  • e-mail: [email protected]
  • або на цілодобову “гарячу лінію” МЗС України: +38-044-238-16-57

Варіанти переїздів за збірною України

1. Невихід із групи

Четверте місце в групі С, або ж третє місце – одне з двох найгірших третіх місць усіх шести груп.

Менш як три очки в трьох матчах точно означатимуть прощання з Євро. Однак нас має обійти така доля.

Букмекери Вільяма Хілла в групі С дають Україні третій коефіцієнт (вихід з групи: ФРН – 1.02, Польща – 1.28, Україна – 1.40, Півн. Ірландія – 3.50). Водночас в України – найкращий коефіцієнт на вихід до 1/8 фіналу з усіх “третіх” збірних усіх груп.

Матчі групового турніру
Лілль. Україна vs Німеччина 12.06, матч №7;
Ліон. Україна vs Північна Ірландія 16.06, матч №17;
Марсель. Україна vs Польща 21.06, матч №29.

Ukraine national team

2. Вихід із групи з третього місця

Одне з чотирьох кращих третіх місць усіх шести груп (з огляду на прогнози букмекерів, найбільш вірогідний сценарій).

Матчі групового турніру
Лілль. Україна vs Німеччина 12.06, матч №7;
Ліон. Україна vs Північна Ірландія 16.06, матч №17;
Марсель. Україна vs Польща 21.06, матч №29.

1/8 фіналу
Ліон (90% імовірності). З переможцем групи А (імовірно, збірною Франції); 26.06, матч №40.
або: Париж, “Парк де Пренс” (10% імовірності). З переможцем групи В (Англія, Росія, Уельс, Словаччина); 25.06, матч №38.
Другий сценарій – із Парижем – можливий лише в тому випадку, якщо в 1/8 фіналу не пройдуть треті команди з груп A і D.

1/4 фіналу
Переможець матчу 1/8 фіналу №40 (Ліон) їде на чвертьфінал у: Париж, Сен-Дені, “Стад де Франс”; 3.07, матч №48.
або: Переможець матчу 1/8 фіналу №38 (Париж) їде на чвертьфінал у: Лілль, 1.07, матч №46.

Півфінал
Переможець матчу №48 в півфіналі грає в Марселі, 7.07, матч №50.
або: Переможець матчу №46 в півфіналі грає в Ліоні, 6.07, матч №49.

3. Вихід з групи з другого місця

Досить висока ймовірність (букмекери Вільяма Хілла дають на Польщу в топ-2 групи С коефіцієнт 1.83, на Україну – 1.91, розрив невеликий)

Матчі групового турніру
Лілль. Україна vs Німеччина 12.06, матч №7;
Ліон. Україна vs Північна Ірландія 16.06, матч №17;
Марсель. Україна vs Польща 21.06, матч №29.

1/8 фіналу
Сент-Етьєн. 25.06, матч №37 (з другим місцем групи А – Франція, Швейцарія, Румунія, Албанія).
Перемога над Швейцарією досить імовірна, спортивні сайти дають більше 50%.

1/4 фіналу
Переможець матчу 1/8 фіналу №37 (Сент-Етьєн) їде на чвертьфінал у: Марсель, 30.06, матч №45 (умовна лінія збірної Іспанії з першого місця групи D).

Півфінал
Ліон. 6.07, матч №49.

4. Перше місце в групі

Шанси на перемогу в групі: Німеччина – 1.33, Польща – 5.50, Україна – 7.00, Півн. Ірландія – 26.00.

Матчі групового турніру
Лілль. Україна vs Німеччина 12.06, матч №7;
Ліон. Україна vs Північна Ірландія 16.06, матч №17;
Марсель. Україна vs Польща 21.06, матч №29.

1/8 фіналу
Лілль. 26.06, матч №41 (суперник – третє місце груп A/B/F)

Чвертьфінал
Бордо. 2.07, матч №47 (умовна лінія збірної Італії/Бельгії – з першого місця групи Е)

Півфінал
Марсель. 7.07, матч №50.

Фінал
Париж, Сен-Дені, “Стад де Франс”. 10.07, матч №51.

“Українські” міста Євро-2016

Лілль

Lille-general-de-Caulle-place

У середні віки Лілль був селом на острові між двох рукавів річки Дьоль. Французькою його назва означає просто “острів” (l’île). І зараз зелене серце великого міста розташоване в мальовничому річковому закруті.

Лілль – четверте за величиною місто Франції біля самого кордону з Бельгією, красивий і гордий центр історичної області Французька Фландрія, а також північного регіону Нор-Па-де-Кале. Протягом століть головною перевагою Лілля було текстильне виробництво, яке помітно занепало з появою на ринку синтетичних тканин. Однак характер міста не здався під натиском нових часів: Лілль сьогодні – одна з культурних столиць країни, важливий комерційний і торговельний вузол.

Lille_Palais_Rihour

Місто з фламандським акцентом гармонійно поєднує в собі стару і сучасну архітектуру. Родзинка Лілля – палац Ріур, архітектурний шедевр XV століття, колишня резиденція герцогів Бургундії.

Також серед найгарніших будівель міста – Стара Біржа й міська ратуша висотою 104 метри, занесена до списку Культурної спадщини людства ЮНЕСКО. Варті уваги п’ятикутна військова цитадель із прекрасним парком і Музей гармат.

У 1890 році в Ліллі народився Шарль де Голль; його ім’я носить одна з центральних площ, а в рідному домі генерала-президента відкрито музей.

Цікавий Музей образотворчих мистецтв – кажуть, другий із провідних музеїв Франції після Лувру за величиною і багатством представлених колекцій європейського живопису, гравюр, пам’ятників старовини, Середньовіччя й епохи Відродження, кераміки і скульптури. Тут вас чекають Рубенс, ван Дейк, Гойя, Делакруа, Роден і Рафаель, шедеврі багатьох інших майстрів.

У Ліллі функціонують дві гілки повністю автоматичного метро. Перша з них була запущена 1983 року і є першою в світі лінією без жодного машиніста, при тому що включає 60 станцій на протяжності 45 кілометрів.

У 1961 році саме в цьому місті запрацював перший гіпермаркет “Ашан”. Назва Auchan – свідомо неточний орфографічний запис слів Hauts champs – “Верхні поля” (місце розташування старого лілльского кварталу Рубе, де був створений перший магазин).

Що подивитися поруч
Із Лілля як “обласного центру” Нор-Па-де-Кале варто поїхати на узбережжя Ла-Маншу і найвужчої його частини – протоки Па-де-Кале. У цьому районі туристів чекають рустикальні пляжі Опалового берега (Кот д’Опаль), такі історичні міста, як Дувр, Дюнкерк, Кале, Булонь-сюр-Мер, природний парк і заповідник Кап Е Маре д’Опаль та ін.
Ще ближче від Лілля – бельгійський бальнеолікувальний курорт Остенде на березі Північного моря, один із найбільш мальовничих міст Європи Брюгге – “Північна Венеція”, а також Гент і столиця Бельгії і Євросоюзу – Брюссель.

Ліон

Lyon-Three-sights

Третє за величиною місто Франції і столиця регіону Овернь-Рона-Альпи носить звання найкомфортнішого для життя – за критеріями відповідного дослідження PricewaterhouseCoopers у 2015 році Ліон обігнав навіть Париж.

Ліон розташований біля підніжжя трьох пагорбів на злитті річок Рони і Сони. Великим містом Лугдун (латинська назва Ліона) був уже в I столітті до н.е. З тих часів до нас дійшли античні театр і Одеон на пагорбі Фурвьер, амфітеатр трьох Галій, великі терми, чотири акведуки, стародавні мозаїки та інші цінності, що зберігаються в Музеї галло-романської цивілізації.
У цьому місті народилися два великих римських імператори – Клавдій і Каракалла.

Старе місто Ліона з 1998 року визнане ЮНЕСКО світовою спадщиною. “Фішка” Старого Ліона – “трабулі“, особливі коридори-тунелі в тісній забудові старих кварталів.

Відвідайте квартали Сен-Поль, Сен-Жан і Сен-Жорж з однойменною церквою та собором, “єврейську” вулицю рю Жюївері, Міняльну ложу і Будинок лож.

Lyon_Manécanterie

Одна з найстаріших збережених до нашого часу будівель міста – Манекантерія (це слово означає школу співу для хлопчиків при великому соборі), де нині діє музей церковних цінностей.

Ліон називають “містом ста площ”.
Крім них, тут є величезна кількість музеїв. Must see – Музей образотворчих мистецтв, розташований у колишньому монастирі бенедиктинців. Це один із найбільш значущих музеїв Франції і Європи, в його експозиції – твори художнього і декоративно-прикладного мистецтва (серед них – Рембрандт, Тінторетто, Веронезе, Дега, Моне тощо) й монети різних епох, від Стародавнього Єгипту до ХХ століття.

Ліон – батьківщина письменника Екзюпері і фізика Ампера. А ще у міста є власна металева вежа Фурв’єр заввишки 86 м. Побудована в кінці XIX століття, вона з точністю повторює третій поверх паризької Ейфелевої вежі. Вежа розташована на висоті 350 метрів над Соною, що дорівнює висоті верхівки Ейфелевої вежі над Сеною.

Що подивитися поруч
Від Ліона всього 140 км до Швейцарії і респектабельної Женеви з мальовничим Женевським озером.
Саме в регіоні Ліона “дислокується” найбільша вершина Західної Європи – Монблан (4810 м). Щоправда, від міста до західного схилу Альп з їх гірськими курортами – екс-столицями зимових Олімпіад Шамоні й Альбервілем – понад 160 км.

Марсель

Aerial panoramic view on basilica of Notre Dame de la Garde and old port in Marseille, France

Aerial panoramic view on basilica of Notre Dame de la Garde and old port in Marseille, France

Напевно, Марсель заочно полюбили багато любителів швидкої їзди – саме в цьому місті знімалася серія фільмів “Таксі” Люка Бессона з життєрадісним таксистом-гонщиком у виконанні Самі Насері і його божевільним Peugeot 406.

Колорит Марселя нікого не залишить байдужим. Галасливі вулички, палаци, храми, музеї, кораблі, кораблі, вітрила, вітрила, ще раз вітрила, безліч пляжів і прибережні пагорби – все це друге за розміром місто Франції, найбільший порт країни і всього Середземномор’я.

Марсель був заснований ще в VI столітті до н. е. греками-фокейцями з Малої Азії. Гімн Франції “Марсельєза” названий, звичайно ж, на честь Марселя.

Легендарний Старий порт і головна магістраль міста – бульвар Ла-Канбьер; абатство Сен-Віктор, засноване в V столітті, – один з перших монастирів Галлії; собор Нотр-Дам-де-ла-Гард, музеї природної історії, витончених мистецтв, середземноморської археології, пляжі Дю-Прадо і Дез-Каталані – в Марселі вистачить пам’яток, навіть якщо вболівальники осядуть тут більш ніж на один матч збірної України.

Суміш різних культур, народів та історичних шарів різних народила неповторну ауру Марселя. А додайте сюди ще й яскраво виражену середземноморську кухню, в якій перемішані зелень смаки Провансу і свіжої риби Старого порту!

Marseille-Chateau-d'If

Прогулянкові катери везуть туристів в замок Іф на крихітному острівці в марсельській затоці – той самий, про який писав Александр Дюма в романі “Граф Монте-Крісто” і де “мотав строк” цілком реальний Мірабо, герой Великої французької революції. Обов’язкові фото на пам’ять – в легендарній в’язниці Іф і вид на місто з даху знаменитого замку.

Крім літературного Едмона Дантеса, в Марселі народився видатний Зінедін Зідан. Культова споруда міста – реконструйований стадіон “Велодром”, на якому збірна України проведе ключовий матч групової стадії проти поляків.

Що подивитися поруч
Сен-Тропе, Канн, Ніцца, Монако – ці назви говорять самі за себе.
Щоб “двічі не вставати”, варто проїхатися “зайвих” 120-160 км від Марселя уздовж моря на схід: красиво, шикарно, дорого.
Якщо брати території ближче, то вас напевно приємно порадує двогодинна прогулянка на катері вздовж узбережжя до Калянок (Calanques), які претендують на титул “найкрасивішого місця Франції”. У цьому заповіднику природа збереглася в первозданному вигляді, як 12 тисяч років тому після сходження льодовика: білі скелі, тихі бухти, чудові пляжі, кришталева вода всіх можливих відтінків блакитного…
Також поруч із Марселем – Камарг, заповідна болотиста місцевість в дельті Рони. Один із заповідників влаштували спеціально для диких коней породи камаргу. Білі вільні камаргу, що скачуть у морському прибої, мають дуже ефектний вигляд, приваблюючи численних туристів.

Сент-Етьєн

Saint-Etienne-Droguerie

Мабуть, з усіх міст на карті Євро-2016 Сент-Етьєн (місто святого Стефана) – найменш колоритне. До того ж порівняно молоде – перші згадки про Сент-Етьєн датовані 1243 роком.

З XVI століття в Сент-Етьєні розвивалася збройова промисловість, під час Великої Французької революції місто було перейменовано в Армвіль (“збройне місто”). Пізніше воно стало центром видобутку вугілля (і у зв’язку з цим поріднилося з Луганськом), а останнім часом відоме виробництвом велосипедів.

Головна визначна пам’ятка міста – Музей сучасного мистецтва з картинами Пікассо, Моне, Леже та ін. Ще два музеї 180-тисячного міста присвячені промисловій тематиці.

Рю де Ліон – “королівська дорога”, історична вісь міста, що з’єднує Сент-Етьєн із Ліоном. Проспект виводить до площі Place du Peuple, де свого часу стояла фортечна стіна, а тепер можна побачити лише вежу Droguerie XVI століття, колишню частину стіни.

Найстаріша церква Сент-Етьєна (Grand’Eglise) досить скромна, побудована в XV столітті в готичному стилі.

Що подивитися поруч
Від Сент-Етьєна – всього 60 км до Ліона, стародавнього й одного з найбільш затишних і колоритних міст Франції. Трохи далі в північно-західному напрямку – Женева, Альпи.
Якщо поїхати в протилежному напрямку, через лісисті пагорби і мальовничі села заповідника Ліврадуа-Форес, можна відвідати Віші – знаменитий бальнеологічний курорт, термальні джерела якого відомі з часів Діоклетіана.

Бордо

Bordeaux-place-de-la-bourse

Бордо – стародавнє місто з більш ніж 2000-річною історією, центр історичної області Аквітанія – вражає ансамблями площ у стилі класицизму.

Порт Місяця – історичний центр Бордо – названий так від вигину річки Гаронни, на берегах якої стоїть місто. У 2007 році ця частина Бордо була включена в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО як “населене історично місто, унікальний міський та архітектурний ансамбль епохи Просвітництва”.

Район Les Quais і міст – стара гавань Бордо і найдовший міст Франції. Прекрасний оглядовий вид на старе Бордо відкривається з башти Сан-Мішель – на мальовничі квартали Сен-П’єр, Сен-Мішель, Сен-Круа, Сен-Елалі, стародавню вулицю Сан-Катрін тощо – пишноту архітектурних пам’яток усіляких стилів: від масивних будівель раннього Середньовіччя до стрілчастої готики й іспанських аркових галерей.

bordeaux-pont-pierre

У районі Ла Віктуар чудово збереглася давньоримська Тріумфальна арка. І не забудьте про мости Аквітанський та стародавній Pont Neuf (“Новий міст”), а також площу Гамбетта, що отримала назву “маленький Париж”, яку нині застосовують і до всього міста.

Що подивитися поруч
Якщо поїхати на захід, дуже скоро потрапите на Атлантичний океан. 300-кілометровий Срібний берег, або Кот-д’Аржан, майже не зачищений від потужних хвиль і користується популярністю у серферів.
Але, звичайно ж, мало який турист, приїхавши в Бордо, обмежиться лише містом і океаном. Адже департамент Жиронда – загальновизнаний центр найвідомішого в світі виноробного регіону!
У безпосередній близькості від міста Бордо розташовані великі виноробні господарства, де виробляється безліч найменувань вин – як найбільш відомих в світі, так і ординарних. В околицях Бордо працюють близько 14000 виробників вин, під виноградники зайнято 117 тис. гектарів, а 400 торговельних компаній мають оборот майже в 14 млрд. євро – це більше половини доходів бюджету всієї України! Річний обсяг виробництва тутешніх вин становить 700 мільйонів пляшок.
Класичними бордоськими сортами є: каберне совіньон, каберне фран, мерло і пті вердо. Сама назва кольору – «бордовий» – походить від цих вин.

Париж

paris-eiffel-tower

Столиця Франції навряд чи потребує додаткової реклами, не кажучи вже про те, що навіть просте перерахування всіх паризьких цікавинок і пам’яток розтягнеться на кілька сторінок. На те, щоб відчути Париж повною мірою, можуть піти тижні, але для того, щоб закохатися в місто закоханих без тями, цілком достатньо й кількох днів.

Paris-Notre-Dame-view

Програма-мінімум: прогулятися по набережній Сени уздовж колоритних букіністичних яток із раритетними виданнями і пожовклими від часу листівками з видами Парижа сто років тому.
Побродити вуличками Латинського кварталу і послухати гру вуличних музикантів на площі біля фонтану Сен-Мішель зі статуєю архангела Михайла, що перемагає змія-диявола.
Не злякатися довгої черги перед входом у Нотр-Дам: по-перше, більшість людей стоїть не з метою просто потрапити у знаменитий собор Паризької Богоматері (а зайти туди однозначно варто), а щоб піднятися на його вежі. По-друге, якщо економити час і гроші немає потреби, є сенс вистояти цю чергу, яка рухається дуже швидко, і подолати майже 390 сходинок, щоб поглянути на Париж з висоти знаменитих нотрдамських горгулій.
Сфотографуватися на тлі Ейфелевої вежі (на яку вже можна і не підніматися, тим паче, що горгулії на залізному витворі Ейфеля не водяться).
Посидіти на траві в саду Тюїльрі й на лавочці-стільці – перед ставком у Люксембурзькому саду.
Прогулятися по Монмартру, зробити “селфі” на тлі червоного вітряка “Мулен Руж”, повитріщатися на вітрини секс-шопів і повій на площі Пігаль.
Заніміти від захоплення, милуючись білосніжною базилікою Сакре-Кьор з її майже “православним” розписом усередині.
І, звичайно, посидіти за столиком в одному з численних вуличних кафе, смакуючи каву з круасаном або цмулячи відмінне французьке вино та спостерігаючи за перехожими.

Paris-Moulin-Rouge

Якщо залишиться час – не пошкодувати хоча б півдня на екскурсію Лувром, провідати поховання історичних постатей і подивуватися винахідливості могильних архітекторів на кладовищі Пер-Лашез, подивуватися модерної несхожості на решті Парижа ділових будівель у сучасному кварталі Дефанс.

У приміському районі Парижа – Сен-Дені, крім головного стадіону “Стад де Франс”, варто відвідати готичне абатство Сен-Дені з усипальницею королів Франції.

"Стад де Франс" в Сен-Дені під Парижем

“Стад де Франс” в Сен-Дені під Парижем

Що подивитися поруч
Найближче – з’їздити в сусідні Версаль з його розкішним парком і королівським двором, а також Євродіснейленд.
Крок трохи далі (беремо автобусну екскурсію) – і ми в долині Луари. Замки і палаци з Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а їх більше 300, розкидані по всьому регіону. Вони побудовані або відреставровані королівською знаттю в епоху Відродження. Замки Шенонсо, Шамбор, Сюллі-на-Луарі, Блуа, Шеверні – варто відвідати хоча б кілька найбільш популярних і доступних.

Текст підготовлено на основі матеріалу авторів “Смаку подорожника” для журналу і сайту “Фокус”.

Читайте також:
Де в Києві відчути атмосферу Євро-2016: адреси фан-зон

Перші бійки Євро-2016. Росіяни вже “вигребли” від поляків, з українцями перетнуться 14 червня

Французьке консульство таки видало візи на Євро-2016 родині Володі Бобенчика

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна