Тисячі українців з квитками на Євро-2016 не встигнуть отримати французьку візу

 

Тисячі українських уболівальників, які планували поїхати до Франції на чемпіонат Європи з футболу, можуть не отримати візи.

Річ у тім, що французьке консульство не встигає вчасно розглянути заявки, але не хоче послаблювати вимоги до українців, щоб прискорити розгляд. Про це повідомив у “Фейсбуці” науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко.

“На цей момент уже є десятки відмов і тисячі «завислих» у консульстві заявок, які не розглядаються тижнями. При збереженні нинішнього темпу розгляду візових заявок французами (а на сьогодні паспорти не отримали навіть частина тих, хто подався у другій декаді травня і зовсім масово – заявники третьої декади) маса людей не поїде і буде великий скандал“, – наголосив експерт.

За його словами, консульство “критично не справляється з потоком, але не хоче йти на компроміс, послаблюючи планку вимог і прискорюючи розгляд”. При цьому Франція ігнорує досвід спрощеної видачі віз Польщею на Євро-2012 та на фінал Ліги Європи-2015.

На думку Сушка, ще є час виправити ситуацію: “Для цього французька сторона має визнати неординарність ситуації і прийняти рішення щодо спрощеного й прискореного розгляду візових заявок за наявності квитків на матчі”.

Привернути увагу до проблеми (не)видачі віз українським уболівальникам допоміг скандал. Напередодні стало відомо, що консульство Франції відмовило у візі українському футбольному фанату Володимиру Бобенчику.

При цьому 8-річний львів’янин Володя – не просто пересічний шанувальник футболу, а відомий фанат клубу “Карпати” та збірної України. Його добре знають футболісти як львівської, так і національної команд.

Володя Бобенчик з гравцями збірної України. Фото з ФБ

Володя Бобенчик з гравцями збірної України. Фото з ФБ

По французьку візу хлопчик (із батьками, зрозуміло) звернувся саме для того, щоб поїхати на Євро-2016. Як стверджують Бобенчики, на підтвердження цього факту вони надали в консульство копії іменних квитків на матчі за участю збірної України.
Але все одно отримали відмову, незважаючи на те, що раніше французи обіцяли: для вболівальників, які їхатимуть до Франції з квитками на Євро-2016, процес оформлення візи буде максимально сприятливим.

“«Дякую» консульству Франції!!! Мені відмовили у візі на Євро-2016, з поясненням – «ціль моєї поїздки не зрозуміла». Маючи квитки на всі матчі моєї збірної, квитки на літак туди-назад, бронь готелів та попередні шенгени у паспорті. Для Франції я не фанат”, – такий напис з’явився 2 червня на сторінці юного фаната у “Фейсбуці”.

Посольство Франції, у свою чергу, наполягає, що консул мав підстави відмовити сім’ї Бобенчиків у візі. У цьому запевнила в коментарі “Європейській правді” секретар дипустанови Жулі Фор.

За її словами, посольство “ще з квітня вжило заходів, щоб полегшити подання документів уболівальниками”. Зокрема, було відкрито додаткове вікно для прийому документів у консульстві.

“Більшість візових заявок для поїздки на Євро-2016 задовольняється, відсоток відмов – 2%, що нижче середнього рівня“, – заявила пані Фор.

Читайте також:
Рейтинг консульств. Шенгенські візи українцям найкраще видають Литва, Естонія
й Угорщина. Польща – серед найгірших

Вона також зазначила, що відмову у візі Володі Бобенчику та його батькам посольство вважає цілком обґрунтованою. “Це рішення було ухвалено після ретельної перевірки всіх документів”, – наголосила секретар, додавши, що посольство не має права детально коментувати причини відмови в кожному конкретному випадку.

Водночас Фор нагадала, що сім’я Бобенчиків може скористатися правом на апеляцію, після розгляду якої консульство може переглянути своє рішення.

За словами Володиної мами, Мар’яни Бобенчик, вони вже подали документи на апеляцію в електронному вигляді й сьогодні, 3 червня, планують відвідати також посольство Франції.

Водночас Олександр Сушко наголошує: Бобенчики – це лише одна така справа. Добре, що вона привернула увагу й стала гучною, але проблема значно ширша, адже тисячі інших уболівальників залишаться без віз “по-тихому”.

Тому активісти закликають усіх, кого хвилює ситуація з видачею шенгенських віз українцям, вийти у вівторок, 6 червня, о 13:00 на пікет під посольством Франції в Києві. Адреса – вулиця Рейтарська, 39.

Тим паче, що й позиція Франції щодо надання Україні безвізового режиму з Євросоюзом викликає чимало запитань.

Урочисте відкриття чемпіонату Європи з футболу-2016 відбудеться на “Стад де Франс” у Парижі 10 червня.

Збірна України у груповому турнірі гратиме в містах Лілль, Ліон та Марсель.

Читайте також:
Порошенко припускає, що ЄС може затвердити “безвіз” для України у вересні

Розгляд безвізового режиму для Грузії відклали через позицію Німеччини та Франції




Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна