Рейтинг консульств. Шенгенські візи українцям найкраще видають Литва, Естонія й Угорщина. Польща – серед найгірших

visa_sghengen_germany

За 2015 рік загальна ситуація з видачею шенгенських віз українцям покращилася, а найлегше отримати “шенген” – у консульствах Естонії, Литви та Угорщини. Такими є підсумки укладеного громадською організацією “Європа без бар’єрів” рейтингу консульств країн Шенгенської угоди, які наводить “Європейська правда”.

У своєму дослідженні, яке охоплює консульства 18 країн, експерти ЄББ ґрунтувалися на опитуванні українців, що подавали заявки на отримання шенгенської візи.

За його результатами з’ясувалося, що найбільш дружню візову практику щодо громадян України мають Естонія, Литва та Угорщина.

П’ять країн увійшли в групу з “нейтральною” візовою практикою: Австрія, Бельгія, Латвія, Словаччина та Швеція.

Третю групу, в яку увійшло найбільше консульств, експерти назвали країнами із “суперечливою” візовою практикою: Польща, Німеччина, Франція, Греція, Португалія, Іспанія, Нідерланди, Франція, Італія, Чехія.

Водночас укладачі рейтингу наголосили, що на цей раз жодна країна не опинилася у групі держав із “проблемною візовою практикою”, хоча в попередні роки така група існувала.

За словами аналітиків, це означає, що в цілому візова практика шенгенських країн в Україні покращується.

Чому українцям відмовляють у візах

Під час круглого столу, організованого ЄББ з цього приводу, консули шенгенських держав могли прокоментувати результати дослідження.

Зокрема, консул Угорщини в Україні Янош Коллар пояснив: багато відмов у наданні візи 2015 року були пов’язані з тим, що від заявників почало надходити більше фальсифікованих документів.

Читайте також:
Нова практика країн Шенгену: ануляція віз у разі скасування броні готелю.
Поради туристам

Хоча усі консульства завжди наголошують, що найважливіше для заявника – казати правду і тільки правду.

“Якщо ви не працюєте, то не треба підробляти довідку, краще пояснити. Якщо немає банківського рахунку – не треба [спеціально для походу в консульство] відкривати рахунок і класти туди круглу суму, бо це видно і неприємно бачити.
Але якщо фальсифікованих документів все більше і більше, то що поробиш – доводиться відмовляти”, – наголосив Коллар.

Читайте також:
Список країн, куди українцям можна їхати без віз або отримувати візу на кордоні

Зміни в рейтингу: Польща опустилася, Бельгія виправилася

Окремо учасники круглого столу розібрали приклад Польщі. Ця країна видає найбільше віз громадянам України і тривалий час була серед лідерів рейтингу але тепер “скотилася” в негативну групу із “суперечливою візовою практикою”.

Як пояснили експерти ЄББ, причиною цього стали передусім проблеми з доступом заявників до візових центрів Польщі.

“У Польщі ми з одного боку бачимо добрий прогрес у видачі багаторазових віз, в тому числі з терміном дії кілька років. Водночас, є інший факт: для того, щоби потрапити до консульства, треба “попрацювати”.  Дуже непросто записатися на подання документів, є проблеми з оплатою”, – зазначила аналітик організації Катерина Кульчицька.

Зокрема, проблему створює нова вимога Польщі щодо попередньої оплати, яка здійснюється лише через два банки.

Читайте також:
Чому шенгенська віза і навіть безвізовий режим іще не є гарантією в’їзду в країни ЄС

Та попри все, за минулий рік Польща видала українцям на 10% віз більше, ніж у 2014-му. Як повідомила керівник візового відділу департаменту консульського відділу МЗС Ганна Тищенко, загалом у 2015 році громадянам України було видано 925 тисяч польських віз.

А серед країн, які прислухалися до критики й змінили свою візову політику на краще, лідирує Бельгія. Упродовж попередніх восьми років консульство цієї країни стабільно входило до найбільш “недружніх” щодо видачі віз українцям. Але у 2015-му продемонструвало суттєвий прогрес і опинилося в групі країн із “нейтральною” візовою практикою.

Як писав “Смак подорожника”, у 2014 році бельгійське консульство встановило антирекорд, збільшивши показник відмов у візах у кілька разів – аж до 9,54%.

На початку 2015 року Міністерство закордонних справ України надіслало посольству Бельгії ноту протесту з цього приводу. Також візове питання обговорювалося під час офіційних візитів українських лідерів до Бельгії.

Читайте також:
Єврокомісія може внести пропозицію про безвізовий режим для України вже в квітні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна