Порошенко припускає, що ЄС може затвердити “безвіз” для України у вересні

 

Президент Петро Порошенко заявляє, що Рада міністрів внутрішніх справ ЄС може розглянути питання надання безвізового режиму Україні цього літа або у вересні. Про це Порошенко сказав на великій прес-конференції у п’ятницю, 3 червня.

“Єдине, про що точиться дискусія, – це коли він (механізм призупинення) буде запроваджений. Ми намагаємось, щоб Європарламент і Рада розглянули це до літа. Не виключено, на жаль, що це може бути у вересні”, – сказав Петро Порошенко.

Президент пояснив, що лишилися два останні кроки – питання про надання безвізового режиму мають мають розглянути Рада міністрів внутрішніх справ ЄС і Європарламент.

“Доповідач у Європарламенті з українського питання дуже досвідчена, провела блискучу роботу, підготувала блискучу доповідь. Процес почався, відбулося перше засідання комітету. У ЗМІ було дуже велике занепокоєння, що на комітеті поставили питання про ненадання Україні безвізового режиму. Я хочу наголосити, що це не відповідає дійсності. На сьогодні дискусія точиться лише з одного пункту – розробляється механізм призупинення безвізового режиму не Радою ЄС, а Єврокомісією. Ми не маємо нічого проти, ми впевнені, що Україна здатна виконати всі взяті на себе зобов’язання – 140 кроків”, – зазначив президент.

Читайте також:
Єврокомісія пропонує механізм зупинки безвізового режиму – зокрема й для України

Безвізовий режим для України можуть розглянути окремо від інших країн-претендентів

Раніше повідомлялося, що посли ЄС у Брюсселі обговорили надання безвізового режиму для Грузії, як йшла до “безвізу” паралельно з Україною, однак не ухвалили жодного рішення через побоювання нових хвиль міграції із Грузії. Така ж доля теоретично може очікувати й Україну.

Як повідомляла “Європейська правда”, деякі країни-члени ЄС хочуть синхронізувати рішення український безвізовий з іншими, масштабнішими рішеннями – зокрема, про загальний механізм призупинення “безвізу”.

В інтерв’ю “ЄП” посол в України ЄС підтвердив, що в Брюсселі обговорюють перенесення безвізового рішення щодо України.
Від представників деяких країн-членів пролунали різкі заяви, зокрема глава МВС Франції заявив, що безвізовий для України – не питання найближчих місяців.
Водночас офіційні структури ЄС не підтверджують гальмування процедури для України.

Нагадаємо, раніше журналісти з посиланням на представників Євросоюзу висловлювали припущення, що “безвіз” для України може запрацювати вже в липні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна