Адвокат Автомайдану: Суддя – символ продажності – через рік лишається головою облсуду Черкащини

 

Роман Маселко
член колегії Адвокатської дорадчої групи (адвокати Небесної Сотні, які системно займаються розслідуванням усіх епізодів злочинів проти активістів Євромайдану), адвокат ГО ВО “Автомайдан”

(FB)

Рівно рік тому судді Апеляційного суду Черкаської області показали все нутро судової системи і вкотре обрали собі головою (своїм лицем) Володимира Бабенка – людину, яка стала уособленням договорняків у судах і того, як система ламає чесних суддів, що йдуть проти неї.

Для мене ця справа є тестовою і показовою. Чи можливе самоочищення, чи будуть судді сприяти змінам? Чи працюють механізми притягнення таких осіб до відповідальності?

Минув рік, але Бабенко В.М. досі на своїй посаді. Тепер він є переконливим доказом того, що самоочищення судів неможливе, а органи суддівського самоврядування спроможні лише пручатися її реформуванню.

Але найгірше – діюча система доводить повну неможливість бодай звільнити такого суддю. Вже більше року ВККС (Вища кваліфікаційна комісія суддів України) не розглядає понад 10 скарг на Бабенка.
Рада суддів України провела перевірку, але замість того, щоб вимагати покарання Бабенка, голова Ради суддів Валентина Симоненко пропонує… відпустити ситуацію. Як наслідок – Бабенко і далі при владі, почувається дуже впевнено і продовжує пробивати дно авторитету судової влади.

Бабенко став ще одним символом. Саме такі, як він, є найкращою рекламою необхідності радикальних змін у судовій системі. Саме такі, як він, змушують нас не кидати справу, а продовжувати боротись.

Шкода лише, що через таких, як Бабенко, і тих, хто його захищає, страждає репутація справді чесних суддів.
Але це ВАШ вибір, бо доки ви мовчите, доти вас асоціюватимуть саме з Бабенком. До тих пір рівень довіри до ВСІХ суддів буде на рівні статистичної похибки.

Рік тому Роман Маселко поширював інформацію про те, що суддя Апеляційного суду Черкаської області Сергій Бондаренко заявив про тривалі та систематичні втручання керівника суду Володимира Бабенка в його роботу як судді.

Маселко оприлюднив у “Фейсбуці” аудіозапис розмови Бондаренка з Бабенком. У розмові чути, як голова суду заявляє, що винесення законних рішень всупереч його побажанням є “війною” проти нього. При цьому законність рішення Бондаренка він сам не ставить під сумнів.

Бабенко: “Ти проявив велику неповагу до мене і усього колективу. Ти оголосив війну”.
Бондаренко: “Єслі я виніс законне рішення, получається, я войну оглашаю?”
Бабенко: “Да, парєнь. Ти оголосив мені війну. Бо усі нормальні люди понімають, що є якась справа. Можем помогти – помогли. Не можем – сіли подумали. Сказали, що в такому випадку не получиться. А піти втіхаря десь там і зробити маленьку пакость… Це не мені ти насолив, а насолив усім нам. Іди тепер договорись з ними про зал (для святкування Дня суду) там і все остальне… “.
Бондаренко: “Получається як – бери і викидай людей на вулицю? Якби там ще законні підстави були (у справі про виселення зі службового приміщення). Там взагалі нічого немає”.
Бабенко: “Якби ти думав про цей колектив… Не можеш найти, кажеш – “незаконно”… Отвод собі заяви, отклади. Та куча всього єсть. Главноє желаніє”.
У розмові також чути слова, які можна розцінити як погрози: “Поки я тобі в жизні нічого поганого не робив, но будь обережним”, – каже Бабенко.

Маселко наголошує, що суддя Бабенко відігравав важливу роль у винесеннях суддями рішень про арешти активістів Автомайдану.

P.S. Історія Бабенка і Бондаренка дуже добре змальована у цьому сюжеті:

Читайте також:
Суддя, який був помічником Ківалова, розкритикував реформу поліції. Хатія відповіла

Вища рада юстиції відмовилася звільнити суддів, які забороняли Євромайдан

ПАРЄ: Судова корупція, зокрема в Україні, стоїть на заваді захисту прав людини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна