Штати не поміняють Савченко на двох ув’язнених ними злочинців. Але є ще шпигуни

 

Вашингтон не розглядає можливість обміну українського військовослужбовця Надії Савченко на ув’язнених в Америці громадян Росії Віктора Бута і Костянтина Ярошенка.
Про це заявив прес-секретар посольства США в Росії Вільям Стівенс, інформує “РІА “Новости“.

“Ні, ми не розглядаємо таку можливість”, – заявив речник посольства у відповідь на прохання прокоментувати інформацію про те, що Москва й Вашингтон в даний момент обговорюють можливість обміну Савченко на Бута та Ярошенка.

“США віддані своїм зобов’язанням в рамках міжнародного і національного права щодо утримання ув’язнених. США також забезпечують необхідний консульський доступ до іноземних ув’язнених, які відбувають покарання на території США”, – підкреслив представник посольства.

У понеділок деякі ЗМІ повідомили, що російська сторона запропонувала США обміняти Савченко на групу росіян, до числа яких входять Віктор Бут та Костянтин Ярошенко, які перебувають в американських в’язницях.

Бута суд визнав винним за декількома пунктами, у тому числі йшлося про продаж зброї організації “Революційні сили Колумбії”. У західних ЗМІ він фігурував як “збройовий барон” і “торговець смертю”. У свою чергу Костянтин Ярошенко був заарештований в Ліберії за звинуваченням у підготовці перевезення великої партії кокаїну. Пізніше його доставили в США і в 2011 році засудили до 20 років ув’язнення.

Цього тижня в МЗС РФ заявили, що Росія не може звільнити незаконно засуджену в Росії до 22 років ув’язнення Надію Савченко зв’язку на підставі Мінських домовленостей, оскільки Росія нібито не є суб’єктом цих угод і може лише чинити тиск на сторони конфлікту.

При цьому держсекретар США Джон Керрі підтвердив, що під час його візиту до Москви обговорювалися питання Савченко, Ярошенка й Бута .

Адвокат Надії Савченко Марк Фейгін припусив, що Штати можуть обміняти Савченко не на Бута і Ярошенка, а на російських шпигунів, у звільненні яких зацікавлений Путін.

План обміну Надїї Савченко на осіб, які цікавлять Москву, був з самого спочатку, сказав Фейгін в ефірі телеканалу “112 Україна”. Захисник Савченко підкреслив, що президент РФ Путін не раз заявляв, що має намір вести переговори з усіх питань виключно з США.

“Інтерес по відношенню до Бута, Ярошенка і не названих у списку осіб, які перебувають у США, в нього (Путіна) набагато вищий, ніж до Єрофеєва і Александрова. Оскільки мова йде про шпигунів, як я розумію, і вчорашня інформація про приїзд у Москву директора ЦРУ Бренона, вона, мабуть, якось з цим пов’язана, я не знаю, але припускаю”, – зазанчив Фейгін.

Також адвокат припустив, що джерелом інформагентства, яке повідомило нібито про надходження пропозиції щодо обміну Савченко зі США, був глава адміністрації президента РФ Сергій Іванов.

“Відповідно, США, мабуть, вже реагують на цей список, вони кажуть, що когось вони готові обміняти на Савченко. Вони, я думаю, будуть готові віддати якихось осіб, навіть російських шпигунів, тому що вони вже так робили, я думаю, що тут є якась позиція по обміну саме США, США готові віддати цих людей”, – пояснив Фейгін.

Раніше лідерка “Батьківщини” Юлія Тимошенко заявила, нібито існує домовленість щодо передачі Україні народного депутата від її фракції Надії Савченко, незаконно ув’язненої в Росії.
Надії Савченко, яка залишається в Новочеркаському СІЗО Ростовської області РФ, вже вручили перекладений вирок. Вона тримає голодування на воді й не відмовляється від намірів на початку квітня поновити суху голодівку.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна