Керрі в Москві замовив слово за Савченко та вихід України на кордон з РФ на Донбасі

 

Росія і Сполучені Штати згодні, що “Мінськ-2” не має альтернативи. Про це російський міністр закордонних справ Сергій Лавров заявив на спільній з держсекретарем США Джоном Керрі прес-конференції за підсумками переговорів у Кремлі, які тривали 4 години. При цьому Штати вимагають від Москви першочергового виконання мінських угод.

Джон Керрі у своєму мікроблозі в “Твіттері” написав, що зустріч із президентом РФ Володимиром Путіним була “конструктивною” в частині обговорення важливих для США і Росії питань.

Ключовими темами зустрічі в Москві стали Сирія, Україна та Північна Корея. “У нас є певні ідеї щодо того, як можна швидше досягнути прогресу щодо України”, – сказав Керрі на початку зустрічі з Путіним, зазначалося в повідомленні на сайті Державного департаменту США.

За підсумками зустрічі Джон Керрі наголосив, що Мінські угоди повинні негайно і повністю виконуватися всіма сторонами конфлікту. І лише після виконання всіх пунктів Москвою, в тому числі коли до України повернеться контроль над кордоном з Росією, Барак Обама “готовий зняти санкції”.

Держсекретар США Джон Керрі також закликав російську владу дозволити незаконно засудженій в Росії Надії Савченко повернутися в Україну, передає Російська служба Бі-Бі-Сі.

“Я також згадав про Надію Савченко і про те, що їй повинні дозволити повернутися до України. Це питання гуманітарного характеру, воно має бути вирішено негайно”, – наголосив глава Держдепу.

За словами Керрі, Володимир Путін дав йому зрозуміти, що “в певний момент” сторони можуть зайнятися питанням звільнення української військової.

У свою чергу, Сергій Лавров заявив, що Керрі отримав відповіді на свої запитання про Савченко.
“Ми констатували, що стан її здоров’я, на чому спекулюють деякі, не викликає побоювань”, – заявив російський міністр, не конкретизувавши тему звільнення незаконно засудженої української депутатки та інших політв’язнів з України в РФ.

Версія Лаврова щодо підсумків переговорів така: “Багато говорили про Україну. Незважаючи на певні нюанси, у нас немає розбіжностей у тому, що стосується безальтернативності виконання мінських домовленостей, у тому числі через прямий діалог Києва з Донецьком і Луганськом, включаючи такі питання, як забезпечення безпеки і просування політичного процесу”, – цитує главу МЗС РФ російська агенція ТАСС.

Російські джерела повідомляють, що при розгляді проблеми Савченко Кремль порушив питання про громадян РФ, засуджених у США, – “збройового барона” Віктора Бута та льотчика Костянтина Ярошенка, засудженого за транспортування наркотиків із Ліберії.

“Ми запевнили Керрі, що стан здоров’я Савченко не викликає побоювань. Але ми нагадали йому про Бута і Ярошенка”, – написав у “Твіттері”журналіст кремлівського пулу Дмитро Смирнов.

Джон Керрі на це відповів про Ярошенка: “Ми говорили сьогодні про нього, не забувайте, що він у в’язниці за серйозний злочин”.

Журналісти запитали про вміст додаткової червоної валізи, з якою глава Держдепу зійшов із трапу літака в Москві і на яку звернув увагу Путін. Джон Керрі сказав: “Це секрет. Тільки президент Путін і я знаємо, що там знаходиться”.

Читайте також:
Глава Держдепу США в Москві: тролінг і виснажливі переговори

“Спільними зусиллями”: з чим приїхали в Москву Штайнмайєр і Керрі

Щодо тем поза Україною, то з питання Сирії Росія і США підтвердили потребу домагатися якнайшвидшого початку прямих переговорів між владою Башара Асада і поміркованою сирійською опозицією.

“Політичний процес повинен завершитися домовленістю самих сирійців про те, якою вони хочуть бачити свою країну, і в якості найближчої задачі ми домовилися домагатися якнайшвидшого початку прямих переговорів у Женеві між делегацією уряду Сирії і всім спектром сирійської опозиції з тим, щоб в повній мірі домагатися виконання параметрів, закладених у резолюції Ради Безпеки ООН 2254 про процеси, які будуть формувати перехідну керуючу структуру, які будуть вести до погодженням нової конституції і проведення на її основі вільних виборів”, – цитує ТАСС Сергія Лаврова.

Він заявив, що “атмосфера в російсько-американському діалозі дуже серйозно впливає на зусилля міжнародного співтовариства з врегулювання багатьох гострих проблем”.

Сторони також домовилися скеровувати зусилля на розширення гуманітарного доступу до заблокованих районах Сирії.

“Ми також підтвердили, що ці наші зусилля будуть реалізовуватися паралельно з нарощуванням координації у боротьбі з “Ісламським державою”, “Фронтом ан-Нусра” та іншими пов’язаними з ними екстремістськими організаціями”, – сказав Лавров.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна