Мюнхенські записки. “Новинарня” узагальнила знакові заяви 52-ї безпекової конференції

 

У Німеччині з 12 по 14 лютого триватиме 52-га Мюнхенська конференція з безпеки, на яку з’їхалося понад 80 глав держав  та урядів із різних країн світу. Новинарня узагальнила найбільш показові заяви перших двох днів конференції.

Президент Європарламенту – про намагання Росії розколоти ЄС

Російське керівництво працює на розкол Європейського Союзу, фінансово стимулюючи ті політичні сили, які можуть робити це зсередини. Таку заяву зробив президент Європарламенту Мартін Шульц під час “президентської панелі” в рамках Мюнхенської безпекової конференції.

“Я повністю поділяю точку зору [президента України] Петра Порошенка, що наміри російського керівництва – розділити Європейський Союз зсередини. Антиєвропейські скептики, ісламофобські, гомофобські та будь-якого роду партії дуже сильно представлені в Європейському парламенті, я слухаю їх із моїми колегами кожного дня. І якщо порівняти месиджі, які вони розповсюджують по всій Європі, з риторикою партії Путіна в Росії, то вони однакові. І для мене це не є сюрпризом”, – заявив Шульц.

На підтримку своїх слів він навів “добре відомий факт”, коли ультраправа французька партія Національний фронтотримала гроші від Росії“.

Президент ЄП нагадав, що у другій половині минулого століття в Європі погодилися з одним принципом, “який може запобігти повторенню помилок першої частини століття”.
“Це – солідарність націй та взаємна повага. І це те, що Путін ставить під сумнів, збільшуючи кількість політичних партій в Європі, і це, між іншим, вже підвищилося до рівня урядів. У нас, в Європейському Союзі, є партії в урядах, в офісах, які ставлять під сумнів принципи солідарності, принцип взаємоповаги та міжнаціональної демократії”, – наголосив Шульц.

Прем’єр-міністр РФ – про нову холодну війну

Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв звинуватив Захід у розпалюванні нової холодної війни.

Глава російського уряду нагадав про історичний “Мюнхенський виступ” Володимира Путіна на безпековій конференції 2007 року, коли президент Росії вперше заговорив про загострення взаємин РФ і Заходу.

За словами Медведєва, ті припущення підтвердилися, але тепер “ця картина ще більш похмура”.

“Залишається недружньою і закритою політична лінія НАТО щодо Росії. Можна сказати й різкіше: ми скотилися в часи нової холодної війни“, – заявив прем’єр РФ.

Дмитро Медведєв Мюнхен

Дмитро Медведєв на Мюнхенській конференції. Фото Т-online.de

“Мало не щодня нас оголошують найстрашнішою загрозою то для НАТО в цілому, то окремо для Європи, то для Америки, то для інших країн. Хоча реальні загрози, які існують у нашому маленькому світі, – і це, я сподіваюся, ви розумієте, – полягають зовсім в іншому”, – зазначив Медведєв.

І обурився тим, що в країнах Заходу “знімають фільми про ядерну загрозу Росії”.
“Іноді виникає питання – ми в 2016 році живемо чи в 1962-му?” – звернувся Медведєв до залу.

Він також укотре заявив, що в Україні “йде громадянська війна”.

Президент Литви: війна вже не холодна, а “гаряча”

Президент Литви Даля Грібаускайте у відповідь на слова Медведєва зауважила, що йдеться вже не про холодну, а про “гарячу” війну. І як приклад навела вторгнення Росії в Україну та бомбардування мешканців Сирії.

“Питання безпеки виникають через те, що загрозу зовні становить одна держава. І у відповідь на заяви деяких попередніх промовців, особливо з Росії, які казали, що світ зіштовхується з другою холодною війною, я хочу сказати: світ, швидше, зіштовхується з “гарячою” війною. Адже ми спостерігаємо відкриту воєнну агресію в Україні, відкриту воєнну агресію в Сирії. Це вже не холодна війна, це вже дуже жарко“, – наголосила Грібаускайте.

Вона також зазначила, що у звинувачення в тому, нібито світ чи Європа проводять якусь непрогнозовану й дуже агресивну політику, ніхто не повірить.
“Здається, ми [з Росією] все ще розмовляємо як різні цивілізації, все ще не розуміємо одне одного”, – зазначила президент Литви.

“Історія навчила нас ніколи не поступатися аресору, не піддаватися на воєнний тиск і тероризм. Ми зобов’язані разом реагувати на порушення міжнародного права з боку постійного члена Ради Безпеки ООН. Заплющуючи очі на поведінку Росії в Україні і в Сирії, ми ризикуємо безпекою в Європі та її майбутнім“, – підкреслила Грібаускайте.

Президент Європарламенту: треба уникати конфронтації

Президент Європейського парламенту Мартін Шульц під час зустрічі з президентом України Петром Порошенком також прокоментував заяву Медведєва щодо “нової холодної війни”.

“[Мюнхенська конференція -] це не лише арена для заяв Росії, це також арена для того, щоб відповісти Росії“, – наголосив Шульц, відповідаючи на зауваження Порошенка, що Росія традиційно використовує Мюнхен для заяв про загострення відносин із Заходом.

“Моя відповідь: ми не маємо говорити про холодну війну. Натомість ми маємо використати всі можливості, щоб уникати конфронтації. Задіяти всі можливі зусилля, і зокрема це стосується питання Сирії. Вирішення має бути знайдене за столом переговорів, конструктивним шляхом, а не через нагнітання протистояння”, – заявив Шульц.

Президент України – про альтернативну Європу від Путіна

Петро Порошенко вважає, що Росія намагається створити “альтернативну Європу” зі своїми “альтернативними цінностями” – нетерпимістю та неповагою до прав людини. Про це глава Української держави сказав під час президентських дебатів у рамках Мюнхенської конференції.

“Європа пов’язана для українців із певними цінностями, і небезпекою для нас є альтернативні цінності, які сьогодні приносять ізоляціонізм, нетерпимість, неповагу до прав людини, релігійний фанатизм, гомофобію. Ця альтернативна Європа має свого власного лідера, якого звуть пан Путін. Ця альтернативна Європа має своїх босих солдатів – це проросійські партії на європейському просторі, які борються проти Європи”, – наголосив Порошенко

Він також висловив думку, що перемогти в цій війні можливо, лише об’єднавшись і разом борючись за європейські цінності.
“Розумію, що Європа зараз проходить свою, напевно, найскладнішу кризу, і ми можемо перемогти в цій битві, борючись разом”, – заявив український президент.

Коментуючи твердження Росії про нібито громадянську війну в Україні, Порошенко нагадав, що відтоді як дві третини окупованого Донбасу було звільнено від бойовиків, на цій території не було жодного конфлікту.

“Пане Путін, це ваша агресія, а не громадянська війна в Україні. І це не громадянська війна в Криму, а ваші солдати, які окупували мою країну. І це не громадянська війна в Сирії, це ваше бомбардування цивільного населення в Сирії. І це демонстрація, що ми живемо з Росією в паралельних всесвітах”, – наголосив глава держави, назвавши виступ Дмитра Медведєва “частиною російської пропаганди, яка є невід’ємною частиною російської гібридної війни і може бути застосована щодо будь-якої країни”.

“Єдиний засіб зупинити агресора – це наша солідарність. Ми дуже віримо у європейську єдність, трансатлантичну єдність та солідарність з Україною”, – заявив Порошенко.

Міністр оборони Швеції: Росія кинула виклик Європі

Агресія Росії проти України є викликом для Європи в сфері безпеки, вважає міністр оборони Швеції Петер Хультквіст.

“Незаконна анексія Росією Криму та незаконне втручання у внутрішні справи України – це найсерйозніші виклики у сфері безпеки Європи”, – заявив Хультквіст під час Мюнхенської конференції.
На його думку, Європа “не повинна змиритися з такими діями”.

При цьому Хультквіст наголосив, що російська анексія Криму “не може повернутися до статус кво”.

Глава дипломатії ЄС – про санкції проти РФ

Високий представник ЄС Федеріка Могеріні наголосила на необхідності збереження санкцій проти Росії до повного виконання мінських угод. Про це вона повідомила в Мюнхені під час зустрічі з президентом України Петром Порошенком.

Також співрозмовники обговорили ситуацію в окупованому Криму. Порошенко закликав Євросоюз до активного захисту кримських татар, порушення прав яких все більше нагадує сталінські часи.

Питання деокупації Криму та захисту кримських татар Порошенко обговорив також під час зустрічі з держсекретарем США Джоном Керрі.

Держсекретар США – про російські бомбардування Сирії

Державний секретар США Джон Керрі наголосив на тому, що Росія повинна припинити авіаудари по позиціях сирійської опозиції.

“На сьогодні більшість російських атак була спрямована проти поміркованих опозиційних груп. Для того, щоб перемирʼя стало можливим, критично важливо, аби Росія змінила свої цілі“, – наголосив Керрі.

“Адже очевидно, що люди, яких бомблять, не будуть ні з ким говорити про мир, незважаючи на те, що вони й готові бути частиною політичного процесу”, – додав очільник Держдепу.

Керрі також наголосив на тому, що Росія підтримала президента Сирії Башара Асада проти повстанських сил, на яких колективно повісила ярлик “терористи”.

Читайте також:
Сорос: Росії загрожує крах у 2017 році, тому Путін валить ЄС

“Але немає ніякого способу, щоб адекватно впоратися із припиненням воєнних дій, ніж сісти за стіл переговорів і разом працювати над кожним аспектом, від політичних і воєнних до гуманітарних. І ми робимо це зараз”, – наголосив Керрі.

Він також назвав “поворотним моментом” домовленість про припинення бойових дій у Сирії через тиждень, досягнуту 12 лютого під час переговорів контактної групи щодо Сирії в Мюнхені.

Сварка прем’єр-міністрів Росії і Франції

Росія повинна припинити бомбардування цивільних громадян у Сирії, щоб прокласти шлях для переговорів і миру, заявив прем’єр-міністр Франції Манюель Вальс.

На спільному з російським колегою Дмитром Медведєвим майданчику для виступів Вальс запевнив, що Франція “поважає Росію та її інтереси“.
“Але в питанні врегулювання ситуації в Сирії ми потребуємо миру, нам потрібні переговори, а для цього необхідно зупинити бомбардування цивільних осіб”, – наголосив Вальс.

При цьому вони з Медведєвим обмінялися гострими зауваженнями, тим самим спростувавши припущення про готовність Парижа до співпраці з Москвою у вирішенні сирійської кризи.

Конфлікт ініціював голова комітету Держдуми у закордонних справах Олексій Пушков, який поставив питання Вальсу щодо такої співпраці, нагадавши, що президент Франції Франсуа Олланд нещодавно відвідав Москву і провів переговори з президентом Путіним щодо Сирії.

Французький прем’єр відповів досить різко, пояснивши російському співрозмовнику, що не варто видавати за співпрацю кожну зустріч.

“Ми дійсно готові говорити з усіма, і тому президент провів серію переговорів з керівництвом РФ та США. Але я хочу сказати Росії, що бомбардування мирного населення та помірної опозиції не здатне призвести до позитивного результату у вирішенні кризи в Сирії!” – наголосив Вальс.

Після цього слово взяв Медведєв, який звинуватив представників Франції у викривленні або приховуванні інформації.

“Ніяких доказів бомбардування нами саме цивільного населення нам ніхто не надав. Нас звинувачують, але не обмінюються з нами даними”, – обурився він.

Прем’єр Франції – про квоти на біженців

Прем’єр-міністр Франції Мануель Вальс вважає непринятним механізм, за яким кожна країна ЄС має отримати чітку постійну квоту на прийом біженців.

Натомість Вальс закликав дотримуватися чинної Європейської угоди про розподіл 160 000 біженців.

Французький прем’єр також вважає, що “ЄС повинен надіслати сигнал, головний зміст якого: ми не приймаємо більше біженців“.

“Зараз на часі втілити те, що ухвалили та обговорили на переговорах: пункти реєстрації біженців, контроль зовнішніх кордонів тощо. Франція готова прийняти 30 000 біженців. Але не більше”, – наголосив Вальс.

Читайте також:
Київ уперше порушив проблему Криму в “нормандському” форматі,
але переговори були марними

У Мюнхені Порошенко вдруге за два місяці зустрівся з президентом Польщі

За матеріалами “Європейської правди”, УНІАН, ЛIГАБiзнесIнформ, прес-служби президента України, Delfi.lt

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна