В суд у справі про держзраду Януковича викликають екс-посла в ООН Сергєєва

 

Державне обвинувачення просить викликати як свідка в суд у справі про державну зраду екс-президента Віктора Януковича колишнього представника України в ООН Юрія Сергєєва.

У зв’язку з цим прокурор Руслан Кравченко подав до суду клопотання про додаткове судове засідання, повідомляє “Українська правда“.

“Сторона обвинувачення просить змінити порядок вивчення доказів, тому що обвинувачення вбачає в необхідності допиту свідка Юрія Сєргєєва, який обіймав посаду постійного представника ООН і був свідком, як представник Росії Чуркін демонстрував лист Януковича до президента РФ Путіна (з проханням про введення в Україну російських військ. – «Н»)“, – зазначив представник обвинувачення.

Головуючий суддя Владислав Дев’ятко клопотання задовольнив і призначив додаткове засідання на 14-ту годину 15 серпня – з огляду на те, що Сергеєв нині мешкає у США й перебуватиме в Україні лише кілька днів саме з цієї дати.

Адвокат Януковича Віталій Мешечик також подав клопотання – з проханням дати йому ще місяць на ознайомлення з матеріалами справи.

“Я ознайомився лише з томами з 29-го по 51-й, а з 1-го по 28-й не встиг. Я хочу матеріали справи проаналізувати і повністю з ними ознайомитися, тому прошу суд надати мені додатковий час для ознайомлення”, – сказав Мешечик.

Прокурори виступили із запереченням, заявивши, що захисник Януковича вже мав час на ознайомлення.

Зрештою суддя Дев’ятко пообіцяв надати адвокатові додатковий час, але зазначив, що “місяць – це забагато”, тим більше, що матеріали у непрочитаних адвокатом томах дублюються.

Відтак наступне судове засідання було призначено на 10 серпня. О 10:00 в суді почнуть вивчати письмові докази у справі.

На попередньому засіданні суду 12 липня адвокат Мешечек уже скаржився на брак часу для ознайомлення з матеріалами справи. Він був призначений державним захисником Януковича після того, як екс-президент відкликав з процесу своїх адвокатів Сердюка і Федоренка.

Як писала “Новинарня“, 29 червня Оболонський районний суд Києва ухвалив рішення про початок заочного розгляду – спеціального судового провадження – справи про державну зраду екс-президента Віктора Януковича, оскільки обвинувачений не прибув на виклик і не скористався можливістю участі в процесі у режимі відеоконференції.

 

Як відомо, генеральний прокурор Юрій Луценко зачитав підозру Віктору Януковичу у державній зраді й посібництві Російській Федерації в агресії проти України під час відеодопиту 28 листопада 2016 року.

17 січня 2017 року Луценко повідомив, що Головна військова прокуратура отримала від ООНофіційну фотокопію заяви Януковича від 1 березня 2014 року з проханням ввести російські війська в Україну, що, на думку обвинувачення, є основним доказом державної зради.

20 січня Печерський райсуд дозволив проводити заочне розслідування стосовно Януковича у справі про держзраду.

16 березня Верховна Рада ухвалила законопроект щодо здійснення у розумні строки спеціального досудового розслідування та судового провадження (заочно).

Оболонський райсуд почав розглядати справу про держзраду Януковича травня. Прокуратура просить для нього найвищу міру покарання.

Віктор Янукович обвинувачується у вчиненні державної зради, пособництві представникам влади РФ, в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України, в порушення порядку, встановленого Конституцією, веденні агресивної війни, тобто злочинах, передбачених ч. 1 ст. 111, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна