Справа про держзраду: Янукович написав два листи з проханням ввести війська РФ в Україну

 

Екс-президент Віктор Янукович після втечі до Росії написав лист до Володимира Путіна з проханням ввести збройні сили РФ на територію України та направив схожий лист до Ради Федерації РФ. Як передає УНІАН, про це повідомив 4 травня прокурор Головної військової прокуратури Руслан Кравченко – представник обвинувачення у справі про державну зраду Януковича.

«Знаходячись в РФ, він (Віктор Янукович) підготував та направив листа до президента РФ Путіна з проханням використати збройні сили РФ на території України. Також нами встановлено, що схожий лист він також написав до Ради Федерації РФ – також щодо заклику на використання російських військ на території України. Нами було встановлено, що тільки даний лист узаконив рішення та дії представників влади РФ, а саме президента РФ та Ради Федерації щодо надання президенту РФ дозволу на використання російських військ на території України», – заявив Кравченко.

За словами прокурора, це встановлено і показаннями свідків, і іншими матеріалами досудового розслідування.

«На підставі даного листа Януковича президент РФ звертається до Ради Федерації про дозвіл, внаслідок чого Рада Федерації надає цей дозвіл. Як всім відомо, усій світовій спільноті, наслідком даного листа російська влада, країна-агресор використовує свої війська на території нашої держави, а саме в АР Крим, використовує та окупує нашу територію. І під час виконання даних злочинних дій [збройні сили РФ] розпочали та ведуть проти нашої держави агресивну війну», – сказав Русдан Кравченко.

Він нагадав, що Росію визнано країною-агресором стосовно України у структурах ООН.

«Ці страшні дії обвинуваченого Януковича призвели до мільйонів біженців, до сліз матерів, каліцтва та тисяч хрестів на кладовищах, це страшна агресивна війна проти нашої держави. Тому ми обвинувачуємо Януковича у тому, що він вчинив державну зраду, вчинив пособництво у веденні агресивної війни та змін меж нашої території та державного кордону», – розповів Кравченко.

Читайте також:
Прокуратура просить для Януковича найвищу міру

Як інформувала “Новинарня“, в четвер, 4 травня, Оболонський районний суд почав підготовче засідання у справі про держзраду Віктора Януковича. Суд частково задовольнив клопотання захисників Януковича, дозволивши йому участь у процесі по відеозв’язку, та переніс підготовче засідання на 18 травня.

Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України) та ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Екс-президент Янукович, який переховується в Росії, вже брав участь у судовому процесі в Україні в режимі відеоконференції – як свідок у справі “беркутівців” щодо розстрілу Майдану.

Читайте також:
Інтерпол припинив розшук Януковича

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна