Луценко оголосив Януковичу підозру в державній зраді. На черзі Азаров. ВІДЕО

lutsenko-i-yanukovich

Генеральний прокурор Юрій Луценко під час перерви у засіданні суду у справі “беркутівців”, зачитав підозру екс-президенту України Віктору Януковичу. Про це інформує “Новинарня“.

Як відомо, слухання відбувається в режимі відеоконференції, Янукович перебуває в обласному суді Ростовської області РФ і проходить у справі як свідок.

“Повідомляю, що ви, Янукович Віктор Федорович, підозрюєтесь у вчиненні державної зради, пособництві владі Російської Федерації, в умисних діях, вчинених з метою змінення меж територій та державного кордону України.
На порушення Конституції України та ведення агресивної війни, тобто злочинів передбачених частиною першою статті 111, статті 5 частиною 27, частиною 3 статті 110, частиною 5 статті 27, частиною 2 статті 437 КК України…” – заявив Генпрокурор України в перерві у мікрофон.

“Враховуючи те, що Янукович перебуває за межами України, не прибуває на виклики, фактично переховується від правоохоронних органів України, зміст підозри оголошується усно, а саме повідомлення про підозру сьогодні, годину назад, надіслано на всі відомі адреси проживання та останнього перебування Януковича В. Ф., а також після мого виступу буде вручено адвокату останнього”, – сказав Луценко.

Луценко зачитав підозру януковичуЗі слів гепрокурора, відповідно до змісту повідомлення Янукович підозрюється в тому, що 1 березня 2014 року, будучи громадянином України, перебуваючи у невстановленому місці РФ, діючи умисно в порушення вимог ст. 1, 2 65, 68, 132, 133, 134 КУ вчинив державну зраду з метою сприяння РФ та її представникам у порушення суверенітету та територіальної цілісності України, сподіваючись отримати підтримку та захист представників влади Російської Федерації та подальшого тривалого проживання на території цієї країни та уникнення відповідальності.
За словами Луценка, громадянин Янукович “склав, підписав та звернувся з письмовою заявою до президента РФ з проханням використати збройні сили цієї держави на території України”.

Також Луценко зазначив, що Янукович обвинувачється у сприянні веденні агресивної війни проти України.
Це призвело до окупації Криму та збитків для України на 1,08 трильйона гривень, наголосив очільник ГПУ.

“А тепер не як генеральний прокурор. Я звинувачую Януковича як українець у тому, що він відкрив двері агресивній війні проти нашої держави. У тому, що він зруйнував суверенітет держави, якій присягав на Конституції. У тому, що в результаті було вбито 2 263 військовослужбовців України, 8 394 поранено, 1 мільйон 700 біженців. Не облікована кількість біженців і поранених цивільних – це все на совісті того, хто сміє сьогодні брехати в очі українському народу…”На все настане час розплати”, – окремо заявив Луценко.

povidomlennya-pro-pidozru-yanukovichu_повідомлення про підозру Януковичу

Кореспондент каналу “112 Україна”, який перебуває в Ростовському обласному суді, повідомив в ефірі, що після оголошення перерви зв’язок із Києвом було відімкнено.

Щодо цього Луценко заявив журналістам: він має документи, які підтверджують: з’єднання з судом у Ростові було, коли він зачитував підозру Януковичу.
“Зв’язок був, картинка була вимкнена. Шлєпер є шлєпер. Документи всі є і передані адвокату (Віталію Сидоренку)”, – сказав генпрокурор.

Крім того, у розмові з журналістами генеральний прокурор Юрій Луценко не виключив оголошення про підозру у держзраді Миколі Азарову.

“Проаналізувавши виступ громадянина Азарова на черговому шабаші антиукраїнських сил Російської Федерації, ми вбачаємо в його заявах також порушення відповідних статтей”, – сказав він.

“Азаров заявив про визнання Криму частиною Російської Федерації про зміну територіальної устрою і державного устрою України, а саме, так звану федералізацію нашої країни. Я не виключаю, що в найближчий час може з’явитися підозра і ще й  до екс-прем’єр-міністра України, громадянина Азарова”, – сказав Луценко.

Він додав, що щодо Януковича є близько 10 підозр, і всі вони мають перерости у статус обвинувачення.

Генпрокурор пояснив, що Януковича наразі звинувачують у підписанні листа від 1 березня 2014 року, в якому він запрошує президента Росії Вололимира Путіна ввести війська на території України.

“У п’ятницю [на прес-конференції після суду в Ростові] він особисто підтвердив, що підписував цей лист. Зараз відбуваються відповідні експертизи, і підозра може стати обвинуваченням”, – зазначив генпрокурор.

Читайте також:
Беркутівців доставили в суд, де мають допитати Януковича. Біля суду проходить мітинг

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна