Подробиці бою під Красногорівкою: ДРГ “ДНР” прийшла о 4-й ранку і втратила чотирьох своїх. ФОТО

 

“Українські воїни відбили наступ диверсантів ціною загибелі трьох героїв. Ще сім військовослужбовців ЗСУ було поранено, один — потрапив у полон”.

Так прес-центр штабу АТО в окремому повідомленні описує події ранку 20 липня в районі міста Красногорівка на Донеччині, коли ворожа диверсійно-розвідувальна група проникла на позиції Збройних сил України під прикриттям артобстрілу і завдала удару по позиціях одного з механізованих батальйонів.

Ідеться про 1-й мехбат 92-ї окремої механізованої бригади (ППД – Клугино-Башкирівка, Харківська область), підтвердив “Громадському ТБ” заступник командира цього батальйону капітан Вадим Кригін.

У прес-центрі штабу зазначають, що незаконні збройні формування розпочали операцію з масованих обстрілів українських позицій забороненими Мінськими домовленостями 120-міліметровими мінами та танковими снарядами. За попередніми даними, не менше чотирьох танків вели вогонь з різних позицій.

ДРГ “ДНР” напала рано-вранці – приблизно о четвертій годині.

“Інтенсивний обстріл був таким тривалим, аби прикрити їхню диверсійну групу… Частково ДРГ вдалося зайти в наші окопи. І там вже зав’язався бій, котрий тривав приблизно годину”, — розповів капітан Кригін.

“З метою організації бою по всій лінії оборони командир частини зайняв своє місце на командному пункті, для управління вогнем та резервами”, – повідомляє прес-центр.

ДРГ противника налічувала 10-15 бойовиків.

Уже “під час перших хвилин бойового зіткнення” двоє українських солдатів отримали поранення, не сумісні з життям.

“Один із військовослужбовців влучним вогнем відправив у пекло одразу двох бойовиків, які, за попередніми даними, належать до батальйону “Оплот”, – сказано в повідомленні штабу.

Враховуючи раптовість удару противника і бойові втрати у своєму підрозділі, командир, задля збереження життя підлеглих, прийняв рішення відійти на проміжну позицію. Під час переміщення було вбито ще двох найманців.

Згодом до українських воїнів підійшло підкріплення, яке надійно закріпилося на позиціях.

“Ми швидко змогли з місць відведення повернути нашу артилерію на передову. Зокрема 2С1 (самохідна артилерійська установка – “Н”), а також 120 та 80-мм міномети. І застосували також бронегрупу БТР4Є”, — зазначив Кригін.

Троє військових його підрозділу були поранені та четверо контужені через влучання снаряду (міни) поряд із позицією.

“На жаль, воїни не дорахувалися одного з бійців. Як потім з’ясувалось, його, контуженого, взяла в полон ворожа ДРГ. Життя ще одного солдата не вдалося врятувати, він отримав смертельне поранення”, – повідомляє прес-центр.

“Під натиском масованого стрілецького вогню з позиції українських бійців противник був змушений відійти під прикриттям танків, мінометів та реактивних снарядів пересувного «Граду»”, – така версія застосування озброєнь від штабу.

Близько шостої години ранку щільність вогню противника з танків та мінометів дещо зменшилась. Для евакуації поранених бійців висунулись медичні автомобілі. Але противник продовжував обстріл. 120-мм міна вибухнула поряд з групою евакуації й поранила ще чотирьох військовослужбовців.

О пів на дев’яту, за даними радіоперехоплення, стало відомо про втрату противником чотирьох бойовиків.

“Коли ворог відходив, наші бійці зафіксували, евакуацію ще двох вбитих окупантів. Решта, кинувши своїх на полі бою, зі зброєю спішно відійшли залишивши повний арсенал доказів російської присутності на Донбасі, що використовується терористами та доводить факти постачання зброї та участі регулярних частин ЗС РФ у війні проти України”, – ідуться в повідомленні.

Прес-центр оприлюднює фото двох кинутих автоматів, шеврона “Купол” (“Никто кроме нас”), а також обгорток медичних засобів російського виробництва.

бій під Красногорівкою 20 липня 2017_5 бій під Красногорівкою 20 липня 2017_4 бій під Красногорівкою 20 липня 2017_3 бій під Красногорівкою 20 липня 2017_2 бій під Красногорівкою 20 липня 2017_1
<
>

Зазначається, що трьох загиблих українських воїнів командування частини представить до державної нагороди “Орден Богдана Хмельницького” ІІІ ступеня посмертно.
Поранені бійці будуть представлені до орденів “За мужність”.

Щодо полоненого – “було зроблено спробу швидкого обміну бійця, проте вкотре вона була зірвана російським командуванням”, пише головний редактор “Цензора” Юрій Бутусов.
За його даними, полонений говорив із рідними, з іншими військовими, його стан нормальний.

Читайте про всі події доби на фронті:
Підсумки чорної доби АТО: п’ять загиблих, вісім поранених, один у полоні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна