Балаклія гасне: в місті пошкоджено 40 будинків, знайдено майже 900 снарядів

На території 65-го ракетно-артилерійського арсеналу в Балаклії Харківської області залишився тільки один осередок тління, але планується, що найближчим часом він буде остаточно ліквідований.
Про це надвечір у неділю, 26 березня, повідомив заступник міністра оборони Ігор Павловський під час засідання координаційного штабу з ліквідації наслідків пожежі на об’єкті.

За словами генерал-лейтенанта Павловського, військовослужбовці, залучені до ліквідації наслідків надзвичайної події, працюють у плановому режимі, ситуація повністю під контролем.

Як інформує прес-служба МОУ, голова Балаклійської районної державної адміністрації Степан Масельський подякував армійцям та іншим силовикам за оперативну роботу і зазначив, що з понеділка Балаклія повертатиметься до нормального ритму життя.

Станом на 15:00 неділі прес-служба ДСНС повідомляла, що на технічній території арсеналу “спостерігаються одиночні вибухи боєприпасів різної інтенсивності, але радіус розльоту осколків не виходить за межі технічної території арсеналу”.

Для ліквідації окремих осередків тління на технічній території арсеналу від Міноборони залучено три пожежні танки, інженерна машина розгородження (ІМР) та три пожежні автоцистерни.

“Протягом 26 березня пожеж на території м. Балаклія та прилеглих населених пунктів не зафіксовано”, – інформує ДержНС.

Газопостачання в місті ще відключено, але по станції Балаклія 25 березня відновлено рух залізничного транспорту.
Водночас лишається закритим повітряний простір на відстані 40 км від місця події.

Піротехнічні підрозділи ДСНС очищають місто й прилеглі території від вибухонебезпечних предметів та залишків боєприпасів.

“Повністю очищено п’ять секторів міста (два сектори – протягом 25 березня). Всього з початку робіт вилучено 872 вибухонебезпечних предметів.
До виконання робіт з розмінування від ДСНС залучено 75 піротехніків та 27 одиниць спеціальної техніки (15 піротехнічних розрахунків)”, – ідеться в повідомленні.

Оганізовано проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи з місцевим населенням щодо правил поведінки в разі виявлення вибухонебезпечних предметів, та роздано 4 тисячі пам’яток.

До штабу НС надійшло 325 заявок щодо виявлення боєприпасів на території міста, з яких 265 відпрацьовано піротехнічними групами ДСНС.

Волонтерськими організаціями та товариством Червоного хреста надано гуманітарну допомогу загальною кількістю близько, у тому числі:

  • близько 60 тонн продуктів харчування;
  • медикаментів на суму понад 470 тис. гривень;
  • ковдри та матраци – 800 комплектів.

Місцевими органами влади організовано одноразове гаряче харчування мешканців найбільш постраждалих районів Балаклії. Крім цього, здійснюється роздача продуктових наборів постраждалим у двох стаціонарних пунктах видачі гуманітарної допомоги.
Організовано роботу пересувного пункту роздачі адресної гуманітарної допомоги. Всього видано 900 продуктових наборів.

В зоні надзвичайної ситуації зосереджено угруповання сил загальною чисельністю понад 2663 особи та 236 одиниць техніки, у тому числі від ДСНС – 420 осіб та 107 одиниць спеціальної та пожежної техніки.
На залізничній станції Шебелинка чергують два пожежні потяги Укрзалізниці.

Як повідомляла “Новинарня“, в ніч на 23 березня в місті Балаклія Харківської області на території 65-го ракетно-артилерійського арсеналу оборони виникла пожежа з подальшою детонацією боєприпасів.

За попередніми висновками експертів, причиною пожежі на кількох майданчиках 65-го ракетно-артилерійського арсеналу став диверсійний акт із застосуванням безпілотного літального апарату.

Було евакуйовано майже 36 тисячі людей із Балаклії та навколишніх сіл.

Створено 10-кілометрову межу зони небезпеки можливого розльоту боєприпасів, відселено навколишні села. Повітряний простір у радіусі 40 кілометрів від місця пожежі на артскладах у Балаклії закрито.
Посилено режим прикордонного контролю на південно-східному напрямку.

За інформацією МОЗ, поранено 2 особи та 1 особа загинула.

Надвечір 24 березня заступник міністра оборони заявив, що пожежа на складах припинилася, залишилося ліквідувати наслідки в місті.
Однак наступної ночі й надалі вибухи тривали, хоча й рідше – кілька разів на годину.

У Балаклії почалися відновлювальні роботи: близько 40 будинків вимагають повноцінного ремонту,

Читайте також:
Пожежа на складах озброєнь у Балаклії:
рвуться снаряди, версія – диверсія. ФОТО, ВІДЕО

Тука показав, якими снарядами диверсанти підпалюють склади озброєнь

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.