На ювілейному саміті в Римі лідери 27 держав Євросоюзу підписали декларацію про майбутнє ЄС

 

Лідери 27 держав Європейського Союзу на ювілейному саміті в столиці Італії підписали Римську декларацію, в якій викладено наміри посилювати ЄС та окреслено перспективи блоку на майбутнє.

Велика Британія, громадяни якої на референдумі в червні 2016 року проголосували за вихід з Євросоюзу, не бере участі в саміті у Римі, хоч поки що залишається членом ЄС.

Саміт глав держав ЄС присвячений 60-річчю з дня підписання Римського договору, який у березні 1957 року започаткував створення Європейського Союзу.

 

Церемонія підписання Римської декларації відбулася сьогодні, 25 березня, в палаці Консерваторів на Капітолійському пагорбі в залі Горіціїв і Куріаціїв, повідомляє “Європейська правда“.

У цій самій залі 60 років тому лідери шести держав, що вважаються засновниками ЄС – Німеччини, Італії, Франції, Бельгії, Нідерландів та Люксембургу – підписали міжнародний договір про ліквідацію всіх перешкод на шляху вільного пересування людей, товарів, послуг і капіталу.

Під час саміту. Фото: Твіттер @eucopresident

Через 60 років межі ЄС значно розширилися, хоча єдності між лідерами Європейської спільноти немає. Так, перед початком ювілейного саміту про сумніви щодо підписання Римської декларації заявила прем’єр-міністр Польщі Беата Шидло. Варшава попереджала, що може не підтримати документ, якщо в його тексті не будуть відображені “пріоритетні для Польщі питання”.

Непідписанням декларації погрожувала також Греція, яку обурюють “нереальні” з точки зору Афін вимоги Міжнародного валютного фонду.

Відкриваючи саміт у Римі, президент Європейської ради Дональд Туск закликав лідерів держав ЄС до єдності і “подальшої роботи над покращенням об’єднаної Європи, яка почалася 60 років тому”.

Європа буде єдиною як політичний суб’єкт, або її не буде взагалі. Тільки Єдина Європа може бути суверенною Європою по відношенню до решти світу. І тільки суверенна Європа гарантує незалежність для своїх народів, гарантує свободу для своїх громадян”, – цитує Туска “ЄП”.

Голова Євросоюзу наголосив, що єдність Європи – це “не бюрократична модель, а набір спільних цінностей і демократичних стандартів”.

“Доведіть сьогодні, що ви керівники Європи, що ви дбаєте про цю велику спадщину, яка дісталася нам від героїв євроінтеграції 60 років тому”, – додав Туск.

У підписаній учасниками саміту Римській декларації окреслено основні напрямки роботи на наступне десятиліття.

“Через десять років ми хочемо бачити безпечний і надійний Союз, сприятливий, конкурентоспроможний, сталий та соціально-відповідальний, із бажанням і здатністю грати ключову роль у світі. Ми хочемо бачити Союз, де громадяни мають нові можливості для культурного і соціального розвитку та економічного зростання”, – йдеться у документі.

Під час саміту лідери ЄС мали зустріч із Папою Римським Франциском у Ватикані. Фото AFP/GETTY IMAGES

Згідно з Римською декларацією, у найближчі роки ЄС приділятиме увагу передусім таким пунктам:

Безпечна та надійна Європа: Союз, де всі громадяни відчувають себе у безпеці і можуть вільно пересуватися, де наші зовнішні кордони охороняються, де є ефективна, відповідальна та стійка міграційна політика з повагою до міжнародних норм; в Європі мають намір боротися з тероризмом і організованою злочинністю.

Процвітаюча і стійка Європа: Союз, який створює умови для зростання і робочих місць; Союз, де є сильний, зв’язаний єдиний ринок, що розвивається, який охоплює технологічні перетворення, а також стабільне подальше зміцнення єдиної валюти, що відкриває можливості для зростання, згуртованості, конкурентоспроможності, інновацій і обміну, особливо для малих і середніх підприємств; Союз, який сприяє стабільному та стійкому зростанню через інвестиції, структурні реформи і робота над завершенням економічного і валютного союзу; Союз, де енергія є безпечною і доступною, а навколишнє середовище чистим та безпечним.

Соціальна Європа: Союз, який на основі сталого економічного зростання сприяє економічному та соціальному прогресу, а також згуртованість і зближення при збереженні цілісності внутрішнього ринку; об’єднання з урахуванням різноманітності національних систем і ключової ролі соціальних партнерів, профспілок, спрямовані на забезпечення рівності між жінками та чоловіками, а також прав і рівних можливостей для всіх; Союз, який бореться з безробіттям, дискримінацією, соціальною ізоляцією і бідністю; Союз, де молоді люди отримують кращу освіту і підготовку і можуть вчитися і знайти роботу в масштабах всього континенту; Союз, який зберігає нашу культурну спадщину і заохочує культурне розмаїття.

Сильна Європа на світовій арені: подальший розвиток існуючих партнерських зв’язків Союзу, формування нових зв’язків і зміцнення стабільності і процвітання наших найближчих сусідів на сході і півдні, а також на Близькому Сході і в Африці і в усьому світі; Союз готовий брати на себе більше відповідальності та надати сприяння у створенні більш конкурентоспроможної і інтегрованої оборонної промисловості; Союз прагне до зміцнення загальної безпеки і оборони, в тому числі у співпраці і взаємодоповнюваності з НАТО, з урахуванням національних обставин та правових зобов’язань; Союз співпрацює з Організацією Об’єднаних Націй і відстоює основні правила багатосторонньої системи, пишається своїми цінностями і захищає своїх людей, заохочує вільну і справедливу торгівлю і позитивну глобальну кліматичну політику.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна