На горі Карачун урочисто відкрили нову телевежу. Але для укрмовлення на Донецьк потрібно ще

Петро Порошенко під час відкриття нової телевежі на Карачуні. Фото: УП

Петро Порошенко під час відкриття нової телевежі на Карачуні. Фото: УП

Президент Петро Порошенко взяв участь у запуску роботи нової телерадіовежі на горі Карачун поблизу міст Слов’янськ і Краматорськ (Донецька область), яку споруджено замість зруйнованої 2014 року. Урочиста церемонія відбулася в понеділок, 5 грудня, передає “Новинарня” з посиланням на “Новости Донбасса”.

Порошенко сам урочисто віддав наказ на увімкнення сигналу і проконтролював, як в ефірі з’явилися 14 українських каналів 4 місцевих та 10 загальнонаціональних, а також 4 радіостанції.

Петро Порошенко взяв участь в ефірній перекличці населених пунктів Донеччини від Святогірська до Широкиного, при цьому із виходом на зв’язок Красногорівки виникли проблеми. Реагуючи на збій, президент жартома зазначив, що це – свідчення того, що все відбувається наживо, а не в запису.

Під час заходу глава держави ознайомився з процесом введення в експлуатацію і роботою устаткування, оглянув технічний будинок телерадіовежі.

“Це дуже важливо в умовах гібридної війни, яка ведеться проти України.Після того, як мовлення буде запущено з цієї вишки, ми можемо говорити, що площа покриття буде збільшена в десятки разів”, – заявив президент.

Крім того, Порошенко в прямому ефірі радіо “Армія FM” поспілкувався з військовослужбовцями, які виконують бойові завдання на лінії зіткнення в зоні АТО, і привітав їх з наступним Днем Збройних сил України.

“Ми також проаналізуємо можливість збільшення потужності передавачів, які тут є. Зараз вони знаходяться на тій же висоті, яка була до руйнування. Гора Карачун стала легендарним місцем”, – додав глава держави.

Як передає “Українська правда”, голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський оцінив бюджет будівництва вежі на Карачуні в 7 мільйонів гривень, а міністр інформаційної політики Юрій Стець – у 8 мільйонів.
Раніше повідомлялося, що спорудження краматорської вежі відбувалося за рахунок обігових коштів Концерну РРТ.

Нова телевежа на горі Карачун. Фото: УП

Нова телевежа на горі Карачун. Фото: УП

Телевежа на Карачуні через географічні особливості регіону не досягає лінії розмежування, тож на Донеччині планують встановити ще одну вежу – у Покровську, зазначає “УП”.

Під час виступу на церемонії Петро Порошенко заявив, що наступне завдання – скласти “дорожну карту”, аби український телесигнал сягнув Донецька й інших непідконтрольних територій.

Водночас у “Твіттері” Порошенко написав: “Щойно повернувся з-під околиць Горлівки. Сподіваюсь, що вже сьогодні мешканці цього [окупованого] міста зможуть дивитись українські канали”.

“Зараз в Донецькій області знаходяться надпотужні передавачі, які нам надала Республіка Польща. Це теж ключовий елемент оборони України”, – також зазначив він.

Як повідомляла “Новинарня“, 1 липня 2014 року, внаслідок активних бойових дій і мінометних обстрілів, стару телевежу на Карачуні було знищено, що позбавило українського ефірного мовлення значну територію північної Донеччини.
Стара вежа мала висоту 222 метри.

Нову 180-метрову вежу почали встановлювати на Карачуні в травні 2016 року, хоча раніше Мінінформполітики планував закінчити роботи ще до весни.
5 липня президент Петро Порошенко заявив, що вежа на горі Карачун має бути відновлена за два місяці.
Голова ДонВЦА Павло Жебрівський називав Концерн РРТ, відповідальний за відновлення вежі на Карачуні, “штрейкбрехерами”.
12 жовтня міністр інформполітики Юрій Стець заявляв, що до кінця тижня (тобто до 14 жовтня) вежа має бути відкрита.

Як інформує “УП”, глава МІП Юрій Стець повідомив, що за затримку здачі вежі на Карачуні є покарані, але відмовився уточнити, хто саме і як саме.

Водночас інженер донецької філії Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення (РРТ) Сергій Виник сказав журналістам, що терміни робіт не були порушені, бо “така вежа будується 7 місяців, а ми впоралися за 3 з половиною”.

Також він не підтвердив слова Стеця про дисциплінарні покарання: за його даними, нікого в донецькій філії РРТ не звільнили й не оштрафували.

Читайте також:
На Чонгарі почала зводити вежу для мовлення на Крим і південь Херсонщини

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна