Любка: Це не суд, а фарс. Владі вигідно нагадати в роковини Майдану, якою потворою був Янукович

Айхман і Мілошевич у справжніх судах

Айхман і Мілошевич у справжніх судах

Андрій Любка
письменник

(FB)

Янукович настільки заполонив наш інформаційний простір, що можна констатувати: російська спецоперація вдалася. На жаль, чимало людей трактують її всерйоз. А не варто, і ось чому.

Бо так званий “судовий процес за участі Януковича” – чистої води фарс.

Коли говоримо про судові процеси над злочинцями, що скоїли злочини проти людяності, а до таких, на моє переконання, належить і Янукович, то передусім згадуємо про нацистів і “сербську кліку” югославських воєн 90-х років (Мілошевич, Младич, Караджич і Ко).
Зокрема начитана людина згадує дві підставові для теми книжки – “Банальність зла. Суд над Айхманом в Єрусалимі” Ганни Арендт та “Вони не скривдили б і мухи (They Would Never Hurt a Fly)” Славенки Дракулич.

Хочу наголосити на двох тезах: зло – банальне, а злочинці не конче мусять виглядати як потвори.

Вони можуть бути вбраними в гарні костюми, вони люблять своїх дітей, часом цікавляться мистецтвом, а часто-густо навіть є вегетаріанцями.

І майже завжди злочинці, що скоїли страшні, масові, криваві злочини – вважають себе невинними.

У них є аргументи, струнка логічна система, яка виправдовує їхню поведінку, раціоналізує їхню діяльність, є навіть певний вищий інтерес, “цінності”, яким вони служать – держава, нація, старі звичаї і традиції, які треба берегти, право кровної помсти за завдані народу кривди, замовчувані особисті вигоди тощо.

За всіма цими критеріями Янукович – кат із цього кола.

Проблемою, втім, є той факт, що Проффесор так і не постав під судом. Суд над Айхманом чи Гаазький трибунал – це реальність, а от скайп із псевдосуду в Ростові – це фарс.

Знаєте, що таке фарс? Фарс — театральна або кінокомедія легкого змісту з лише зовнішніми комічними прийомами. Для фарсу характерні неправдоподібні парадоксальні ситуації, численні перебільшення, помилки визначення ідентичності особи, гра слів та вербальний гумор, фізичний гумор, зумисне використання абсурду та сильно стилізовані постанови.

Отже, маємо всі компоненти: постановку на сцені (бо це не суд, а трансляція з російського анти-юридичного світу; немає надії, що цей “суд” видасть Януковича Україні, а отже, немає шансів на те, що злочинець понесе покарання, це все комедія на камеру), гру слів, зумисне використання абсурду та сильно стилізовані постановки (допит вбивці як свідка), помилки визначення ідентичності (якраз свідка і вбивці).

У час гібридної війни й гібридних викликів надати кату можливість безперешкодно мовити на всю зґвалтовану ним країну, дати можливість знову виголошувати свої тиради і повністю монополізувати інформаційний простір своїм баченням Майдану, війни і подій на Донбасі, – це неприпустима помилка нарівні зі злочином.

Пояснення тут одне: владі вигідно, щоб у роковини Майдану публічній думці знову нагадати, якою жахливою й тупою потворою був Янукович, це все роз’ятрює рани, емоційно розбиває, і люди втрачають здатність мислити раціонально, забувають про потребу реформ, боротьбу з корупцією – їм перед очима помахали червоною ганчіркою, і вся злість і агресія каналізувалися на постаті, яка вже два роки неактуальна.

Путіну такий фарс теж вигідний, бо дозволяє безперешкодно і повністю проникнути в інформаційний простір України, вустами застрашеної маріонетки виголошувати “істини”, які – всоте промовлені – хтось може взяти й за правдиве слово.

Не ведіться на всі ці розводняки “як котята”. Не дивіться на пику Януковича, стежте за гігієною свого інформаційного простору.




І – щоб двічі не вставати – прочитайте книжки Арендт і Дракуліч, вони нинішню ситуацію доволяють зрозуміти краще і глибше, ніж “теленовини”.

На фото: Айхман і Мілошевич у справжніх судах.

Нагадаємо, в перерві засідання суду 28 листопада генпрокурор Юрій Луценко зачитав Віктору Януковичу підозру у справі про державну зраду.

Читайте також:
Янукович досі вважає себе президентом. ВИБРАНЕ З ДОПИТУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна