Майже 60% українців відчувають зобов’язання “дякувати” лікарю подарунками

 

83% українців вважають, що лікування для них або їхньої родини обходиться дорого (39% – дуже дорого). Лише 12% респондентів зазначили, що лікування є для них більш-менш доступним за вартістю. Про це свідчать результати опитування, проведеного Соціологічною групою “Рейтинг“.

36% опитаних зазначили, що лікування в державних медичних закладах є дуже дорогим. Загалом високу вартість медичних послуг у цих установах відзначили 77% опитаних. Лише 16% опитаних оцінили вартість медичних послуг у державних установах як доступну.

86% опитаних загалом оцінили вартість лікування у приватних закладах як дороге (58% – як дуже дороге). Лише 3% опитаних заявили, що ціна за лікування тут є більш менш нормальною.

Оцінка вартості лікування напряму корелюється із частотою звертання за медичними послугами. 51% респондентів, які звертаються за медичними консультаціями щомісяця, відзначають, що лікування обходиться їм дуже дорого. Натомість лише третина тих, хто звертається за послугами раз на рік, кажуть, що лікування є дуже дорогим. Але незважаючи на це, абсолютна більшість опитаних, незважаючи від того як часто вони звертаються до медичних закладів відзначають, що ціна лікування в Україні є високою.

Більшість (69%) заявили, що у них не вимагали хабара за лікування або медичні послуги протягом останніх двох років. Водночас, 25% опитаних відзначили наявність фактів корупції.

У свою чергу, 59% опитаних заявили, що відчували себе зобов’язаними дати медичному працівнику негрошовий подарунок (алкоголь, шоколад, їжу), щоб віддячити за лікування. Лише третина не відчували таких зобов’язань. Найбільше тих, хто відчували зобов’язання “подякувати” лікарю, на заході та у центрі (66%), найменше – на сході (48%). Водночас слід зазначити, що на півдні досить високий рівень несприйняття явища “подяки” медичному працівнику – 42% не відчувають жодних зобов’язань. Більш зобов’язаними стосовно подарунку лікареві себе відчувають жінки (64%), аніж чоловіки (53%).

Найпоширенішою сумою “подяки”, яку вимагали за лікування або медичні послуги, є 100-250 грн (23%). У 16% вимагали від 250 до 500 грн., у 14% – 500-1000 грн., у 16% – більше 1000 грн. Найменш поширена сума “подяки” – до 50 грн (4%).

Лише 5% заявили, що не платили б жодних хабарів, якщо б їх попросили заплатити за лікування.

Читайте також:
На Волині головний лікар “швидкої” попався на хабарі у 10 тис. гривень

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна