Другий тур виборів у Литві виграли “селяни”, за ними – партія Абромавичуса

 

За підсумками другого туру парламентських виборів у Литві, що відбувся 23 жовтня, перемогу здобув Литовський союз селян і зелених (ЛССЗ), очолюваний Рамунасом Карбаускісом. Про це повідомляє Baltic News Service.

За даними агентства, “селяни” в неділю перемогли в 36 мажоритарних округах. У новому парламенті вони отримають сумарно 56 мандатів.

Друге місце в підсумку посіла політична сила, до якої приєднався екс-міністр економічного розвитку України Айварас Абромавичус “Союз вітчизни – Християнські демократи Литви” (СВ-ХДЛ).
За результатами першого туру виборів цей блок з невеликою перевагою випереджав ЛССЗ. Зрештою в “Союзу Вітчизни” в Сеймі буде 31 представник.

На третьому місці фінішувала Соціал-демократична партія Литви, яка очолює нинішній уряд. У представників цієї партії загалом 17 мандатів.

Ще 14 місць в Сеймі отримав Рух лібералів, по 8 мандатів дісталося Виборчій акції поляків Литви і партії “Порядок і справедливість” (партія екс-президента Роландаса Паксаса).

По два мандати отримали Партія праці (лейбористи, яка на виборах 2012 року отримала перше місце за партсписками) та самовисуванці. По одному – Литовська партія зелених, Антикорупційна коаліція і партія “Литовський список”.

Прикметно, що нинішній прем’єр-міністр Литви, лідер соціал-демократів Альгірдас Буткявічюс програв вибори в одномандатному окрузі в місті Вілкавішкіс, де обирався в парламент з 1996 року.
За даними, опублікованими Головною виборчою комісією, в цьому окрузі мандат отримав кандидат Литовського союзу селян і зелених Кястутіс Смірновас, який набрав 49,4% голосів. Буткявічюс отримав підтримку 47,4% виборців.
Хоча в першому турі прем’єр лідирував, маючи 36% проти 27% Смірноваса, інформує Delfi.

До Сейму Литви входить 141 депутат, які обираються на чотири роки за змішаною системою: 70 – за партійними списками (вони визначилися 8 жовтня), 71 депутат – в одномандатних округах за мажоритарною системою.
У другому турі 23 жовтня відбулися вибори в 68 одномандатних округах, якщо в першому турі кандидат не отримав 50%.
Явка на виборах у Литві в другому турі склала 37,85%.

Читайте також:
Український екс-міністр заявив про намір увійти до уряду Литви

Нагадаємо, колишній міністр економіки України у липні ц.р. Айварас Абромавичус погодився приєднатися до урядової команди партії “Союз вітчизни – Християнські демократи Литви”, якщо ця партія здобуде перемогу на майбутніх виборах у Сейм Литви та отримає можливість сформувати кабінет міністрів.

Після першого туру виборів лідер партії “Союз вітчизни – Християнські демократи Литви” Габріелюс Ландсбергіс заявляв: “На нашу думку, ми увійдемо в нову правлячу коаліцію”.

Рамунас Карбаускіс також припускав створення коаліції з консерваторами з “СВ-ХДЛ”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.