Партія Абромавичуса виграла вибори в Литві. Він може за один рік стати міністром в урядах двох країн

 

Парламентські вибори в Литві за партійними списками виграла політична сила, до якої приєднався екс-міністр економічного розвитку України Айварас Абромавичус “Союз вітчизни – Християнські демократи Литви” (СВ-ХДЛ). Як інформує “Новинарня“, ця партія набрала 21,62%, або 20 мандатів, про що свідчать дані ЦВК після підрахунку результатів голосування в 1991 окрузі з 1996.

Християнські демократи вже заявили, що увійдуть у правлячу коаліцію. В такому разі Абромавичус може потрапити в уряд Литви – через десять місяців після гучної відставки з посади глави МЕРТ в уряді України.

Загалом до Сейму проходять шість політичних сил. Литовський союз селян і зелених (ЛССЗ) набирає 21,57% (19 мандатів), соціал-демократи (партія чинного прем’єра Альгірдаса Буткявічюса) – 14,44% (13 мандатів), Рух лібералів – 9,02% (8), Виборча акція поляків Литви – Союз християнських сімей – 5,49% (5), “Порядок і справедливість” (партія екс-президента Роландаса Паксаса) – 5,34% (5).

За Антикорупційну коаліцію проголосувало 6,06% виборців, однак цього недостатньо для подолання 7%-го бар’єру для коаліцій (для політичних партій бар’єр становить 5%).

Партія праці, яка на виборах 2012 року отримала перше місце за партсписками, цього разу не подолала прохідний бар’єр (4,70%).

Перший тур виборів у Литві відбувся в неділю, 9 жовтня, явка становила 49,9%.

До Сейму входить 141 депутат, які обираються на чотири роки за змішаною системою: 71 депутат – в одномандатних округах за мажоритарною системою, 70 – за партійними списками. У другому турі 23 жовтня відбудуться вибори в одномандатних округах за мажоритарною системою, якщо в першому турі кандидат не отримав 50%.
У першому турі більше 50% отримали два представники Виборчої акції поляків, один член СВ-ХДЛ.
До другого туру вийшли 42 представники ЛССЗ, 41 представник СВ-ХДЛ, 21 представник СДП, 11 представник лібералів, три представника партії паксаса, два представника Партії праці, четверо незалежних, ще троє висуванців інших сил.

Результати виборів до Cейму в багатомандатному окрузі свідчать про фіаско правлячих сил, сказав лідер партії “Союз вітчизни – Християнські демократи Литви” Габріелюс Ландсбергіс.
“На нашу думку, ми увійдемо в нову правлячу коаліцію”, – цитує голову СВ-ХДЛ видання Delfi.
Ландсбергіс вважає, що існує реальна можливість укласти коаліцію з центристським Союзом селян і зелених та лібералами. Переговори з останніми, за його словами, вже почалися.

Читайте також:
Український екс-міністр заявив про намір увійти до уряду Литви

Нагадаємо, колишній міністр економіки України у липні ц.р. Айварас Абромавичус погодився приєднатися до урядової команди партії “Союз вітчизни – Християнські демократи Литви”, якщо ця партія здобуде перемогу на майбутніх виборах у Сейм Литви та отримає можливість сформувати кабінет міністрів.

“Успішний і  оцінений в світі досвід Айвараса Абромавичуса у справі реформування української економіки в умовах кризи та війни винятково цінний. Тому ми раді, що Абромавичус погодився застосувати його не лише в Україні, але і в Литві, працюючи у команді майбутнього уряду нашої партії.
У нас в Литві теж серйозні виклики у вигляді неефективних і непрозорих державних підприємств, де потрібна тверда воля, висока компетентність і стійкість до тиску груп інтересів”, – заявляв у лиспні лідер литовських консерваторів Габріелюс Ландсбергіс.

Як відомо, ця партія була сформована в 1993 році на базі правого крила руху “Саюдіс” Вітаутаса Ландсбергіса, який зараз залишається головою політичного комітету СВ-ХДЛ. Лідером партії є його онук Габріелюс Ландсбергіс; також серед лідерів – Андрюс Кубілюс, прем’єр-міністр Литви в 1999-2000 і 2008-2012 роках.

Консервативна СВ-ЛХД була партією влади в Литві у 2008-2012 роках. На виборах 2012 року “Союз вітчизни…” показав другий результат і досі залишався в опозиції.

Читайте також:
Кононенко й Абромавичус взяли участь у перехресному допиті в НАБУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна