Порошенко – про зміст дорожньої карти щодо Донбасу, демілітаризацію Дебальцевого й обмін України на Сирію

 

Петро Порошенко заперечив розмови про те, що на переговорах за участю Заходу на Україну тиснуть, “викручують руки” і хочуть “обміняти Україну на Сирію”.
Про це він повідомив в інтерв’ю українським телеканалам, інформує прес-служба Банкової.

“Чітко наголошую, що Україна абсолютно самостійна в процесі прийняття рішень. Я нікому і ніколи тиснути ні на себе, ні на Україну не дозволю. Друге – Україна має повну підтримку наших партнерів і союзників Німеччини та Франції. І третє – ніякого обміну позицій України на Сирію не відбувається”, – підкреслив президент.

Він додав, що Україна довела, що чітко виконує всі свої зобов’язання, а Росія – ні.

Порошенко нагадав, що під час переговорів лідерів Нормандського формату, які відбулися 19 жовтня в Берліні, було домовлено про підготовку до кінця листопада “дорожньої карти” імплементації Мінських домовленостей.

Глава держави повідомив, що найближчим часом мають зустрітися дипломатичні радники керівництва країн “нормандської четвірки”, а потім міністри закордонних справ, щоб підготувати наступний саміт, де має бути затверджена “дорожня карта”.

“Домовилися про те, що ми мали закінчити це до кінця листопада. Вважаю, що ми маємо дуже ґрунтовно і ретельно наполягати на тому, щоб це було зроблено”, – зазначив президент.

Петро Порошенко додав: “Якщо цього не відбудеться, то на Раді ЄС, яка відбудеться в грудні, керівництво країн-членів ЄС матиме всі підстави, щоб продовжити і посилити санкції [проти Росії]. І ми, як українська сторона, внесли чітку пропозицію – давайте розглянемо позицію, щоб продовжити санкції не на пів року, а на рік – на весь 2017 рік. Зараз це питання обговорюється серед країн членів ЄС”.

Президент наголосив, що нині в ЄС вже не обговорюється питання продовжувати чи не продовжувати санкції, якщо Мінськ не буде імплементований.

“Ми досягли єдності. Звертаю вашу увагу на заяву президента ЄС Дональда Туска, який сказав, що внаслідок проведення “нормандського формату” на засіданні Ради Європейського Союзу була забезпечена єдність», – наголосив Порошенко.

Глава держави також спростував інформацію, що нібито під час переговорів у “нормандському форматі” були досягнуті таємні домовленості, які не оголошують широкій громадськості.

“Це не притаманний стиль для європейської політики. Це в Москві можна проводити переговори, підписувати таємні домовленості і потім роками їх не оприлюднювати. Всі домовленості Мінська у вигляді комплексу заходів, протоколу від 5 вересня, меморандуму – чітко оприлюднені”, – підкреслив Президент.

Читайте також:
Головна домовленість “нормандського формату” – про дорожню карту, – Порошенко

За його словами, у Берліні під час зустрічі були подані українські, французькі та німецькі проекти “дорожньої карти”.

Крім того, відповідаючи на запитання журналістів, чи справді глава Української держави в певний момент переговорів звернувся до президента РФ на підвищених тонах (“Ти просто припини стріляти!”), Петро Порошенко підтвердив, що дійсно закликав Путіна припинити стріляти на Донбасі, однак при цьому відзначивши, що на переговорах голос ніколи не підвищував.

Президент розповів, що левова частина часу під час зустрічі у Берліні була присвячена питанням безпеки, і українська сторона озвучила декілька ключових позицій.

“Позиція перша – припинити пінг-понг: хто та коли має імплементувати і яку частину Мінських домовленостей. Скрізь має стояти дата і відповідальний. Без цього жодного прогресу я не бачу. Це називається дорожньою картою”, – зазначив Петро Порошенко.

Читайте також:
Глава Європарламенту після зустрічі з Порошенком: санкції проти Росії залишаться чинними

Президент наголосив, що “дорожня карта” не є зміною, підміною або ревізією Мінських домовленостей. Другою українською позицію є необхідність поліцейської озброєної місії ОБСЄ, яка має бути на постійній основі на лінії зіткнення, де має бути розведення сил, в місцях зберігання важкої техніки та артилерії, і на кордоні.

За словами Президента, “дорожня карта” має включати всеохоплюючий режим припинення вогню, гарантування відведення важкої техніки, безперешкодний доступ ОБСЄ до всієї окупованої території, включаючи кордон, безперешкодну роботу дронів і інших технічних засобів для того, щоб фіксувати режим припинення вогню, звільнення заручників та безперешкодний доступ місії Міжнародного комітету Червого Хреста, щоб перевірити умови утримання заручників і сприяти їх якнайшвидшому звільненню.

Також безпековий пакет включає завершення розведення військ на трьох ділянках – у Золотому, Петрівському, Станиці Луганській.

“Щоб спростувати будь-яку брехню – з жодного клаптика селища Україна не відходить. Україна знімає один спостережний пост. З того боку представники російських терористичних військ знімають три пости”, – зазначив глава держави.

За його словами, ще є чотири наступних зони, де мають відбутися режим розведення.

“Одною із цих чотирьох зон, я це чітко наголосив під час зустрічі у Нормандському форматі, має бути Дебальцеве“, – підкреслив Президент.

Глава держави наголосив, що “дорожня карта” включає імплементацію всіх Мінських домовленостей, включно із протоколом від 5 вересня 2014 року, меморандумом від 19 вересня 2014 року та комплексом заходів від 12 лютого 2015 року, що дає підстави наполягати на демілітаризації Дебальцевого. 

Читайте також:
Пєсков: РФ “абсолютно не згодна” повернути Дебальцеве Україні

Порошенко назвав дві альтернативи Мінському процесу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна