Україна на ТКГ вимагає повернення контролю над Дебальцевим

 

Під час відеоконференції Тристоронньої контактної групи у вівторок, 18 жовтня, було зазначено, що бойовики не виконують повною мірою рамкове рішення про розведення сил і засобів.
Про це після засідання повідомила прес-секретар представника України в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

Українська сторона наполягає на постійному моніторингу СММ ОБСЄ в місцях розведення сил і засобів, зазначила вона, наголосивши, що блок питань з безпеки є ключем до імплементації всього комплексу Мінських угод.

“Йдеться про повне припинення вогню, закриття кордону, виведення іноземних військових підрозділів і озброєнь, вихід СММ ОБСЄ на непідконтрольну Україні частина українсько-російського кордону. Ми підкреслюємо: це вкрай важливо напередодні завтрашньої зустрічі лідерів країн Нормандське четвірки в Берліні”, – написала Оліфер у соцмережі.

За її словами, українська сторона звернула увагу на положення Меморандуму від 19 вересня 2014 року, який, серед іншого, передбачає контроль України за містом Дебальцеве.

“В тому числі, цим документом передбачено зупинку підрозділів сторін на лінії зіткнення, яка склалася станом на 19 вересня 2014 року, що було порушено з боку ОРДЛО”, – написала Оліфер.

“Також представниками окремих районів Донецької та Луганської областей не виконаний пункт, де чітко вказано заборону на розміщення важких озброєнь і військової техніки в районі населених пунктів Комсомольське, Кумачове, Новоазовськ, Саханка”, – додала речниця.

Як відомо, російські війська взяли Дебальцеве в лютому 2015 року, вже після підписання мирних Мінських угод.

Читайте також:
Роковини Дебальцева: Генштаб видав аналіз головної битви 2015-го

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна