Порошенко назвав дві альтернативи Мінському процесу

 

Президент Петро Порошенко вважає, що альтернативами переговорному “Мінському процесу” з питань Донбасу є лише військове вирішення конфлікту та відмова від тимчасово непідконтрольних Україні окремих районів Донецької та Луганської областей.
Про це він повідомив в інтерв’ю українським телеканалам, інформує прес-служба Банкової.

“Той, хто пропонує скасувати «Мінськ» – він має запропонувати альтернативу. Альтернативи дві: військове вирішення конфлікту і відкритий наступ на РФ. Я прошу порівняти військові бюджети та можливості, прошу взяти на себе відповідальність за майбутні жертви”, – заявив Порошенко.

“Якщо ми говоримо про відповідальність – це означає одне, що ті політичні сили, які проти «Мінська», ставлять на меті відмовитися від цих територій, побудувати там кордон і сповідувати логіку території в обмін на мир. Хочу розчарувати, що ці політичні сили та їх прихильники, які проти «Мінська», не отримають ні миру, ні територій. Тому ці заяви абсолютно безвідповідальні”, – додав президент.

Петро Порошенко під час інтерв’ю ще раз наголосив, що проведенню місцевих виборів в окупованих районах Донецької і Луганської областей передуватиме виконання всіх безпекових умов Мінських домовленостей.

“На сьогоднішній день ми маємо пропозиції України щодо “дорожньої карти”, де ми чітко наголосили, що безпековий пакет має передувати пакету політичному”, – заявив глава держави, відповідаючи на запитання, коли все-таки можуть відбутися ці вибори. Він також зауважив, що їх проведення має підтримати український парламент.

“Скільки в нас було так, що ніби хтось, кудись, щось буде продавлювати? Не дочекаєтеся. Спочатку треба створити безпекові умови, виконати безпекову частину домовленостей: забезпечити припинення вогню, відведення, функціонування і доступ ОБСЄ, в тому числі і до кордону, забезпечити технічну перевірку, звільнення заручників і багато чого, а лише після цього ставити питання про затвердження законодавства про вибори”, – підкреслив Порошенко.

“Ніяких паралелей. Спочатку безпековий компонент, потім політичний компонент”, – додав президент.

Глава держави акцентував, що волевиявлення громадян на Донбасі має бути вільним і демократичним, а для цього необхідно створити умови.

“Ми маємо створити умови для цих виборів. На сьогоднішній день і пані Меркель, і пан Штайнмаєр, і керівники багатьох держав Євросоюзу сказали: зараз умов для виборів на Донбасі немає. І в цьому полягає підтримка позиції України”, – наголосив Порошенко.

Він констатував, що нині на окупованих територіях Донбасу присутня велика кількість російських військових, військової техніки та відсутні умови для проведення виборчого процесу, тощо.

“Саме тому на першому етапі, етапі до виборів, ми маємо отримати контроль над кордоном з боку озброєної місії ОБСЄ. Це записано в Мінську, я на цьому завжди наголошував. Контроль з боку озброєної місії ОБСЄ має припинити інфільтрацію російських військ, російського озброєння, російської амуніції. Озброєна місія ОБСЄ на постійній основі має стати на кордон і перекрити постачання”, – сказав президент.

“На другий день після виборів ми маємо забезпечити взяття під контроль українськими військовими кордону. Це є вже зараз у Мінську, і це має бути у “дорожній карті” з чіткою датою і з чіткою відповідальністю”, – зазначив глава держави.

Президент зауважив, що критика такого механізму дій лунає, однак інших варіантів або пропозицій вирішення проблеми немає.

“Всі здатні критикувати Мінськ, але ніхто не пропонує жодної альтернативи, крім назавжди залишити ці території агресору: визнати їх окупованими, віддати і не займатися цим. Але якщо Україна не буде цим займатися, то цим не буде займатися ніхто. Бо нікому, крім нас, або більше, ніж нам, це нікому не потрібно. І я, як український президент, як гарант Конституції і територіальної цілісності України, нікому не дозволю розкидатися українськими землями – це стосується як Донбасу, так і Криму”, – наголосив президент.

Читайте також:
Головна домовленість “нормандського формату” – про дорожню карту, – Порошенко

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна