ПАРЄ: Дії Росії є загрозою для самого існування кримськотатарської громади

Парламентська асамблея Ради Європи визнає, що дії російської влади у Криму загрожують існуванню кримськотатарської громади. Про це йдеться в резолюції ПАРЄ, ухваленій у середу, 12 жовтня.

“Кримські татари, після нещодавнього рішення Верховного суду РФ про заборону Меджлісу та його місцевих осередків, втратили своє традиційне демократичне представництво. Татарські ЗМІ і мусульманська релігійна практика татар також опинились під тиском”, – зазначається у документі, який цитує “Українська правда”.

“Сукупний ефект цих репресивних заходів є загрозою для самого існування кримськотатарської громади як окремої етнічної, культурної та релігійної групи”, – вважають у ПАРЄ.

Крім того, за повідомленнями авторитетних міжнародних неурядових організацій (Freedom House, Amnesty International, Human Rights Watch та ін.), є свідчення порушень Конвенції щодо неприпустимості расової дискримінації у відношенні до кримських татар.

“РФ не забезпечує право кримських татар на рівність перед законом, а також права на безпеку та захист від насилля з боку держави, права на свободу переміщення, свободу думки та віросповідання, на свободу вираження думки, на об’єднання та на мирне зібрання”, – визнано у резолюції.

Такі порушення, на думку членів ПАРЄ, підтверджуються випадками зникнення кримських татар, забороною в’їзду лідерів кримських татар до Криму, втручанням у релігійні практики, забороною кримськотатарських медіа та Меджлісу – визнаного найвищого органу кримських татар.

Читайте також:
ПАРЄ затвердила жорстку заяву проти російської агресії в Україні і виборів на Донбасі і в Криму

Після обшуків під Сімферополем затримано 5 кримських татар

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.