МЗС звільнило за порушення присяги дипломатку Ліщишин, “засвічену” на контрабанді цигарок

Оксана Ліщишин із чоловіком Сергієм

Оксана Ліщишин із чоловіком Сергієм

Скандально відома дипломатка, колишній перший секретар посольства України в Словаччині Оксана Ліщишин, яка “засвітилась” у схемі контрабанди цигарок під прикриттям дипломатичного вантажу, звільнена з дипломатичної служби.
Про це повідомляє “Європравда” з посиланням на заступника міністра закордонних справ України – керівника апарату Вадима Пристайка.

“Вона звільнена з формулюванням “за порушення присяги”. Це пов’язане саме з епізодом щодо контрабанди. Підставою для такого висновку стали результати службового розслідування”, – розповів Пристайко.

Відзначимо, слідчим відділом прокуратури Закарпатської області було відкрито кримінальне провадження “за фактом зловживання владою або службовим становищем, а також службовим підробленням службовими особами посольства України в Словаччині МЗС України (ч.2 ст. 364 та ч.2 ст. 366 КК України)”.

За словами Пристайка, в МЗС немає висновків правоохоронних органів за порушеним провадженням.

“На жаль, службове розслідування має обмежені законом часові рамки, тому ми не дочекалися висновку правоохоронних органів. Але я дуже сподіваюся, що прокуратура та суд дадуть належну оцінку діям Оксани Ліщишин”, – додав керівник апарату МЗС.

Як відомо, 23 травня цього року чоловік Оксани Ліщишин в автомобілі з дипломатичними номерами намагався вивезти з країни майже 60 тисяч пачок цигарок під виглядом дипломатичного вантажу. Лист про визначення
Пізніше стало відомо, що саме Оксана Ліщишин підписала лист посольства про визнання “дипломатичним вантажем” без права його перевірки на кордоні партії контрабандних цигарок, які ввозилися з України в ЄС.
З’ясувалося, що Сергій Ліщишин здійснив через кордон десятки рейсів, імовірно, з контрабандою.

Відразу після інциденту Ліщишин була відкликана до Києва. 3 червня президент звільнив з посади посади посла України в Словаччині Олега Гаваші – креатуру Віктора Балоги.

Водночас МЗС тривалий час не звільняло Ліщишин із дипслужби нібито за відсутністю правових підстав.

Читайте також:
МЗС не може звільнити скандального секретаря посольства України в Словаччині

Тепер на Закарпатті затримали машину контрабандних цигарок
із дипломатичними номерами РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна