МЗС не може звільнити скандального секретаря посольства України в Словаччині

 

МЗС України не звільнило першого секретаря посольства України в Словаччині Оксану Ліщишин, чоловік якої намагався контрабандою провезти 60 тисяч пачок цигарок, видаючи їх за дипломатичний вантаж. Про це йдеться у статті “Європейської правди“.

За даними видання, Оксана Ліщишин зараз не має посади в МЗС, але, як зазначено в офіційному коментарі, вона не звільнена з дипслужби.

“Наразі, до завершення розслідування і відповідних висновків, ми не маємо правових підстав для звільнення пані Ліщишин”, – йдеться у відповіді МЗС.

Це означає, що згодом (якщо її вина у підробленні документів не буде доведена) вона має право знову претендувати на роботу у дипмісії за кордоном.

Скандальний дипломат не пошкодувала коштів на юристів, щоб зупинити процес. Заступник глави МЗС, керівник апарату міністерства Вадим Пристайко визнав: Ліщишин та її адвокати справді погрожували МЗС судом.

“Закиди про можливість судового позову з боку Оксани Ліщишин та її представників лунали, хоча досі на адресу міністерства не надходило ані судової ухвали про відкриття провадження в адміністративній справі, ані повістки з визначеною датою проведення судового засідання, як це передбачено в таких випадках. Особисто я вважаю такий розвиток подій проявом цинізму та спробою шантажу, однак кожен громадянин має на такий крок закріплене законом право”, – йдеться у відповіді Пристайка на запитання ЄП.

Зазначається, нині чинний закон “Про дипломатичну службу” не дає права звільняти дипломата через “погану репутацію”. Особливо – через репутацію чоловіка. Через це можна як максимум відкликати з відрядження, що і було зроблено.

МЗС має намір подати в Раду новий закон про дипслужбу.

Як відомо, Сергій Ліщишин, який використав для контрабанди цигарок лист від посольства України в Словаччині, підписаний його дружиною-дипломатом, здійснив через кордон десятки рейсів, імовірно, з контрабандою.

Після цього скандалу МЗС відкликало першого секретаря посольства Оксану Ліщишин, замішану в контрабанді, а президент звільнив посла України в Словаччині Олега Гаваші.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна