Цигарковий скандал української дипломатії: коментарі причетних

 

Україна встряла в гучний дипломатичний скандал. Член сім’ї працівника українського посольства в Словаччині перебував в авто, яке належить посольству і перевозило через кордон зі Словаччиною гору контрабандних цигарок під виглядом “дипломатичного вантажу” та було вилучене разом із товаром.

При цьому МЗС наразі дистанціюється від скандалу. “Щодо дипломата будуть вживатися заходи, якщо буде доведена його причетність до перевезення контрабанди цигарок”, – про це на брифінгу, який транслював телеканал “112 Україна”, заявив заступник міністра закордонних справ Вадим Пристайко.

Водночас відомо, що лист про фейковий “дипвантаж” підписано першим секретарем посольства України в Словаччині Оксаною Ліщишин, а контрабандист – її чоловік.

Про НП стало відомо сьогодні. За даними прес-центру Державної фіскальної служби в Закарпатській області, митники вилучили майже 60 тис. пачок сигарет, які намагалися вивезти українські дипломати.

На пункт пропуску в “зелений коридор” заїхав легковий автомобіль марки Volkswagen Transporter під керуванням громадянина України. Митним контролерам громадянин надав паспорт, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, а також лист одного з посольств України, що в авто перевозиться дипломатичний вантаж, який, згідно з конвенцією, не підлягає контролю.

“Через те, що в транспортного засобу були затоновані вікна, у працівників митного поста не було можливості здійснити візуальний огляд вантажу без відкриття авто. У присутності співробітників УСБУ в Закарпатській області громадянину запропонували надати можливість здійснити візуальний огляд Volkswagen Transporter, на що громадянин заявив , що в транспортному засобі знаходиться дипломатичний вантаж і без дозволу й присутності представника МЗС він відмовляється надавати доступ”, – ішлося в повідомленні.

Надалі громадянин за усною вказівкою свого керівництва мав намір повернутися в Україну. Але прикордонники авто зупинили. В результаті транспортний засіб було направлено на поглиблений огляд.

При огляді автомобіля виявлено, що в салоні та конструктивних порожнинах правої й лівої стінок кузова автомобіля знаходять 56 890 пачок сигарет вітчизняного виробництва з акцизними марками України, а саме: 25 090 пачок LD Red, 24 610 пачок LD Blue, 490 пачок LD Blue Limited, 6 700 пачок Pall Mall.

Таким чином, громадянин України вчинив дії, спрямовані на переміщення сигарет вітчизняного виробництва з українськими акцизними марками на загальну суму 620 911 грн., зазначили у фіскальній службі.

Складено протокол про порушення митних правил. Сигарети і транспортний засіб, загальною вартістю 881 084 грн, – вилучено.

сигарети контрабанда дипломатиГолова обласної державної адміністрації Геннадій Москаль через свою прес-службу заявив, що затриманий мікроавтобус Volkswagen Transporter із дипломатичними номерами належить посольству України в Словаччині. Його водієм був житель Києва Сергій Ліщишин, який є чоловіком першого секретаря посольства України в Словаччині Оксани Ліщишин.

За словами Москаля, саме Сергій Ліщишин намагався провезти за кордон більше п’яти з половиною тисяч блоків сигарет, при цьому надав митникам і прикордонникам дипломатичний паспорт і підписаний власною дружиною лист, за яким з 21 по 24 травня мікроавтобус перевозить дипломатичний вантаж та не підлягає контролю.

“Коли митники, запідозривши наявність контрабанди (сигнал про сигарети дав службовий собака) стали наполягати на огляді, Ліщишин влаштував скандал, погрожував викликом консула”, – розповів Москаль.

Коментуючи подію для преси, заступник міністра закордонних справ України Вадим Пристайко сказав: “Один із пасажирів мав при собі дипломатичний паспорт, і, як ми з’ясували, це член сім’ї одного з наших посольств. Це не кадровий співробітник нашої служби, це – член сім’ї нашого співробітника”.

“Залучення до цього злочину, який, наскільки ми розуміємо, відбувся, співробітника посольства повинно бути доведено. Якщо це буде доведено, то вживатимуться заходи до цього працівника. На даний момент, не маючи інформації про співучасть, ніяких заходів вживатися не буде”,заявив заступник міністра.

Пристайко повідомив, що, за інформацією МЗС, в авто перебували дві людини. “За нашою інформацією, двоє людей їхали в авто і перевозили тютюнові вироби”, – сказав він, зазначивши, що інший чоловік – дипломатичний співробітник однієї зі східноєвропейських країн.

“Якщо лист є і був підписаний, то МЗС не давало права цій родині передавати дипломатичну пошту”, – наголосив Пристайко.

Міністр Павло Клімкін у коментарі каналу “112” заявив, що правоохоронні органи мають отримати повний доступ до розслідування обставин події, реагування – швидке, і повинна бути “нульова толерантність” до подібних злочинів.
Очільник МЗС також зазначив, що має пройти перевірка не предмет того, чи не працював такий канал контрабанди раніше.

Читайте також:
В ЄС тепер обов’язкові “страшні малюнки” на цигарках. Те саме вимагають для України

Схема експорту “чорних” цигарок із “ДНР” в ЄС залишається дієвою

Москаль іде у відставку, бо Київ поновив канал цигаркової контрабанди

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна