Дипломатку, яка ганяла через кордон контрабанду цигарок, таки відкликали в Україну

 

Міністерство закордонних справ України прийняло рішення відкликати в Україну із закордонного відрядження першого секретаря посольства України в Словаччині Оксану Ліщишин, яка напередодні стала учасницею скандалу з контрабандою цигарок.
Про це повідомила “Європейська правда” з посиланням на джерело в МЗС.

У міністерстві також підтвердили, що Ліщишин перед цим пішла у відпустку.

“Рішення про надання відпустки не відповідає позиції МЗС. Керівництво міністерства вже офіційно ухвалило принципово інше рішення – відкликати цього співробітника з довгострокового закордонного відрядження. Замість відпустки на дипломата чекає повернення до України”, – заявив співрозмовник у МЗС.

Він також висловив подив тим, що посол України у Словаччині Олег Гаваші дозволив своїй співробітниці піти у відпустку за таких обставин.

Як повідомлялося раніше, чоловік Ліщишин Сергій в автомобілі з дипломатичними номерами намагався вивезти з України до Словаччини через закарпатський кордон з Угорщиною контрабанду – майже 60 тисяч пачок цигарок – під виглядом дипломатичного вантажу.

лист про контрабанду цигарок як дипломатичний вантаж - Словаччина Ліщишин Москаль

“Цим підтверджується, що 21.05 – 24.05 2016 року на дипломатичній машині Volkswagen Transporter EE 24 158 перевозиться дипломатичний вантаж. Відповідно до Віденської конвенції він не підлягає контролю”, – йдеться в супровідному листі посольства України в Словаччині до митників і прикордонників.

Лист із гербовою печаткою підписала перший секретар посольства Оксана Ліщишин. Документ оприлюднив голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль.

 

“Європейська правда” пише, що до цигаркового контрабандного каналу міг бути особисто причетний посол Олег Гаваші – людина Віктора Балоги й екс-голова Закарпатської ОДА, який у 2010 році в Братиславі цілував руки президенту Віктору Януковичу.
За даними видання, він у Словаччині більше займається не дипломатичною роботою, а бізнесом та адмініструванням і давно мав би бути відкликаний.

Водночас варто нагадати, що контрабанда в Україні декриміналізована і винні можуть відбутися максимум штрафом.

Читайте також:
Цигарковий скандал української дипломатії: коментарі причетних

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.