Трибунал у Гаазі вперше засудив чиновника, який нестиме відповідальність за злочини підлеглих

 

Міжнародний кримінальний трибунал у Гаазі визнав винним у військових злочинах конголезького політика Жана-П’єра Бемба та засудив його до 18 років ув’язнення.

Як повідомляє Reuters, Міжнародний кримінальний суд сьогодні, 21 червня, ухвалив рішення у справі про геноцид у Центрально-Африканській Республіці у 2002-03 роках.
Таким чином, зазначає агенція, Жан-П’єр Бемба, колишній віце-президент Демократичної Республіки Конго, став першим чиновником, який нестиме відповідальність за злочини своїх підлеглих.

Суддя Сильвія Штайнер постановила, що війська Руху звільнення Конго, якими керував Бемба, діяли “з особливою жорстокістю”, коли вели бойові дії в сусідній ЦАР на підтримку тодішнього президента Анжа-Фелікса Патассе.

“Бемба озброїв свої війська і потім платив їм так мало, що вони були займалися грабунком місцевого населення”, – повідомила Штайнер.

“Він зробив лише символічні спроби дисциплінувати їх, щоб відвернути увагу міжнародного співтовариства від злочинів”, – додала суддя міжнародного суду.

Бемба, який відмовився говорити під час слухань, отримав три терміни: на 18 років за зґвалтування та грабіж, і два терміни по 16 років за вбивство. Вироки будуть виконуватися одночасно.

Читайте також:
Суд у Гаазі виправдав націоналіста Шешеля,
обвинуваченого в злочинах під час балканської війни

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна