Суд у Гаазі виправдав націоналіста Шешеля, обвинуваченого в злочинах під час балканської війни

 

Лідер Сербської радикальної партії, ультранаціоналіст Воїслав Шешель визнаний невинним у скоєнні воєнних злочинів і злочинів проти людяності під час балканської війни 1990-х років. Як повідомляє BBC, Гаазький трибунал виправдав обвинуваченого за всіма статтями і відпустив його з-під варти.

61-річний Шешель, який заперечував усі звинувачення, залишився задоволений рішенням суду. Під час оголошення його не було в залі Гаагського трибуналу.

Шешеля обвинувачували у злочинах, скоєних у 1991-1993 роках проти населення Хорватії, Боснії і Герцеговини та сербського краю Воєводина.

Прем’єр-міністр Хорватії Тихомир Орешкович засудив рішення суду і назвав його “ганебним”.

Воїслав Шешель перебував у судовому ізоляторі з 2003 року. У 2014 році його відпустили для лікування від раку в Сербію, і з того часу він не повертався до Гааги. Зараз Шешель перебуває в Белграді.

Читайте також:
Трибунал у Гаазі присудив Караджичу 40 років за геноцид. Скільки дадуть Путіну?

Відповідно до даних із відкритих джерел, у лютому 1991 року професор права Воїслав Шешель заснував Сербську радикальну партію і через півроку увійшов у парламент Сербії від виборчого округу Раковиця.

Свій воєнний похід на Хорватію Шешель почав заявами про “майбутній західний кордон Великої Сербії”по лінії Карлобаг—Карловац—Вировитиця. Він виступав на мітингах, де брав участь в підбурюванні місцевих хорватських сербів на війну і ненависть проти хорватів. Так, на мітингу в області Бараня, в селі Ягодняк, він говорив, що “кожного, хто каже, що це не сербські землі треба вбити, як собаку”. У Сремській Кам’яниці Шешель долучився до вигнання медичного персоналу і пацієнтів хорватської національності з тамтешнього клінічного центру (напад у військовій формі).

Колишній начальник сербської контррозвідки KOS Александар Васілевич назвав підрозділи Шешеля винними у скоєнні злочинів в Овчарах під Вуковаром у листопаді 1991 року.

У травні 1992 року на перших виборах до парламенту СР Югославія (які сербська опозиція бойкотувала) Сербська радикальна партія Шешеля посіла друге місце, а сам Шешель став одним із найзначніших політичних чинників у країні. Його зусиллями було зміщено з посади першого прем’єр-міністра СРЮ Мілана Панича та президента Добрицю Чосича. Таким чином Шешель виявився вірним прибічником президента Сербії Слободана Мілошевича.
Але у вересні 1993 року співпраця між Мілошевичем і Шешелем припинилася. Сербська радикальна партія відмовила в довірі уряду меншості Сербії Мілошевича, що призвело до дострокових парламентських виборів.
У 1994 і 1995 роках Шешель двічі побував у в’язниці через часті звинувачення та напади на Мілошевича.

У 1996 році після муніципальних виборів Воїслава Шешеля обрали головою муніципалітету Земун (західне передмістя Белграда), який він перетворив на ринок контрабанди. Протягом строку повноважень Шешеля почалися виселення хорватів з їхніх помешкань. Тим, хто їх захищав згідно з посадою, та адвокатам вигнаних хорватських сімей люди Шешеля завдавали побоїв.

Восени 1997 року на виборах президента Сербії Воїслав Шешель переміг у другому турі кандидата від партії Мілошевича Зорана Лілича, але його перемогу не було визнано через недостатню явку виборців на дільниці. У грудні того самого року, на повторних виборах, Шешель програє новому кандидатові Мілошевича – Мілану Мілутиновичу.

Це не завадило Шешелю в березні 1998 року увійти в коаліційний уряд із Соціалістичною партією Сербії Мілошевича та “Югославськими лівими”. Тоді його було обрано віце-прем’єром уряду, який ухвалив закон про інформацію, що серйозно карав всі газети за критику режиму Мілошевича.

Після того, як Мілошевич у червні 1999 року прийняв план Ахтісаарі-Черномирдіна, який означав виведення югославських та сербських військових і поліційних сил з Косова, Шешель вирішив вийти зі складу уряду Сербії. Але він швидко повернувся в уряд через “національні інтереси”. Все це, однак, сприяло зниженню рейтингів радикалів.

У січні 2003 року Міжнародний трибунал для судового переслідування за воєнні злочини, скоєні в колишній Югославії, висунув обвинувачення Шешелю. 24 лютого 2003 року Шешель добровільно пішов під варту в Гаазі.

В обвинувальному висновку йому закидали злочини в Хорватії (різанина у Вочині й вуковарській лікарні), у Боснії і Герцеговині, переслідування і ліквідацію хорватів із Воєводини (особливо зі Срема – відомий випадок із селом Хртковці, яке Шешель у своєму прагненні до знищення всього хорватського перейменував на “Сербиславці”), а також воєнні злочини та етнічні чистки.
Суд над Шешелем почався 7 листопада 2007 року.

Парелельно Міжнародний трибунал обвинувачував і екс-президента Сербії і Югославії Слободана Мілошевича. Але 11 березня 2006 року Мілошевича знайшли мертвим у його камері у в’язниці Гаазького трибуналу – колишній президент помер від серцевого нападу.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна