Як політики й колеги вітали Джамалу з перемогою

  

Успіх української кримськотатарської співачки Джамали на пісенному конкурсі “Євробачення-2016” у Стокгольмі спричинив бурю емоцій у соцмережах. Із перемогою Сусану Джамаладінову вітають тисячі користувачів, зокрема й політики та інші відомі особистості.

Зокрема, емоційне привітання на ФБ-сторінці президента Петра Порошенка з’явилося вже через 1-2 хвилини після оголошення результатів голосування: “ТАК!!! Неймовірний виступ та перемога! Вся Україна сердечно дякує тобі, Джамало!”

За годину після цього, посеред ночі, ПП дописав у “Фейсбук” власноруч:

Майже всі коментатори й привітальники наголошують на важливості цієї перемоги не лише для України, а й передусім для кримських татар, які зараз укотре в своїй історії переживають дуже нелегкі часи.

“Джамало, Ви здійснили мрію мільйонів українців – тепер Євробачення-2017 відбудеться в Україні. Щиро хочеться, щоб цей конкурс відбувся на вашій батьківщині, про яку ви співаєте, – у вільному Криму”, – йдеться у привітанні від голови Верховної Ради Андрія Парубія, опублікованому на сайті парламенту.

“Ви не лише нагадали всьому світові про трагедію кримськотатарського народу 1944 року, а й привернули увагу до сучасної ситуації в окупованому Криму.
Біль від страждань кримськотатарського народу, про який ви співаєте, близький багатьом українським родинам, які постраждали від злочинів тоталітарних режимів, репресій та виселення. Ми солідарні з вами”, –  наголосив Парубій.

Він також  зазначив, що ця перемога є особливо символічною 15 травня – в день, коли українці згадують жертв політичних репресій, і в переддень 18 травня, коли ми будемо вшановувати пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу.

Читайте також:
Джамала: Краще б цієї пісні не було

Росія хоче оскаржити перемогу Джамали і пускає в хід пранкерів. ВІДЕО

“Ще один символічний факт, що кримська татарка, родина якої постраждала від депортації, яка представляє на міжнародному конкурсі Україну, перемогла у фіналі представника країни-поневолювача, країни-агресора. Переконаний, що це і є справедливість. Це данина пам’яті тисяч замучених кримських татар”, – зазначив голова ВР.

“В умовах, коли наша держава постраждала від агресії Російської Федерації, окуповані Крим та Донбас, ви зробили більше, ніж сотні дипломатів та політиків. Своєю перемогою ви ще раз привернули увагу світу до становища кримських татар, до ситуації в Криму.
Ви нагадали всьому світові, що ми переможемо агресора, бо з нами – правда”, – додав Парубій.

“Ми повернемося у Крим. Повернемося назавжди, і жоден імперіаліст не зможе відібрати у нас Крим. Бо Крим – це Україна“.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, подякувавши талановитій співвітчизниці, наголосив, що “по-іншому й не повинно було бути”. Адже “Джамала – вражаюче поєднання професіоналізму, людяності, відкритості й довірливості, не могла не отримати визнання вільних людей – цінителів істинного таланту”.

Міністр культури Євген Нищук у “Фейсбуці” повідомив: “Вже переговорили з колегами, готуємо документи від Мінкультури на отримання Джамалою звання – народна артистка. Бо, хто б як не ставився до таких нагород, а це невеликий комплімент від держави, символічна, але приємна подяка”.

Також він написав:

“Кримська татарка і одночасно патріот України донесла світу трагедію Криму, свого народу і одночасно біль всієї України, причому в цьому немає не тільки ніяких суперечностей, а й все органічно переплетено. Це було б неможливо не тільки в Росії, але і в будь-який іншій європейській країні. Тому перемога України не має альтернативи”, – вважає голова Одеської обласної держадміністрації Михеїл Саакашвілі.

“Символічно, що обидва рази Україна перемогла із екзотикою: у 2004-му – з карпатською, а у 2016-му – кримськотатарською!
Ось така різноманітна і безкрайня Україна – від кугикання до мугама, від трембіт до дудука, від гір до моря!” – прокоментувала перемогу Джамали Руслана Лижичко, яка у 2004 році першою виграла “Євробачення” від України.

Ще деякі коментарі, відгуки та привітання Джамалі, Україні й українському Криму із соцмереж:

Читайте також:
Росія хоче оскаржити перемогу Джамали і пускає в хід пранкерів. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.